Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το γνωρίζετε; Τι φυτεύουμε τον Μάρτιο

 
 
Λαχανόκηπος
 
Σπέρνονται σε κοπριά: μελιτζάνες, σέλινο, ραδίκια και αντίδια κατσαρά, λάχανα και αγγούρια σε δοχεία, μαρούλια στρογγυλά, πεπόνια σε δοχεία, πράσα, πιπεριές, ντομάτες, τετραγώνια.
 
Σπέρνονται μέσα στην γη: κοκκινογούλια, καρότα σε βραγιές, φραγγομαϊντανός, λαχανογούλια, κάρδαμο κήπου και πηγής, σπανάκια, κουκιά, μαρούλια, ραδίκι, πράσα (σε βαγιές ή σε φυτώριο), μπιζέλια, ραπανάκια, γογγύλια, λαχανόχορτα, μρεμμύδια χρωματιστά, οξαλίδες σκορζουνέρα, μαϊντανός. Φυτεύονται ή μεταφυτεύονται: σκόρδο, αγγινάρες (με παραφυάδες), σπαράγγια (φύτευση ριζών), λάχανα, κουνουπίδια, μικρά κρεμμυδάκια, εστραγγόν, φραουλιές, πράσα, πατάτες (στο τέλος του μήνα όταν δεν υπάρχει φόβος πάγου). Αερίζονται τα ξύλινα πλαίσια από τις πρώτες κιόλας καλές μέρες ενώ τα βράδυα σκεπάζονται.
Ανακατεύεται με το σκάλισμα πλούσιο σε άζωτο για την τόνωση του χώματος.
 
 
Οπωροφόρα δέντρα
 
Αποτελειώνονται οι φυτεύσεις πριν από το ξεκίνημα της βλάστησης. Κλαδεύονται οι φραγκοσταφυλιές, οι βυσσινιές και το κλήμα (το κλάδεμα αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει γιατί μετά την έναρξη της βλάστισης κινδυνεύουν να αρχίσουν να τρέχουν οι χυμοί από τις πληγές). Εμβολιάζονται με το σκάσιμο των πρώτων ματιών.
 
 
Άνθη
 
Σπέρνονται κάτω από ξύλινα πλαίσια τα περισσότερα από τα ετήσια, σε χωνεμένη κοπριά κατά προτίμηση. Φυτεύονται με παραφυάδες τα χρυσάνθεμα, οι φούξιες, οι λαντάνες, τα πελαργόνια και όλα τα λουλούδια που πολαπλασιάζονται με αυτόν τον τρόπο. Τοποθετούνται για προβλάστιση τα φυτά με χοντρούς βολβούς, που προορίζοτναι για στολισμό των θερμοκηπίων ή των εσωτερικών χώρων (αμαρυλλίς π.χ.)
Στις περιοχές με πρώιμο καλοκαίρι μπορεί να γίνει το ίδιο για τους βολβούς του κήπου (ντάλιες κ.λπ.). Ξεχώνονται οι ανοιξιάτικοι βολβοί που απάνθησαν. Καθαρίζονται και φυλάγονται σε στεγνό μέρος.
Προαφαιρούνται οι βολβοί που θα τοποθετηθούν για βλάστιση. Μεταφυτεύονται τα λουλούδια που προέρχονται από την χειμερινή σπορά, σε θερμοκήπιο ή σε ξύλινα πλαίσια. Σκεπάζονται με σκέπασμα ατομικά ή ομαδικά εαν υπάρχει ακόμα κίνδυνος πάγου.
 
 
Τριανταφυλλιές
 
Υπάρχει ακόμα καιρός να φυτευτούν οι τριανταφυλλιές, υπολογίζοντας όμως πάντα τους όψιμους παγετούς. Κλαδεύονται χαμηλά (3 μάτια): παραχώνονται και κλαδεύονται αν υπάρχει ακόμα φόβος παγετού. Αν αυτό δεν έγινε το φθηνόπωρο κλαδεύονται οι ήδη φυτεμένες τριανταφυλλιές, αφαιρούνται τα λαίμαργα βλαστάρια. Περιποιούνται προαιρετικά με ένα εντομοκτόνο πολλαπλής δράσης και ένα μυκητοκτόνο.


πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου