Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Το μοναδικό αθάνατο ζώο στον κόσμο 
Το μοναδικό αθάνατο ζώο στον κόσμοΤο είδος nutricula turritopsis των μεδουσών μπορεί να είναι το μόνο ζώο στον κόσμο που έχει πραγματικά ανακαλύψει την πηγή της νεότητας. Δεδομένου ότι είναι ικανή να περάσει από ένα ώριμο στάδιο ενήλικα σε ένα ανώριμο στάδιο πολύποδα και πίσω πάλι, μπορεί να μην υπάρχει φυσικό όριο για την διάρκεια ζωής του.


Οι επιστήμονες λένε ότι η hydrozoan μέδουσα είναι το μόνο γνωστό ζώο που μπορεί κατ’ επανάληψη να γυρίσει πίσω το χρόνο και να επανέλθει στην κατάσταση πολύποδας (πρώτο στάδιο της ζωής του).
Το κλειδί βρίσκεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται transdifferentiation, όπου ένας τύπος κυττάρου έχει μετατραπεί σε έναν άλλο τύπο του κυττάρου. Μερικά ζώα μπορούν να υποβάλλονται σε περιορισμένο transdifferentiation και αναζωογονούν όργανα, όπως οι σαλαμάνδρες, που μπορούν να αναπαράγουν άκρα.
Οι ερευνητές μελετούν τις μέδουσες για να ανακαλύψουν πώς είναι σε θέση να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης τους. Επειδή είναι σε θέση να παρακάμψει το θάνατο, ο αριθμός των ατόμων είναι μεγάλος. Έτσι τώρα βρίσκονται στους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στα νερά της Καραϊβικής. «Έχουμε μπροστά σε όλο τον κόσμο μια σιωπηλή εισβολή», λέει ο Δρ Miglietta του Smithsonian Tropical Marine Institute.


πηγή: mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου