Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Αθήνα. Ενημερωτική Ημερίδα για την προστασία του ποταμού Καλαμά

 
 
H Φωνή τoυ Καλαμά
 
Η Ομοσπονδία Μουργκάνας διοργανώνει σημαντική ημερίδα ενημέρωσης, με θέμα την προστασία του ποταμού Καλαμά, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 7μ.μ., στην αίθουσά της (Γερανίου 44, Αθήνα).

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση, η συλλογή πολύτιμων ουσιαστικών συμπερασμάτων και η κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων για κατάλληλη βιώσιμη ρύθμιση του θέματος του ιστορικού ποταμού «Θύαμη», δηλαδή την προστασία του ποταμού Καλαμά σε όλα τα επίπεδα, με συνολικό όφελος για το περιβάλλον, την κοινωνία, τον τόπο και την πατρίδα μας γενικότερα.

Η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας στοχεύει σε κύκλους ενημέρωσης ώστε να τροφοδοτεί με συνέπεια επιστημονικές τοποθετήσεις, συμπεράσματα και προτάσεις, λειτουργώντας αποτελεσματικά στην προστασία του ποταμού Καλαμά.

Η προσπάθεια δεν προσδιορίζεται χρονικά μόνο στην συγκεκριμένη ημερίδα, αλλά έως του σημείου της ικανοποιητικής επίλυσης του χρόνιου προβλήματος για το περιβάλλον, με ποιοτικά μετρήσιμα χαρακτηριστικά και συμβατότητα των ενεργειών με την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Η προστασία του Ποταμού Καλαμά είναι ένα θέμα που απασχολεί τους Ηπειρώτες περισσότερο από 50 ετη όμως είναι ένα επίκαιρο κρίσιμο θέμα με πολλές πτυχές όπως στο περιβάλλον στην κοινωνία και στην οικονομία και σίγουρα είναι συνδεδεμένο με το μέλλον του τόπου και την ανάπτυξη.

Η συλλογιστική σε αυτή την προσπάθεια για ένα τέτοιο θέμα έχει σχεδιαστεί σε μια μόνο συγκεκριμένη λογική, την τεκμηριωμένη κατάθεση προτάσεων για λύση του προβλήματος.
 
 
Προσκεκλημένοι εισηγητές

• Πρόεδρος Κίνησης Καθαρός Καλαμάς, Αιδεσιμότατος Ιερέας π. Γεώργιος Τζώρτζης
• Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμών Καλαμά & Αχέροντα, κ. Κομίνος Θεόδωρος
• Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Dr. Χαράλαμπος Βερβέρης
• Βιολόγος Ειδικός Υδάτινων πόρων Περιβαλλοντολόγος, κ. Ευάγγελος Παπάς
 
 
Πρόγραμμα

• Εισαγωγή από τον συντονιστή, κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου.
• Σύντομοι χαιρετισμοί από:
– την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, κ. Ζωή Ντρούκα
– τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Δόση Γεώργιο
• Βράβευση του Ακρίτα Ιερέα της Μουργκάνας, π. Γεωργίου Τζώρτζη, για την συνεχή προσφορά και τον αγώνα του για την προστασία του ποταμού Καλαμά.

• Μέρος 1ο: Εισηγήσεις
(Διάρκεια : Το πρώτο μέρος των επιλεγμένων Εξειδικευμένων εισηγήσεων ανά εισηγητή θα είναι διάρκειας 12-15 λεπτών)
• Μέρος 2ο: Στοχευόμενες τοποθετήσεις
(Διάρκεια : 3-5 λεπτών έκαστη ανά θεματική άξονα/ενότητα.)
• Μέρος 3ο: Ερωτήσεις
(Διάρκεια : 15-18 λεπτά επί του συνόλου των ερωτήσεων και απαντήσεις από το πάνελ των εισηγητών.)

Η Ημερίδα θα καταγραφεί από την Ομοσπονδία Μουργκάνας και θα προβληθεί κατάλληλα, με επεξεργασμένες ενότητες σε εισηγήσεις, τοποθετήσεις, προτάσεις.

Παρακάτω παρουσιάζονται επιλεγμένες κατευθυντήριες γραμμές, που μπορούν να δώσουν τα κύρια ενημερωτικά χαρακτηριστικά του Θέματος σε θεματικά πεδία όπως:
1. Συνεχή υποβάθμιση ή αναστρέψιμη η σημερινή κατάσταση;
2. Υδάτινοι πόροι και πρότυπα ποιοτικά χαρακτηριστικά περιβάλλοντος;
3. Μπορεί ο Καλαμάς να είναι ένας στόχος για ένα πρότυπο Ευρωπαϊκό υδάτινο περιβάλλον;
4. Ποιες μπορεί να είναι οι παραποτάμιες δραστηριότητες και χρήσεις γης για ένα πρότυπο ποιοτικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα;
5. Ποια ενημέρωση και πως μπορεί η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών να δώσει ένα νέο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με οφέλη για όλους στην Προστασία του Καλαμά;
6. Ποιο το μέλλον του Καλαμά και ποιες μπορεί να είναι οι νέες μορφές ανάπτυξης συμβατές με ένα υψηλής ποιότητας περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Το πλαίσιο της προστασίας του Καλαμά με αναφορά στην Θεσπρωτία και την Ήπειρο, στοχεύει στην ενημερωτική και ουσιαστική εμπλοκή όλων των εισηγητών με προτάσεις και ουσιαστικές τοποθετήσεις.

Όπως αναφέρθηκε, η Ομοσπονδία Μουργκάνας σε ρόλο συντονιστή θα καταγράψει όλες τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις. Θα προσκαλέσει ένα ευρύ κοινό, φορείς και παράγοντες. Επίσης, με περεταίρω δημοσιεύσεις και κοινοποιήσεις του θέματος, θα δημιουργήσει από την επεξεργασία της ημερίδας φάκελο «Η Προστασία του Καλαμά».

Όλες οι εισηγήσεις και συμπερασματικές ενότητες που θα προκύπτουν με προτάσεις και τεκμηρίωση, θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ηπείρου και της πατρίδας γενικότερα.

Η συμμετοχή σας τιμά ιδιαίτερα την Ομοσπονδία Μουργκάνας.
 
 
Με εκτίμηση 
              Η Πρόεδρος                         Η Γενική Γραμματέας         
                    Ζωή Ντρούκα                                                Εύη Μάχου


πηγή: http://olympia.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου