Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ομάδα Νομικής Υποστήριξης σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος


blind-justiceΠραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, στο γραφείο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που επιχειρεί να δημιουργήσει η οργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Συμμετείχαν νομικοί, στελέχη Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Στην εναρκτήρια συνάντηση συμφωνήθηκαν τα εξής:

- Η Ομάδα Νομικής Υποστήριξης θα συντονιστεί από το νομικό σύμβουλο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και θα πλαισιωθεί από εθελοντές. Γραμματειακή υποστήριξη θα παρέχουν στελέχη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και της Ορνιθολογικής.
- Θεωρείται σκόπιμο να πλαισιώσουν την Ομάδα πτυχιούχοι ή φοιτητές Νομικής, οπότε θα επιδιωχθεί συνεργασία και επαφή με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
- Στην Ομάδα μπορούν να μετέχουν όλοι/όλες όσοι/όσες έχουν σχετικό ενδιαφέρον, ακόμα και αν δεν έχουν ειδικές νομικές γνώσεις (π.χ. στελέχη, μέλη ή εθελοντές Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων και Ομάδων, τοπικών συλλόγων και σωματείων, Φορέων Διαχείρισης, μεμονωμένοι πολίτες κ.λπ.).
- Στις πρώτες συναντήσεις της Ομάδας, οι οποίες θα έχουν τον χαρακτήρα σεμιναρίου, θα εξεταστούν συγκεκριμένα παραδείγματα στα οποία υπήρξαν ή εξελίσσονται νομικοί χειρισμοί (π.χ. «Σαχάρα» στην Καλλικράτεια, προσφυγή στο ΣτΕ για το χωροτακτικό τουρισμού κ.λπ.). Την παρουσίαση των παραδειγμάτων θα κάνουν νομικοί που έχουν γνώση ή έχουν χειριστεί τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
- Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων-σεμιναρίων της Ομάδας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2016. Υπολογίζουμε ότι μεταξύ 15 Μαρτίου και 30 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθούν 10 δίωρες συναντήσεις-σεμινάρια.
- Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συναντήσεων θα γίνει αποτίμηση της λειτουργίας της Ομάδας. Επιθυμητό είναι να συνεχιστεί η λειτουργία της και μετά τον Απρίλιο του 2016, ως ομάδας στην οποία μπορεί να απευθύνονται περιβαλλοντικές συλλογικότητες και μεμονωμένοι πολίτες για να πάρουν σχετικές συμβουλές για τον χειρισμό υποθέσεων πιθανής παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ή ευρύτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
 
Όσες και όσοι ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή στην Ομάδα ή μπορούν να παρουσιάσουν παραδείγματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και να συμβάλουν στη λειτουργία της με τον οποιονδήποτε τρόπο, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο e-mail: info@callisto.gr ή στο τηλέφωνο 2310-252530.

Η δημιουργία Ομάδας Νομικής Υποστήριξης είναι δράση του έργου «10 χρόνια Καλλιστώ: Ενδυνάμωση Δομών και Εφαρμογή Αρχών Λογοδοσίας». Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «
Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.


πηγή: https://callistonews.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου