Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Τρεις ελληνικές υποψηφιότητες στους φιναλίστ των βραβείων Natura 2000 για το 2016

 
 
Με τα βραβεία Natura 2000, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τις υπηρεσίες στη διαχείριση και τη διατήρηση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών της Ε.Ε..

Οι τελικοί υποψήφιοι είναι 24, ύστερα από μία επιλογή από τις 83 συνολικά αιτήσεις, όπως επιλέχθηκαν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κριτών.

Περιλαμβάνουν έργα από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα στους φιναλίστ βρίσκονται και τρεις υποψηφιότητες από τη χώρα μας.

1. Οι δράσεις του Προγράμματος LIFE του Δήμου Σκύρου για το όρος Κοχυλάς.
2. Η Καστοριά και το πρόγραμμα LIFE ARCTOS με τίτλο «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών».
3. Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Φιλανδίας και Ουγγαρίας υπό τον τίτλο «Έργο LIFE για τη Νανόχηνα».

Τα βραβεία, συμπληρώνοντας τρία χρόνια φέτος, επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το δίκτυο Natura 2000, υπογραμμίζοντας τις επιτυχίες του και επιδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει στην προστασία της φύσης και την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Ο Karmenu Vella, αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για το περιβάλλον, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία δήλωσε σχετικά: «Τα βραβεία αυτά αποτελούν μια σπουδαία προβολή ενός εξαιρετικού δικτύου. Διαπιστώνω με μεγάλη ικανοποίηση την παρουσίαση τόσων πολλών καινοτόμων δραστηριοτήτων, με τόσα αδιαμφισβήτητα οφέλη για τους πολίτες και τη φύση. Εάν αγαπάτε τη φύση, δείτε τους καταλόγους –με την ψήφο σας θα βοηθήσετε να δοθεί σε αυτά τα αξιόλογα έργα η αναγνώριση που τους αξίζει».

Οι τελικοί υποψήφιοι των πέντε κατηγοριών –Διατήρηση, Κοινωνικοοικονομικά οφέλη, Επικοινωνία, Συμφιλίωση συμφερόντων/αντιλήψεων και Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση– θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή. Επίσης, οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν την προεπιλεγείσα πρωτοβουλία που προτιμούν για να κερδίσει το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία κλείνει στις 8 Μαΐου 2016, μέχρι τότε μπορείτε να υποστηρίξετε τις ελληνικές υποψηφιότητες.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή, παρουσία του Επιτρόπου Vella, στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στα ΜΜΕ και στο κοινό. Η προθεσμία ηλεκτρονικής εγγραφής είναι 8 Μαΐου 2016.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου