Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Προκαταρκτική Ερευνητική Αποστολή του Αρχιπελάγους στη Σρι Λάνκα


blow1 (Custom)Τις προηγούμενες ημέρες, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η προκαταρκτική ερευνητική αποστολή του Αρχιπελάγους στη Σρι Λάνκα, κατά την οποία προετοιμάσαμε μία σειρά από σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις.

Έπειτα από προεργασία μηνών, ξεκινάμε πλέον τη συνεργασία με τους επίσημους φορείς της Σρι Λάνκα, τόσο σε θέματα προστασίας των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών, όσο και γενικότερα σε θέματα προστασίας των θαλασσών.
 
Αξίζει να τονίσουμε ότι οι θάλασσες της Σρι Λάνκα στηρίζουν περισσότερα από 25 είδη θαλάσσιων θηλαστικών – μία μοναδική βιοποικιλότητα με σημαντικότερο τον πληθυσμό της γαλάζιας φάλαινας – του γίγαντα των θαλασσών μας.
 
Η γαλάζια φάλαινα με μέγεθος που φτάνει τα 35 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο είδος θηλαστικού που έζησε ποτέ στον πλανήτη. Είναι ένα είδος όμως που δέχθηκε δραματικό πλήγμα από τη φαλαινοθηρία – ο παγκόσμιος πληθυσμός τους μειώθηκε περισσότερο από 90%, και ακόμα δεν έχει ανακάμψει παρόλο που η φαλαινοθηρία έχει σταματήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς σήμερα, οι γνώσεις που υπάρχουν για αυτόν τον τόσο σημαντικό πληθυσμό είναι πάρα πολύ λίγες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει προστασία του.
 
srilanka-tailΗ προκαταρτική επιτόπια έρευνα που έκανε το Αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό ΝΔ της Σρι Λάνκα, πάντα σε συνεργασία με ντόπιους επιστήμονες, για την καταγραφή των πληθυσμών των κητωδών επικεντρώθηκε κυρίως στον πληθυσμό της γαλάζιας φάλαινας, όπου είχαμε 8 προσεγγίσεις του είδους, αλλά και σε 2 είδη δελφινιών.
 
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η διαθέσιμη επιστημονική γνώση για τη μοναδική βιοποικιλότητα αυτής της ξεχωριστής χώρας, που έχει δεσπόζουσα θέση στον Ινδικό Ωκεανό είναι πολύ περιορισμένη. Αυτό το κενό γνώσης οφείλεται κυρίως στον 25ετή εμφύλιο πόλεμο της Σρι Λάνκα, ο οποίος έληξε σχετικά πρόσφατα.
 
Το Αρχιπέλαγος παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια του για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου, ξεκινάει πλέον και μία ακόμα δύσκολη προσπάθεια για την ανάδειξη και προστασία αυτής της ξεχωριστής παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, με μόνιμη παρουσία στη χώρα. Αυτό θα γίνει σε στενή συνεργασία με τους επιστήμονες και φορείς της Σρι Λάνκα, οι οποίοι απαρτίζονται από ξεχωριστούς ανθρώπους με γνώση και πραγματική αγάπη για τη φύση τους.


πηγή: http://archipelago.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου