Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Σάμος. Διαδραστική Εκπαίδευση στον Υδροβιότοπο

 
Education terrestrial conservation children Samos archipelagos
 
Το περασμένο Σάββατο, ερευνητές χερσαίων οικοτόπων του Αρχιπελάγους, διοργάνωσαν ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αλυκή της Ψιλής Άμμου στη Σάμο, στο οποίο συμμετείχαν 35 μαθητές από διάφορα Δημοτικά σχολεία του νησιού.

Στόχος μας είναι, μέσα από διάφορες διαδραστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια, οι μαθητές να γνωρίσουν τα σπάνια είδη που ζουν σε αυτόν τον ιδιαίτερο υδροβιότοπο, αλλά και να κατανοήσουν τη σημασία που έχει η προστασία της φύσης για όλους τους κατοίκους αυτού του ξεχωριστού νησιού.
 
Τα παιδιά πήραν το ρόλο του μικρού ερευνητή χρησιμοποιώντας διάφορα επιστημονικά εργαλεία. Κατέγραψαν τα είδη των πουλιών που βρίσκονταν μέσα στον υδροβιότοπο, παρατήρησαν τους μικρούς ασπόνδυλους οργανισμούς που ζουν μέσα στο νερό και προσπάθησαν να εντοπίσουν χαμαιλέοντες ανάμεσα στη βλάστηση. Όπως πάντα, ο καθαρισμός της περιοχής – της παραλίας και του υδροβιότοπου – από τα σκουπίδια είναι φυσικά κάτι το αυτονόητο για όλους – μεγάλους και μικρούς.

Τους επόμενους μήνες οι ερευνητές του Αρχιπελάγους θα συνεχίσουν να προσφέρουν αντίστοιχα μαθήματα σε πολλά σχολεία των νησιών του Αιγαίου. Αυτές τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τις προσφέρουμε εδώ και 16 και πλέον χρόνια, πάντοτε αφιλοκερδώς, και όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και τα κουράγια μας, δεδομένου του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχουμε όλοι όσοι απαρτίζουμε το Αρχιπέλαγος.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην κάλυψη του μεγάλου κενού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έχει το σχολικό πρόγραμμα, αλλά και να εμπνεύσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν και να γνωρίσουν τη φύση που τους περιβάλλει. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι η επιβίωση της άγριας ζωής και η επιβίωση του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου