Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ο ρόλος του βαρελιού στο καλό κρασί



Βανίλια, βούτυρο και ξηροί καρποί. Πικάντικες νότες μπαχαρικών. Αρμονία και πολυπλοκότητα.Η πλειονότητα των ερυθρών κρασιών και -πλέον- ένας σημαντικός αριθμός λευκών, οφείλουν ζωτικά στοιχεία του χαρακτήρα τους στο πέρασμα από δρύινο βαρέλι.
Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως η επιλογή των δρύινων βαρελιών για τη συντήρηση του κρασιού δεν έχει καθόλου να κάνει με το αρωματικό αποτέλεσμα. Απλά, στο παρελθόν, όλα τα τρόφιμα τα αποθήκευαν σε βαρέλια και η δρυς, συγκεκριμένα, τυχαίνει να έχει σφιχτό ξύλο, ιδανικό για τη συντήρηση υγρών.
Επιπλέον, η διαδικασία της κατασκευής των βαρελιών περιλαμβάνει το ζέσταμα των ρούγων (σανίδων) πάνω από τη φωτιά, έτσι ώστε να λυγίζουν εύκολα. Από ευτυχή σύμπτωση, αυτό το απαραίτητο κάψιμο ή κάπνισμα, συνδυασμένο με τα ίδια τα χημικά στοιχεία του ξύλου, δίνουν στο κρασί που θα μπει στο βαρέλι, έντονα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.


Με ποιους όμως τρόπους επηρεάζει η δρυς τον χαρακτήρα των κρασιών;
Και επωφελούνται όλα τα κρασιά από την παλαίωση σε βαρέλι;
Ποια η διαφορά ανάμεσα στα βαρέλια από γαλλική και από αμερικανική δρυ;
Και ποιος ο ρόλος της ηλικίας του βαρελιού;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα συναφή θα δώσουμε απάντηση στην επόμενη συνάντηση του Wine Club, δοκιμάζοντας λευκά και ερυθρά κρασιά που έχουν γνωρίσει την «αγκαλιά» της δρυός.


Σημειώστε, λοιπόν, στην ατζέντα σας την ημερομηνία: Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012, στις 20.00, στο Εxcelsior Hotel (Μητροπόλεως 23, τηλ. 2310 021002), με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα.


πηγή: http://www.epiruspost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου