Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ο Ασπροπάρης στην Ορεστιάδα

 
 
Δώρα Σκαρτσή
 
Την περασμένη Κυριακή, στο πολιτιστικό καφενείο Μπεντρεντίν στην Ορεστιάδα, μιλήσαμε για τον απειλούμενο γύπα Ασπροπάρη και για τα δεινά που αντιμετωπίζει στις περιοχές αναπαραγωγής, μετανάστευσης και διαχείμασης.
 
Καταλήξαμε ότι ο Ασπροπάρης είναι ο μάρτυρας-μετανάστης που μας μαρτυρά τα ανθρώπινα λάθη που εκτυλίσσονται σε όλες τις χώρες που επισκέπτεται στη ζωή του.

Η φτώχια των χωρών που διαχειμάζει, οι πολεμικές αναταραχές στις χώρες που έχουν εμφύλιους και άλλους πολέμους, η ελλιπής προστασία στις χώρες που αναπαράγεται… όλα αυτά έχουν σαν αιτία να τον σκοτώνουν για να πουληθεί παράνομα για μαύρη μαγεία, να σκοτώνεται από στρατιωτικούς σε εμπόλεμες ζώνες ή ακόμα και σαν κατάσκοπος αν τυχόν δουν ότι είναι μαρκαρισμένος ή φοράει πομπό. Σε άλλες χώρες, όπως τη δική μας, είναι το παράπλευρο θύμα ενός κρυφού "πολέμου", αυτού της αλόγιστης δηλητηρίασης της υπαίθρου. Αυτή η συνεχόμενη ανθρώπινη επίδραση έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.
 
 
 
Όμως πήραμε και κουράγιο από αυτούς που έχουν ταχθεί στο πλευρό του. Η Έλα Κρετ παρουσίασε τους δυο νέους ξεχωριστούς φίλους του Ασπροπάρη, τον Κίκο και τον Κούκι, τους εκπαιδευμένους σκύλους που αποτελούν τη μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Συζητήσαμε για τη μοναδική αυτή ομάδα στην Ελλάδα και για τα δολώματα που ανιχνεύει, τη σύνθεσή τους, ποιοι και γιατί τα χρησιμοποιούν, πώς γίνονται οι περιπολίες. Μαζί μας ήταν και οι Ευρωπαίοι εθελοντές μας (από το πρόγραμμα EVS) που μίλησαν για τη δική τους εμπειρία και περιέγραψαν τι μπορεί κανείς να αποκομίσει δίνοντας τον χρόνο του ως εθελοντής για την προστασία ενός απειλούμενου πουλιού.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου