Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κρήτη- (Απόψεις). Λινοπεράματα-ΑΠΕ: Το πάρτι συνεχίζεται...




Ενώ η οικονομική κρίση συνεχίζεται φέρνοντας σε απόγνωση τον κόσμο, στον χώρο της ενέργειας κάποιοι λειτουργούν και παίρνουν αποφάσεις λες και δεν έχει συμβεί τίποτα σʼ αυτό τον τόπο.

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φώς της δημοσιότητας αρκετά στοιχεία που είναι χρήσιμο να αποκωδικοποιηθούν γιατί οι αποφάσεις αυτές εφʼ όσον προχωρήσουν θα επηρεάζουν για πάρα πολλά χρόνια τη δική μας ζωή αλλά και των παιδιών μας από πολλές απόψεις, οικονομικές – περιβαλλοντικές – αναπτυξιακές κλπ.

Λινοπεράματα: Η ευρύτερη περιοχή έχει καταστραφεί και συνεχίζει να καταστρέφεται από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ρυπογόνων εγκαταστάσεων. Πρόσφατα ήρθαν στο φως μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης που αποδεικνύουν τον βαθμό και την έκταση της ρύπανσης, από επικίνδυνα σωματίδια, όπως το Βανάδιο και το Νικέλιο, που λόγω των πολύ μεγάλων συγκεντρώσεων είναι καρκινογόνες και επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, σε έκταση από Ρογδιά – Γάζι – Αμμουδάρα – ΠΑΓΝΗ.

Και ενώ έχει ανακοινωθεί επανειλημμένα ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει ήδη μετεγκατασταθεί στην Κορακιά και ότι θα καίει φυσικό αέριο για λιγότερη ρύπανση, ανακοινώθηκαν από την ΔΕΗ τα παρακάτω:

Στην Κορακιά έως το 2018 προγραμματίζεται εργοστάσιο δύο μονάδων, που θα παράγει 2χ260MWe, οι οποίες θα είναι αεροστροβιλικές και θερμικές συγχρόνως δηλαδή θα συνεχίζουν να καίνε μαζούτ και βενζίνη. Το φυσικό αέριο το ξέχασαν.

Στα Λινοπεράματα θα συνεχίζουν να λειτουργούν σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών οι πέντε μονάδες που καίνε Μαζούτ, οι γνωστές “Πολωνέζες“, που δημιουργούν και τη μεγάλη ρύπανση, δηλαδή θα παραμείνουν μόνιμα στην περιοχή.

Α.Π.Ε.(Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας): Παράλληλα με τα Λινοπεράματα και την Κορακιά, η κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε με τις διαδικασίες των γρήγορων επενδύσεων (Fast track) να εγκρίνει δύο επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για την διασύνδεση της Κρήτης με καλώδιο έως το 2020. Δηλαδή έως το 2020 θα έχουμε δύο υποθαλάσσια καλώδια, εργοστάσιο στην Κορακιά 520MWe , τις εγκαταστάσεις στα Λινοπεράματα και τις Α.Π.Ε.. Αλήθεια το εργοστάσιο της ΔΕΗ εφόσον θα υπάρχουν τα υποβρύχια καλώδια τι χρειάζεται; Τα λεφτά είναι πάρα πολλά, το πάρτι καλά κρατεί!!!

Παράλληλα προγραμματίστηκε και έχουν εγκριθεί να αναπτυχθούν ανεμογεννήτριες σε όλες τις βουνοκορφές της Κρήτης. Οι πιο πολλές απʼ αυτές με χαρακτηριστικά μεγαθηρίων, δηλ. ύψος στύλου με φτερωτή 125μ., ενώ αυτές που έχουν στηθεί έως σήμερα είναι 75 μέτρων με φτερωτή, που και αυτές για την Κρήτη έχουν χαρακτηριστεί πάρα πολύ ψηλές και γιʼ αυτό το λόγο το εργαστήριο Αιολικής ενέργειας των ΤΕΙ Κρήτης υπό την ευθύνη του καθηγητή Δημήτρη Χρηστάκη εργάζεται και έχει κατασκευάσει ανεμογεννήτριες χαμηλού ύψους, κατάλληλες για το περιβάλλον της Κρήτης. Δυστυχώς ενώ σε όλο τον κόσμο εφαρμόζεται το Περιβαλλοντικό Χωρικό Μέτρο, που σημαίνει ότι κάθε περιοχή για οποιαδήποτε επέμβαση και αν γίνει πρώτα εξετάζεται το μέτρο, δηλ. εάν χωρά αυτή η επέμβαση και μετά αποφασίζεται η επένδυση, εδώ και συγκεκριμένα για τις ανεμογεννήτριες αυτές αντί να εξεταστεί πόσες χωρούν και τι επιπτώσεις δημιουργούν από αισθητική και λειτουργική άποψη, εάν αλλοιώνουν το περιβάλλον, και μετά να αποφασισθεί εάν θα γίνει η επένδυση, δυστυχώς λειτουργώντας ανεξέλεγκτα ακολουθούν τον ανάποδο δρόμο.

Όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη που θα έχει μια περιοχή, ένα παράδειγμα μας δίνει το μέγεθος. Στον Κρουσώνα λειτουργεί στη θέση “Βοσκερό“ πάρκο ιδιοκτησίας της ιταλικής ENEL, πρώην Δομική Κρήτης, με επτά ανεμογεννήτριες με έσοδα για το δήμο 5.000 ευρώ το χρόνο. Η ίδια εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση για επέκταση του πάρκου με άλλες 6 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων η καθεμιά και κατασκευή υβιδρικού πάρκου στην ίδια περιοχή. Ευτυχώς αντέδρασαν οι κάτοικοι του Κρουσώνα μαζεύοντας υπογραφές και σε συνδυασμό ότι υπάρχουν αρχαιότητες, έχει παγώσει η επένδυση. Άλλες εταιρείες έχουν δεσμεύσει με αίτηση στη RAE τους χώρους Κορυφή Γούρνος και Κουδούνι. Εκτιμώ βέβαια ότι για τους ίδιους λόγους που οι κάτοικοι δεν δέχτηκαν την επέκταση του πάρκου στο «Βοσκερό» θα κάνει το ίδιο και η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου. Όσο αφορά το υβριδικό πάρκο που σχεδιάζει ο δήμος Μαλεβιζίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την αφαλάτωση και την εκμετάλλευση του Αλμυρού ποταμού, εκτιμώ να μη λειτουργήσουν πρόχειρα και καταστροφικά για το περιβάλλον με την ίδια λογική που λειτουργούν οι ιδιωτικές εταιρείες και ότι αυτό που γράφηκε στον τύπο ότι θα στηθούν ανεμογεννήτριες από τον Δήμο στον Στρούμπουλα!!! είναι ψέμα.

Τα χρήματα είναι πολλά, οι καιροί δύσκολοι…

Η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον πρέπει να είναι οδηγός.

Για όλα τα παραπάνω πρέπει να είμαστε σε συνεχή επιφυλακή. Διότι δεν είναι δυστυχώς σίγουρο ότι η εικόνα του περιβάλλοντος που έχουμε σήμερα στην Κρήτη θα είναι η ίδια και αύριο. Το χρωστάμε στους προγόνους μας αλλά και στα παιδιά μας.




του αρχιτέκτονα - μηχανικού
Ηρακλή Πυργιαννάκη



πηγή: http://www.patris.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου