Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Για μία καλύτερη ζωή… μετά την Ώρα της Γης

 
 
 
 
«Ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν την πολιτική βούληση, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεισφέρουν με απτές λύσεις και η κοινωνία των πολιτών, ειδικότερα η νέα γενιά, είναι ο καταλύτης και ο φορέας της παγκόσμιας δράσης. Όλοι μαζί, ας συνεισφέρουμε προκειμένου να φωτίσουμε την κοινή λογική και να βρούμε τις απαντήσεις για έναν υγιή κόσμο».
Με αυτά τα λόγια, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έδωσε το δικό του μήνυμα για την Ώρα της Γης 2013, προκαλώντας με τη σειρά του τον κόσμο για μία καλύτερη ζωή. Μαζί με αυτόν, περισσότερες από 7.000 πόλεις και 150 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέβασαν τον διακόπτη και δεσμεύτηκαν απόψε για δράση υπέρ του περιβάλλοντος και της ευημερίας όλων μας. Περιοχές και χώρες, όπως η Τυνησία, η Παλαιστίνη, η Ρουάντα και η Γαλλική Γουινέα, ένωσαν τη φωνή τους με τον υπόλοιπο πλανήτη για πρώτη φορά.
H Ελλάδα ήταν για ακόμη μία χρονιά δυναμικά παρούσα. Από άκρου εις άκρον στη χώρα μας, 104 δήμοι δεσμεύτηκαν απέναντι στους πολίτες τους για μία απτή κληρονομιά μετά την Ώρα της Γης. Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, πεζοδρομήσεις, διαγωνισμοί περιβαλλοντικών προτάσεων, κοινωνικά παντοπωλεία και μέρες αφιερωμένες στην ανταλλαγή αγαθών. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα στοιχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης η εφαρμογή των οποίων ξεκινάει από σήμερα.
Παράλληλα, το βράδυ της 23ης Μαρτίου, πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα έζησαν με τον δικό τους τρόπο την Ώρα της Γης. Στην Αθήνα, συσκοτίστηκε ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, τμήμα του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πολλά ακόμη κτίρια επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών. Στην πλατεία του Κεραμεικού στο Γκάζι, η ομάδα κρουστών Batala, έδωσε τον δικό της ρυθμό σε δεκάδες πολίτες.
Από την Κοζάνη μέχρι τη Φολέγανδρο και από διάφορους δήμους της Αττικής μέχρι τα Γρεβενά, την Καρδίτσα, τα Χανιά, τη Χίο, την Καβάλα και την Άνδρο, η τοπική αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκε και παρότρυνε τις τοπικές κοινωνίες για μία δέσμευση που ξεπερνάει τον συμβολισμό της παγκόσμιας εκστρατείας της Ώρας της Γης.
«Για ακόμη έναν χρόνο, οι πολίτες ολόκληρου του πλανήτη έδωσαν το σύνθημα για μία καλύτερη ζωή κι έναν ζωντανό πλανήτη. Στη χώρα μας, παρά τη πραγματικά δυσχερή συγκυρία που όλοι βιώνουμε, η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνία των πολιτών, απέδειξαν με τη συμμετοχή τους ότι μπορούμε πάντα να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Ένα βήμα αισιοδοξίας και δραστηριοποίησης. Η δέσμευση όλων μας ξεκινάει με το πέρας της Ώρας της Γης», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας του WWF Ελλάς.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου