Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Άρτα. Έργο για την ανάδειξη του μονοπατιού της βίδρας




Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο «Ανάδειξη Παραποτάμιου Μονοπατιού της Βίδρας (Σκουπιώτικο) Δ.Ε. Ξηροβουνίου Δήμου Άρτας», προϋπολογισμού 368.500 Ευρώ.
Το δίκτυο διαδρομών ξεκινάει από την γέφυρα Τζαρή έως τα όρια του Ν. Άρτας με τον Ν. Ιωαννίνων, στην περιοχή Πλατανούσας και είναι παράλληλα με τον ποταμό Άραχθο σε μικρή απόσταση απ' αυτόν. Το συνολικό μήκος είναι 13,8 χιλιόμετρα.


Οι εργασίες που προτείνονται να εκτελεσθούν με την παρούσα μελέτη – πρόταση είναι:

*Κατασκευή – βελτίωση και σήμανση δικτύου διαδρομών (δρόμοι και μονοπάτια) σε συνολικό μήκος 13,826 χιλιόμετρα.
*Κατασκευή έργων δασικής αναψυχής σε επιλεγμένες θέσεις – χώρους.
*Κατασκευή παραδοσιακών βρυσών και χώρων θέας.
*Κατασκευή μικρών ξύλινων παραδοσιακών γεφυριών.


Τα μονοπάτια διακρίνονται στις εξής κατηγορίες. Μονοπάτια μεγάλων διαδρομών, πρόκειται για διαδρομές μεγάλου μήκους που εν μέρει συμπίπτουν με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Ορειβατικά μονοπάτια, για προσπέλαση μεγάλων ορεινών όγκων. Πεζοπορικά μονοπάτια, με μικρότερο μήκος από τα ορειβατικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το ευρύ κοινό. Περιπατητικά μονοπάτια, με μικρότερο βαθμό δυσκολίας. Συνδυασμοί μονοπατιών.
Τα προτεινόμενα τεχνικά έργα είναι: 1) Εκθαμνώσεις – κλαδεύσεις. 2)Διανοίξεις – διαπλατύνσεις διαδρομών. 3) Τοίχοι αντιστήριξης. 4) Βελτίωση παλαιών ξηρολιθοδομών. 5) Διάφορα σκαλοπάτια στις διαδρομές. 6) Ισοπέδωση και διαμόρφωση του καταστρώματος των μονοπατιών. 7) Ξύλινα κιγκλιδώματα. 8) Λιθόστρωτα, πλακόστρωτα. 9) Πέτρινες βρύσες. 10) Πεζογέφυρες. 11) Ξύλινα στέγαστρα και 12) Σήμανση με πινακίδες υποδοχής, ερμηνείας περιβάλλοντος, κατεύθυνσης μονοπατιών, επιβεβαίωσης διαδρομών και προειδοποιήσεων.


Στόχος της πράξης είναι η αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής του Αράχθου για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση επισκεπτών με βάση τις αρχές του «οικοτουρισμού» για συγκεκριμένες δραστηριότητες υπαίθριας αναψυχής, που αναφέρονται στην πεζοπορία – περιήγηση, την απόλαυση της φύσης και του τοπίου και την περιβαλλοντική ενημέρωση.



 
πηγή: http://www.epiruspost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου