Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κατασκευάζουμε φωλιές για τα Σπιτοχελίδονα στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

 
d5df5219-1317-4c3a-bef2-0d2a8ffbf0be
 
Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης έφτασε και μαζί με αυτόν σε λίγες μέρες θα υποδεχθούμε και τους φτερωτούς μας φίλους τα χελιδόνια που μας συντροφεύουν όλο το καλοκαίρι φτιάχνοντας τις φωλιές τους στα σπίτια μας.

Στην Ελλάδα έχουμε πέντε είδη χελιδονιών το Λευκοχελίδονο ή Σπιτοχελίδονο, το Σταυλοχελίδονο, το Μιλτοχελίδονο ή Δενδροχελίδονο, το Βραχοχελίδονο και το Οχθοχελίδονο, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που κάνουν την φωλιά τους και το μέρος όπου τα βλέπει κανείς.

Από τα πολύ παλιά χρόνια ο ερχομός της Άνοιξης συνδεόταν άμεσα με την άφιξη των χελιδονιών και οι άνθρωποι στη Θράκη γα να τα καλωσορίσουν κρατούσαν ένα ομοίωμα χελιδονιού την «χελιδόνα» και τραγουδούσαν τραγούδια, τα χελιδονίσματα.

Εμείς στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θα πούμε τα δικά μας «Χελιδονίσματα» από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου με τη συμμετοχή μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΠΕ Καβάλας και Ξάνθης.

Τα «Χελιδονίσματα» είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με σκοπό να ενημερωθούν τα παιδιά για τα χελιδόνια, για το μακρινό ταξίδι τους και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την μετανάστευση. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων οι μαθητές θα κατασκευάσουν φωλιές από πηλό για τα χελιδόνια, τις οποίες μετά μπορούν να τοποθετήσουν σε σωστά σημεία για να κατοικηθούν από τους φτερωτούς μας φίλους.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου