Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Καταγγελία των ορειβατικών - φυσιολατρικών συλλόγων σχετικά με την επιχειρούμενη μείωση του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Φλώρινας

 
 
Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στις προθέσεις της Δ/νσης Δασών Φλώρινας είναι η δραματική μείωση της έκτασης του Καταφύγιου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Φλώρινας, η οποία μάλιστα έχει δρομολογηθεί με την από 15.1.2016 εισήγηση – αναφορά της, που τελικά θα πρέπει και να την εγκρίνετε ή απορρίψετε.

Όλοι εμείς οι φορείς της Φλώρινας που υπογράφουμε την παρούσα αποτελούμε μέρος του μεγάλου συνόλου των συμπολιτών μας που αντιτίθενται στην απόπειρα μείωσης τόσο μεγάλης έκτασης, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία και πλήρως στοχευμένη ώστε να μην ακυρώνει την αξία αλλά και τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματά του.

Εκφράζουμε λοιπόν όχι μόνον την αντίθεσή μας αλλά και την αγωνία μας για την συρρίκνωση του περιβάλλοντος και του ενδιαιτήματος της άγριας ενδημικής πανίδας της Φλώρινας ακριβώς την στιγμή που (εάν υιοθετήσουμε την εκδοχή της Δ/νσης Δασών Φλώρινας) αρχίζει να ανακάμπτει. Η δική μας αίσθηση που μεταφέρουμε ως οι καθημερινοί χρήστες του περιαστικού δάσους της Φλωρίνης, είναι αυτή της λαθροϋλοτόμησης, της παράνομης βόσκησης, της παράνομης θήρας από συγκεκριμένους πάντοτε κυνηγούς που επιδιώκουν να επεκτείνουν τα όρια της επικράτειάς τους, της παράνομης χρήσης όλων των μονοπατιών από ερασιτέχνες μοτοσικλετιστές που έχουν διαμορφώσει αυτά σε πίστες ανωμάλου δρόμου, καταστρέφοντάς τα προοδευτικά και δημιουργώντας άβατα, και της όλο και μεγαλύτερης μέσω των αστικών – οικιστικών παρεμβάσεων και των πάσης φύσεως εργασιών επιβάρυνσης της πανίδας από χρήσεις γης, θορύβους και οχλήσεις εν γένει που δημιουργούν τεράστια οικολογική πίεση και συρρίκνωση αντί για ευημερία της άγριας πανίδας. Όλα τα παραπάνω παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ολιγάριθμου προσωπικού της Δ/νσης Δασών και του Δασάρχη μας, που νυχθημερόν πασχίζουν να κρατήσουν μακριά τους παραβάτες.

Φυσικά και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής σας ότι σχετικά πρόσφατα (λιγότερο από δεκαετία) το Δημόσιο υπεβλήθη σε μια πολύ μεγάλη δαπάνη για την ανάδειξη του ΚΑΖ ύψους 400.000 € (με την διάνοιξη μονοπατιών, σήμανση αυτών, δημιουργία χώρων αναψυχής, στεγάστρων, στα πλαίσια της ανάδειξης του εξαιρετικού φυσικού κάλλους χαρακτήρα της περιοχής) που πλέον σήμερα σε μεγάλο βαθμό απαξιώνεται αφού δεν συντηρείται. Εξαιτίας και αυτών των παρεμβάσεων οι φυσιολάτρες αλλά και αθλητές τόσο του ανωμάλου δρόμου όσο και του ορεινού ποδηλάτου βρίσκουν έναν εξαιρετικό προορισμό, ενώ διεξάγονται και κάθε έτος πολυπληθείς συναντήσεις όλων των ιππικών συλλόγων της επικράτειας. Τώρα όμως, με την απένταξη τέτοιας έκτασης περιοχών, όλη αυτή η προσπάθεια θα καταστραφεί άμεσα. Ο τόπος θα χάσει μια παρέμβαση που δημιούργησε προστιθέμενη αξία, ανέδειξε την Φλώρινα ως περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και αύξησε τον οικολογικό - περιηγητικό τουρισμό.

Το ερώτημα έρχεται αβίαστο: Αφού κατά την πρόταση της Δ/νσης Δασών που αποτυπώνεται στο έγγραφό αναφέρεται η αξιωματική παραδοχή ότι: «….Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι στο το εν λόγω ΚΑΖ, μετά την τροποποίηση των ορίων του και την αύξηση της προστατευόμενης έκτασης, έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο σκοπός ίδρυσής του, δηλ. η προστασία της άγριας πανίδας της περιοχής και η αύξηση της κυνηγετικής κάρπωσης στην ευρύτερη περιοχή κυρίως στα θηρεύσιμα είδη του αγριόχοιρου και του λαγού….», θα θέλαμε πολύ να μας παρουσιαστούν τα στοιχεία εκείνα που την τεκμηριώνουν. Ειδικότερα σε σχέση με τα παραπάνω:

- Είναι κοινή διαπίστωση ποιών η επίτευξη του σκοπού ιδρύσεως του ΚΑΖ και της μεγένθυσής του; Διότι όλοι εμείς που παρατηρούμε τα παραπάνω αναφερόμενα φαινόμενα κακής χρήσης και παράνομης συμπεριφοράς εντός των ορίων του, έχουμε διαφορετική άποψη και συνεπώς ΔΕΝ αποτελεί κοινή διαπίστωση.
- Από ποια στοιχεία προκύπτει η «… προστασία της άγριας πανίδας της περιοχής και η αύξηση της κυνηγετικής κάρπωσης στην ευρύτερη περιοχή κυρίως στα θηρεύσιμα είδη του αγριόχοιρου και του λαγού…». Η τεκμηρίωση προϋποθέτει την ύπαρξη μελέτης και καταγραφής των αναφερομένων ειδών τόσο προ όσο και μετά την λειτουργία του διευρυμένου ΚΑΖ. Υπάρχουν τέτοια ή όχι; Διότι αλλιώς πρόκειται για ολοσχερώς αυθαίρετο και αστήρικτο συμπέρασμα.
- Κατανοούμε την ιδιαίτερη πρόνοια για «την αύξηση της κυνηγετικής κάρπωσης» ειδικά για τα αναφερόμενα θηράματα, αλλά τι γίνεται με τα λοιπά ενδημικά είδη άγριας πανίδας και τι δεδομένα έχουμε για την αύξηση ή μείωσή τους; Τα ΚΑΖ δεν ιδρύθηκαν μόνον ως ρεζέρβες δημιουργίας αποθεμάτων προς τέρψιν των κυνηγών, αλλά εξυπηρετούν έναν ευρύτερο σκοπό ήτοι την δημιουργία ενός θύλακα – πυρήνα εξασφάλισης ενός ολόκληρου οικοσυστήματος. Υποβαθμίζουμε λοιπόν και μάλιστα με αντιεπιστημονικό και απλουστευτικό τρόπο την αξία της λειτουργίας τέτοιων κέντρων.
- Φυσικά και η λειτουργία τους τόσο κοντά στον αστικό ιστό αλλά και σε γεωργικές καλλιέργειες δημιουργεί προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων. Ωστόσο η προστιθέμενη αξία για τους ίδιους του πολίτες - δημότες και επισκέπτες της περιοχής είναι πολλαπλάσια, πέρα από την παιδαγωγικού χαρακτήρα λειτουργία ενός συστήματος που (παρά τους περιορισμούς του) θέτει φραγμό στην υπερεκμετάλλευση πόρων και με τον τρόπο αυτό αυξάνει την περιβαλλοντική, οικολογική και αισθητική αξία της όλης περιοχής. Επισημαίνουμε ότι η πόλη της Φλώρινας είναι μια από τις ελάχιστες πρωτεύουσες νομών στην Επικράτεια που έχει τόσο κοντά στο κέντρο της τέτοιας έκτασης φυσικούς – οικολογικούς πόρους, ορατούς και άμεσα επισκέψιμους, που η διαφύλαξη τους επιβάλλεται, αφού τελικά την αναδεικνύουν σε μοναδικό προορισμό.
 
Η αναφορά επίσης στις «….εντονότατες αντιδράσεις των καλλιεργητών των προαναφερομένων κοινοτήτων από τα πρώτα κιόλας έτη αύξησης της έκτασης του ΚΑΖ για τις σοβαρές αγροζημίες που υφίσταται η γεωργική παραγωγή κυρίως από τους αγριόχοιρους και πολύ λιγότερο από τις αρκούδες..» μας προκαλεί ανάλογα ερωτηματικά:
 
- Ποιοι και πόσοι είναι αυτοί οι καλλιεργητές και για πόσους αγρούς μιλάμε; Η περιοχές που αναφερόμαστε είναι λίγο ή περισσότερο καλλιεργητικά εγκαταλελειμμένες εδώ και πολλές δεκαετίες και οι καλλιεργητές ελάχιστοι.
- Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι αγροζημίες αυτές σωστό είναι να καταγράφονται και να αποζημιώνονται. Δεν αναφέρεται όμως στην πρόταση της Δ/νσης Δασών κανένα στατιστικό στοιχείο, ούτε μία αναφορά που να τεκμηριώνει την συχνότητα ή την ένταση του φαινομένου.
- Επίσης βεβαίως δεν αντιλαμβανόμαστε από πού πηγάζει η βεβαιότητα για το είδος του ζώου που προκαλεί τις ζημίες. Με την μείωση της έκτασης του καταφυγίου πώς και με ποιόν τρόπο θα κρατηθεί ή αρκούδα μακριά από τις καλλιέργειες αυτές; Για τους αγριόχοιρους φαίνεται να έχει βρεθεί η λύση: Όταν επιτρέπεται το κυνήγι θα τους εξοντώνουν.

Με τα παραπάνω φρονούμε ότι καταδεικνύουμε το πρόβλημα που δημιουργείται και το πόσο αστήρικτη είναι η βεβαιότητα που εκφράζεται για την ευδοκίμηση της άγριας πανίδας. Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ορθώς η πρόταση επιχειρεί να εξαιρέσει περιοχές όπως η πόλη της Φλώρινας, τα Πανεπιστήμια και οι οικισμοί Πρώτης και Κλαδοράχης αλλά και περιοχές όπου υπάρχει οικιστική ανάπτυξη. Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι η παντελής άρνηση της πρότασης, αλλά ο επανασχεδιασμός της και η δραστική μείωση της …μείωσης, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή έκταση υπέρ του ΚΑΖ, αλλά και ικανοποίηση νέων αναγκών που έχουν προκύψει. Για παράδειγμα μας είναι αδιανόητο το γεγονός ότι επιχειρείται να εξαιρεθεί σχεδόν όλη η νότια έκταση του υψώματος 1033, το μοναστήρι του Αγίου Μάρκου αλλά και καθαρές δασικές εκτάσεις τόσο στα ανατολικά της όλης περιοχής πάνω από τα χωριά Πρώτη και Κλαδοράχη και μια τεράστια έκταση στις βόρειες και δυτικές υπώρειες της Τάϊμας, που είναι απόλυτα δασωμένες και καταφύγιο του λύκου και της αρκούδας.

Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα και να μην αποδεχτείτε την πρόταση μείωσης των ορίων του ΚΑΖ πέραν των οικιστικών περιοχών και σε κάθε περίπτωση να αναζητήσετε την τεκμηρίωση όλων των παραδοχών της πρότασης αναφορικά με την ευδοκίμηση της άγριας πανίδας και των τυχόν επιβαρύνσεων που προκαλούν, έτσι ώστε να μην χαθούν όσα στο παρελθόν έχουν κατακτηθεί και να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευημερία της άγριας πανίδας που ο ΚΑΖ σήμερα περιέχει.

Είμαστε στην διάθεσή σας και με μεγάλη ευχαρίστηση θα φιλοξενούσαμε κλιμάκιό σας και θα περιηγούμασταν μαζί του τις υπό εξαίρεση εκτάσεις, εις τρόπον ώστε να επισημανθούν τα πραγματικά προβλήματα, επανασχεδιασθούν οι παρεμβάσεις στον ΚΑΖ και τελικά επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αλλά και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον λύση.

Φλώρινα 7 Μαρτίου 2016
Με τιμή 
Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Φλώρινας
Σύλλογος Ορειβατών Χιονοδρόμων (ΣΟΧ) Φλώρινας
Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Φλώρινας (ΦΟΟΦ)
Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας (ΑΟΦ)
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Φλώρινας)
Ανένταχτοι – ανεξαρτήτοι ορειβάτες – πεζοπόροι Φλώρινας
 
ΠΡΟΣ το
- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος
Δ/νση Διαχείρισης Δασών και Δασικού
Περιβάλλοντος

Κοιν.: Δ/νση Δασών Φλώρινας – Φλώρινα
Κυνηγετικός Σύλλογος Φλώρινας
Εισαγγελία Φλωρίνης
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου