Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Από στολίδι του Θεσσαλικού κάμπου σε μαρασμό η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή


Από στολίδι του Θεσσαλικού κάμπου σε μαρασμό η Αβερώφειος Γεωργική ΣχολήΉταν η Σχολή από την οποία βγήκαν οι πρώτοι γεωπόνοι στην Ελλάδα το 1911. Είναι μια Σχολή που διαθέτει μοναδικές κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν διατηρητέες από το 1992. Σχεδόν 100 χρόνια μετά η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, πορεύεται ασθμαίνοντας, κουβαλώντας ένα λαμπρό παρελθόν και αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, η εγκατάλειψη και η μη χορήγηση κονδυλίων για την συντήρηση των διατηρητέων κτιρίων της Σχολής και των εγκαταστάσεων, συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης ενός χώρου, που βρίσκεται στην «καρδιά» του Θεσσαλικού κάμπου και το όνομα του οποίου, είναι συνυφασμένο με την πρόοδο και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
 
Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, λειτουργεί πλέον ως Επαγγελματική Σχολή και είναι η μοναδική Δημόσια Σχολή με τις ειδικότητες των «Αγροτικών Μηχανημάτων» και της «Ζωοτεχνίας». Στη Σχολή λειτουργεί οικοτροφείο που παρέχει δωρεάν στέγαση και διατροφή σε 40 μαθητές, ενώ συνολικά φοιτούν 104 μαθητές.
 
Ο διευθυντής της Σχολής Γιώργος Μπάσδρας προσκεκλημένος στο στούντιο της ΕΡΤ Λάρισας στις 22 Μαρτίου, μίλησε χωρίς περιστροφές για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον, ενός χώρου που έχει ιστορία, αλλά το κυριότερο διαθέτει δυνατότητες να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της χώρας, βγάζοντας καταρτισμένους αποφοίτους.
 
Όπως εξηγεί ο κ. Μπάσδρας οι απόφοιτοι του τομέα των αγροτικών μηχανημάτων παίζουν «στα δάχτυλα» τα θέματα που έχουν σχέση με τον γεωργικό εξοπλισμό και μπορούν κάλλιστα να στελεχώσουν τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση για τα αγροτικά μηχανήματα και τα ψεκαστικά. Αρκεί βέβαια να υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
 
Όσον αφορά τη δεύτερη ειδικότητα της ζωοτεχνίας, οι μαθητές διδάσκονται τα πάντα για την καλλιέργεια και την διατροφή των ζώων. «Παράγουμε μόνοι μας τις ζωοτροφές για το ζωικό κεφάλαιο που διατηρούμε», τονίζει ο κ. Μπάσδρας και προσθέτει: «Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της σχολικής χρονιάς και δεν ξέρουμε με ποια μορφή θα λειτουργήσει η Αβερώφειος το νέο χρόνο. Ως Επαγγελματική Σχολή ή ως ΙΕΚ και δεν ξέρουμε σε ποιο υπουργείο θα ανήκουμε. Εμείς επιδιώκουμε να μείνουμε υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης γιατί το καλοκαίρι, όπως γνωρίζεται οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν εργάζονται. Αν υπαχθούμε στο υπουργείο Παιδείας, ποιος θα ταΐζει τα ζώα που έχουμε;”
 
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν κριθεί διατηρητέες, χρειάζονται κατεπείγουσα αναπαλαίωση. Ο διευθυντής της Σχολής έχει ήδη προβεί σε κάποιες επαφές με τον δήμο Λαρισαίων, προκειμένου να γίνει εφικτή η συμμετοχή σε πρόγραμμα ανακαίνισης κτιρίων. Ο κ. Μπάσδρας εξηγεί ότι η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή μπορεί να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο για την πόλη. «Παλιότερα δεχόμασταν επισκέψεις σχολείων που έρχονταν να δουν το μέρος όπου ο Μ. Καραγάτσης εμπνεύστηκε το συνταγματάρχη Λιάπκιν».
 
 
Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή
 
Η Σχολή λειτουργεί από το 1911 και οι σπουδαστές της παρακολουθούν ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει:


• στην ειδικότητα των «Αγροτικών μηχανημάτων» μαθήματα όπως Γεωργική Τεχνική, Γεωργικός Ελκυστήρας και Γεωργικά Μηχανήματα.
• στην ειδικότητα της «Ζωοτεχνίας» μαθήματα που αφορούν στην Εκτροφή και Διατροφή των Αγροτικών Ζώων, στη Βιολογική Κτηνοτροφία, στη Μελισσοκομία κ.α.
 
Το πρόγραμμα σπουδών ολοκληρώνεται στα εργαστήρια γεωργικών μηχανημάτων και μηχανολογίας, καθώς και στο βουστάσιο, στο χοιροστάσιο, στο πτηνοτροφείο και στους αγρούς της σχολής.
 
Επιπλέον, οι σπουδαστές διδάσκονται τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και την εκμάθηση ξένης ορολογίας.


πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου