Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Oι Αγρότες των Γρεβενών δίδαξαν τους Ισπανούς πώς να καλλιεργούν βιολογικά



alt




Ηλθαν, είδαν και απήλθαν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στην πατρίδα τους τεχνογνωσία Γρεβενών. Τα μέλη της ισπανικής αντιπροσωπείας που πρόσφατα επισκέφθηκαν τον νομό Γρεβενών -έναν από τους πιο φτωχούς της Ελλάδας- δήλωσαν ότι ανακάλυψαν εκεί ένα πρότυπο στον τρόπο διαχείρισης γεωργικών προϊόντων, κυρίως βιολογικών.

Οι τρεις δήμαρχοι από την Ενωση Δήμων της Valle del Guadiato, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Απασχόλησης της Ανδαλουσίας και εκπρόσωποι φορέων που βρέθηκαν για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο στα Γρεβενά δεν αρκέστηκαν μόνο στα εκλεκτά εδέσματα της πόλης των μανιταριών και στα τυροκομικά της, αλλά «αντέγραψαν» επιτυχημένα παραδείγματα δράσεων μέσα από έργα που έχει υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Γρεβενών («ΑνΓρε») για να μεταφέρουν στην πατρίδα τους γρεβενιώτικη τεχνογνωσία και να την εφαρμόσουν ανάλογα.

Η επίσκεψη των Ισπανών απέδειξε ότι τα προγράμματα της «ΑνΓρε», όπως αυτό της «Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στην Πίνδο», μπορεί να μην έχουν περάσει τα σύνορα της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά κατάφεραν να φτάσουν στην άλλη πλευρά της Μεσογείου κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της ανδαλουσιανής περιοχής.

Στα Γρεβενά τα τελευταία χρόνια δεκάδες, νέοι κυρίως, έχουν στραφεί στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων λόγω και της ύπαρξης μικρού γεωργικού κλήρου που την ευνοεί. Ο Δήμος Γρεβενών, όπως σημειώνει στην Καθημερινή ο δήμαρχος κ. Δ. Κουπτσίδης, βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγωγής βιολογικών προϊόντων με ποσοστό 14%, όταν ο μέσος πανελλαδικός όρος είναι 4,5%. Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό νέων κτηνοτρόφων ενδιαφέρονται για την παραγωγή βιολογικών τυριών και κρεάτων, για την ξεχωριστή ποιότητα των οποίων φημίζεται η περιοχή.

Ηδη, 130 νέοι βιο-αγροτοκτηνοτρόφοι των Γρεβενών βρήκαν τον δρόμο τους και συγκρότησαν ενώσεις για την προώθηση της παραγωγής τους. Αγρόκτημα της Καλαμπάκας που στήθηκε μέσω του προγράμματος παράγει υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα, ενώ επιχείρηση παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών στα Γρεβενά κινείται πια και εξαγωγικά - είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιχειρηματικών δράσεων που υποστηρίχθηκαν.

Το αναπτυξιακό εργαλείο έφερε επίσης σε επαφή 20 νέους βιοκαλλιεργητές των Τρικάλων με 25 βιο-ξενοδοχεία του ορεινού όγκου (Περτούλι - Ελάτη κ. λπ.) που αν και δραστηριοποιούνταν στον ίδιο νομό «δεν γνωρίζονταν»!

Μάλιστα, αντιπροσωπεία από τα Γρεβενά πρόκειται να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα τη Valle del Guadiatο και ο συμβολισμός για τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται ιδιαίτερα από υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι εμφανής.




πηγή: http://www.newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου