Το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο φυσικού προϊόντος πήρε ο κρίταμος -που μαζεύτηκε από τις γυναίκες της Παλιόχωρας και πουλιέται από τον κ. Κώστα Κουμαδωράκη- στην ετήσια έκθεση αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!
Στην Έκθεση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Plauen της Γερμανίας ο συσκευασμένος κρίταμος πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των φυσικών προϊόντων λόγω «της πολυπλοκότητας των γεύσεων που αφήνει στον ουρανίσκο» όπως έκρινε η Επιτροπή που απένειμε τα βραβεία.
«Μέχρι τώρα παράγω, τυποποιώ και πουλώ ελαιόλαδο από την περιοχή της Σαρακήνας μέσω εταιρείας που έχω στην Αυστρία. Συμμετείχα λοιπόν σε αυτήν την Έκθεση αυτή τη φορά και με συσκευασμένο κρίταμο τον οποίο και βάλαμε για πρώτη φορά στην γκάμα των προϊόντων μας» δηλώνει στα "Χανιώτικα Νέα" ο επαγγελματίας κ. Κώστας Κουμαδωράκης.
Ο κρίταμος ευδοκιμεί στις ακτογραμμές της Μεσογείου και ειδικά στην Κρήτη χρησιμοποιείται πάρα πολύ ως συνοδευτικό στις σαλάτες και όχι μόνο. «Ο κρίταμος που βραβεύτηκε, μαζεύτηκε από τις ακρογιαλιές της Νότιας Κρήτης από την "Ομάδα παραγωγών γυναικών Παλαιόχωρας" μια άτυπη ομάδα που ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την οργάνωσή της. Οι γυναίκες αυτές μαζεύουν τον κρίταμο από τη θάλασσα, τον βράζουν για 15 λεπτά, τον τοποθετούν σε άλμη ή ξύδι για τη διατήρησή του και τον συσκευάζουν. Γι' αυτό, το βραβείο ανήκει σε αυτές τις γυναίκες, τις οποίες εμείς ως επαγγελματίες απλά εκπροσωπήσαμε. Πιστεύω ότι με συλλογικές πρωτοβουλίες όπως αυτές, μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλα οφέλη για όλους μας» τόνισε ο κ. Κουμαδωράκης.
Το πρώτο βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε από την υπουργό γεωργίας της Σαξωνίας και μια μέρα μετά τη βράβευση, το ενδιαφέρον των αγοραστών κορυφώθηκε. «Το ενδιαφέρον από τον απλό κόσμο ήταν εντυπωσιακό. Πάρα πολλοί ενθουσιάστηκαν από το προϊόν αυτό. Το πουλάμε σε συσκευασία των 200 γρ. στην τιμή των 5.20 ευρώ» αναφέρει ο επαγγελματίας που εκτός από το ελαιόλαδο από την περιοχή της Σαρακήνας εμπορεύεται στην Αυστρία και άλλα προϊόντα όπως μέλι, βαλσάμικο ξύδι, αλάτι με διάφορα βότανα, ελιές βρώσιμες, ελαιόπαστες κ.ά.
ΚΑΙ "ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΟΣ"
Ο κρίταμος χαρακτηρίζεται από τους γνώστες ως "ακαταμάχητο αφροδισιακό". Η επιστημονική του ονομασία είναι crithmum maritimum, φυτρώνει στις ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου που το χτυπά με μανία, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Σύμφωνα με διατροφολόγους, ο κρίταμος είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, είναι διουρητικός και αντιμικροβιακός ενώ σύμφωνα με τον Αντώνη Αλιμπέρτη στο βιβλίο του "Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης" το αιθέριο έλαιο του κρίταμου αποτελεί πολύ καλό αφροδισιακό.
Τελευταία όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού χρησιμοποιούν τον κρίταμο στην κουζίνα τους, καθώς το ενδιαφέρον και των πελατών των εστιατορίων αυξάνεται. Στόχος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων. Ο κ. Αποστολάκης με κρίταμο που ο ίδιος μαζεύει από ακτές του νησιού, έχει εξελίξει διάφορα πιάτα της τοπικής κουζίνας. «Εάν τον μαζέψουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην άλμη και να τον έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό του ούζου, της τσικουδιάς, μπορεί να δώσει μια νότα νοστιμιάς στη ντοματοσαλάτα, στην πατατοσαλάτα. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε διάφορα εδέσματα έχοντας σαν βάση τον κρίταμο ή χρησιμοποιώντας τον σαν αρωματικό για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως επειδή ο κρίταμος προέρχεται κατευθείαν από τη φύση και δεν έχει υποστεί καμία καλλιέργεια, είναι δεδομένη η διατροφική του αξία.
ΜΑΖΕΜΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ
«Βρίσκω Κρίταμο στα Νοπήγια και στον Δραπανιά, στον κόλπο της Κισάμου. Τον μαζεύω κυρίως τον Μάιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ανάλογα με τον καιρό, πριν ανθίσει. Αφού τον πλύνω και τον καθαρίσω τον βάζω σε άλμη και ξύδι, εκεί διατηρείται για μερικούς μήνες σε καλή κατάσταση» μας εξηγεί η κα Χρυσάνθη Καμπιανάκη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος "Γνήσιον Εστί" που ειδικεύεται στα παραδοσιακά προϊόντα. Η κα Καμπιανάκη ασχολείται με την εμπορία του προϊόντος εδώ και 3-4 χρόνια. «Ενας φίλος που δυστυχώς δεν ζει πια, ο Μανώλης Σκουνάκης μου έδειξε πώς τον μαζεύουν και πού τον βρίσκουν» τονίζει, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως «ο κρίταμος είναι πολύ γνωστός σε επισκέπτες της Κρήτης κυρίως από τα άλλα νησιά όπου χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Δίνει μια ιδιαίτερη γεύση όπου χρησιμοποιηθεί αλλά μπορεί και να σερβιριστεί και μόνος του με λαδάκι για μεζέ στην τσικουδιά. Τελευταία τον χρησιμοποιούν και αρκετά εστιατόρια με Κρητικά εδέσματα και στην Αθήνα».
ΜΑΖΕΜΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ
«Βρίσκω Κρίταμο στα Νοπήγια και στον Δραπανιά, στον κόλπο της Κισάμου. Τον μαζεύω κυρίως τον Μάιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ανάλογα με τον καιρό, πριν ανθίσει. Αφού τον πλύνω και τον καθαρίσω τον βάζω σε άλμη και ξύδι, εκεί διατηρείται για μερικούς μήνες σε καλή κατάσταση» μας εξηγεί η κα Χρυσάνθη Καμπιανάκη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος "Γνήσιον Εστί" που ειδικεύεται στα παραδοσιακά προϊόντα. Η κα Καμπιανάκη ασχολείται με την εμπορία του προϊόντος εδώ και 3-4 χρόνια. «Ενας φίλος που δυστυχώς δεν ζει πια, ο Μανώλης Σκουνάκης μου έδειξε πώς τον μαζεύουν και πού τον βρίσκουν» τονίζει, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια πως «ο κρίταμος είναι πολύ γνωστός σε επισκέπτες της Κρήτης κυρίως από τα άλλα νησιά όπου χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Δίνει μια ιδιαίτερη γεύση όπου χρησιμοποιηθεί αλλά μπορεί και να σερβιριστεί και μόνος του με λαδάκι για μεζέ στην τσικουδιά. Τελευταία τον χρησιμοποιούν και αρκετά εστιατόρια με Κρητικά εδέσματα και στην Αθήνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου