Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Είσαι υπεύθυνος κηδεμόνας για να αναλάβεις τη φροντίδα ενός σκύλου;


Είσαι υπεύθυνος κηδεμόνας για να αναλάβεις τη φροντίδα ενός σκύλου?Η υπεύθυνη κηδεμονία είναι πολύ σημαντική για όποιον σχεδιάζει να αποκτήσει ένα σκύλο. Τα περισσότερα στοιχεία της υπεύθυνης ιδιοκτησίας εντάσσονται στη κοινή λογική, αλλά πάντα είναι καλό να τα επαναλαμβάνουμε.

1. Προτού να πάρετε ένα σκυλί αναρωτηθείτε αν έχετε αρκετό χρόνο για να το φροντίσετε κατάλληλα. Έχετε το χρόνο να ασχοληθείτε και να εκπαιδεύσετε ένα κουτάβι; Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τη σωστή και πλήρη κτηνιατρική φροντίδα που χρειάζεται και να του παρέχετε μια καλή τροφή; Μπορείτε να δεσμευτείτε στη φροντίδα που απαιτεί ένας σκύλος; Είναι όλοι στην οικογένεια σας είναι σε θέση να αναλάβουν την ίδια δέσμευση;

2. Κατά την επιλογή ενός σκύλου βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό σκυλί για σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέξετε ένα σκύλο σας λαμβάνοντας υπ' όψιν, καταρχάς τον τρόπο ζωής σας. Σας αρέσει να περιποιείστε το σκύλο; Έχετε χρόνο για να ασχοληθείτε με τον καλλωπισμό του; Αν όχι, τότε μην πάρετε ένα μακρύτριχο σκύλο που απαιτεί ιδιαίτερη εβδομαδιαία ή ακόμη και καθημερινή περιποίηση. Μήπως ζείτε σε ένα μικρό διαμέρισμα; Τότε δεν θα πρέπει να διαλέξετε έναν πολύ ενεργητικό σκύλο που χρειάζεται αρκετό χώρο για να τρέξει. (Να θυμάστε ωστόσο ότι το μέγεθος δεν είναι πάντα μια ένδειξη του πόσο ενεργητικός είναι ένας σκύλος. Υπάρχουν πολλά μεγαλόσωμα σκυλιά που ευχαρίστως θα κοιμούνται τη περισσότερη μέρα στο καναπέ, ενώ αντίθετα μερικά μικρόσωμα σκυλιά μπορεί να είναι εξαιρετικά ενεργητικά.) Έχετε παιδιά; Εάν ναι, τότε επιλέξτε ένα σκύλο που θα γνωρίζεται εξαρχής πως αγαπά τα παιδιά.

Με άλλα λόγια, σκεφτείτε προτού να πάρετε ένα σκυλί. Μην επιλέξετε ένα σκυλί παρορμητικά.

3. Μόλις φέρετε το νέο κουτάβι ή σκύλο στο σπίτι σας φροντίστε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για ένα γενικό έλεγχο της υγείας του. Αυτό είναι το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για διάφορους λόγους: α) Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν υποφέρει. β) Θα πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι ο σκύλος δεν θα περάσει οποιαδήποτε ασθένεια σε άλλα κατοικίδια ζώα? γ) Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το νέο κουτάβι ή το σκυλί σας είναι εμβολιασμένο κατάλληλα για την ηλικία του, τόσο για τη δική σας προστασία όσο και για τη δική του. Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο για τα θέματα υγείας του σκύλου και τη σωστή κτηνιατρική φροντίδα του.

4. Να είστε βέβαιος ότι σας παρέχετε στο σκυλί σας φρέσκο νερό ανά πάσα στιγμή και μια τροφή υγιεινή και κατάλληλη για αυτόν. Ενημερωθείτε σχετικά με τα συστατικά στις τροφές των σκύλων. Μάθετε τι περιλαμβάνει μια σωστή διατροφή και τι χρειάζεται ο σκύλος σας στη διατροφή του. Δεν είναι όλες οι τροφές των σκύλων ίδιες. Μερικές παρασκευάζονται από φθηνές πρώτες ύλες και άλλες από ακριβά βιολογικά συστατικά. Μάθετε τι χρειάζεται πραγματικά το σκυλί σας, ώστε να επιλέξετε το καλύτερο για αυτόν.

5. Κρατήστε το σκύλο σας ασφαλή στο σπίτι και μην τον αφήνετε να περιπλανιέται στη γειτονιά. Υπάρχουν νόμοι που υποχρεώνουν τους κηδεμόνες σκύλων να διατηρούν το σκύλο τους εντός της ιδιοκτησίας τους ή να τον έχουν στο λουρί κατά τη διάρκεια της βόλτας. Μια καλή περίφραξη ή ένα λουρί όταν περπατάτε με το σκύλο σας θα τον κρατήσουν ασφαλή και μακριά από κινδύνους και μπελάδες. Εάν επιτρέπετε στο σκύλο σας να περιφέρεται και να περιπλανιέται, είναι πολύ πιθανόν ότι θα χαθεί ή θα χτυπηθεί από αυτοκίνητα. Κρατήστε το σκύλο σας κοντά σας για τη δική του ασφάλεια.

6. Εάν δεν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με την υπεύθυνη εκτροφή του σκύλου σας τότε στειρώστε τον. Η στείρωση αποτρέπει ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σας απαλλάσσει από τον κόπο να βρείτε σπίτια για κουτάβια που προέκυψαν απρόβλεπτα. Η υπεύθυνη εκτροφή δεν είναι εύκολη. Συνεπάγεται τον ενδελεχή έλεγχο της υγείας των γεννητόρων, την έρευνα της γενεαλογία τους, το σχεδιασμό και την επίβλεψη ζευγαρώματος και την αναζήτηση υπευθύνων οικογενειών για τα κουτάβια που θα προκύψουν. Αν δεν σκοπεύετε να αναλάβετε αυτές τις δραστηριότητες, τότε είναι καλύτερα να στειρώσετε το σκύλο σας.

7. Κάνετε το σωστό για το σκύλο σας, ακόμη και όταν είναι δύσκολο. Αυτό σημαίνει ότι όταν το σκυλί σας έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του και δεν υπάρχει πλέον κάτι που ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει γι 'αυτόν, θα πρέπει να πάρετε τη δύσκολη απόφαση να πείτε αντίο. Μείνετε μαζί του και συνοδέψτε τον μέχρι το τέλος.

Το να είσαι υπεύθυνος κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων είναι μια μεγάλη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτούμε τα πάντα για το σκύλο μας, πριν τη στιγμή που θα φτάσει στα χέρια μας μέχρι και το τέλος των ημερών μας μαζί του.
Σε αντάλλαγμα, ο σκύλος θα μας δώσει όλη την αγάπη που έχει στην καρδιά και την ψυχή του. Αποδεδειγμένα, είναι μια πολύ συμφέρουσα συμφωνία για τους ανθρώπους.
Ναλμπάντη Όλγα
(BetterDogs Εκπαίδευση σκύλων –
φιλοξενία κατοικίδιων6944-951563
betterdogs@ymail.com)

πηγή: http://cityportal.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου