Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τα σιτηρά "κέρδισαν" εφέτος τους έλληνες αγρότες

 
 
                            
Τα σιτηρά Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά φέρνει το 2013 σε επίπεδο Ελλάδας, ενώ στην Ευρώπη οι συνολικά καλλιεργηθείσες εκτάσεις αναμένεται να εμφανίσουν σταθερότητα. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν κατά την τακτική συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας εργασίας των COPA-COGECA, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ.
   
Όπως αναφέρει το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κα Δήμητρα Μάρδα: «ως συμπέρασμα το προεδρείο της ομάδας εργασίας εξήγαγε πως για το  2013 οι εκτάσεις σιτηρών προβλέπονται σταθερές με μικρή αύξηση της παραγωγής, σε επίπεδο ΕΕ, ενώ η πτώση στη ζήτηση ζωοτροφικού σίτου, επαναφέρει την ανάγκη να γίνουν εξαγωγές.
  
Όσον αφορά στις εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο η εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ έκανε λόγο για εκτιμώμενη αύξηση εκτάσεων σ.σ. (+16%) και κριθής (+9%), πολύ καλή εξέλιξη των καλλιεργειών μέχρι τώρα, με προοπτικές καλής συγκομιδής. Παράλληλα, όπως είπε προβλέπεται αύξηση σπορών αραβοσίτου (+10%) λόγω της καλής τιμής του κατά το 2012.
 
 
Ο ευρωπαϊκός «χάρτης» στην καλλιέργεια σιτηρών
 
Αναλυτικά η κατάσταση στις χώρες της ΕΕ (εκτιμήσεις των μελών για τις εκτάσεις και την πορεία των καλλιεργειών), όπως παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής:
  
-Ηνωμένο Βασίλειο: μεγάλη βροχόπτωση και ψύχος, εκτίμηση για μείωση εκτάσεων στο χειμερινό κριθάρι αλλά και πρόβλεψη για αύξηση (+40%) στο εαρινό.
-Γαλλία: δυσχερής η εμπορία σιτηρών 2012.
-Πορτογαλία: υπερβολικές βροχοπτώσεις δυσχέραναν τη σπορά, αντίθετα κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011/12 υπήρχε ανομβρία από Δεκ.- Απρίλιο.
-Ισπανία: ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για το σ.σ., αντίθετα η συγκομιδή  2012 διατέθηκε σαν ζωοτροφή. Ζήτησε να δοθούν κίνητρα για αρδευτικά έργα.
-Ιρλανδία: κατά το 2012 υπερβολικές –καταστροφικές βροχές, άργησαν οι σπορές, έγιναν επανασπορές, πρόβλημα αποτελεί η διάθεση συγκομιδής 2012- χαμηλής ποιότητας. Για το 2013:  αύξηση εκτάσεων κριθής, έχουν πολύ καλές ποικιλίες χειμερινής κριθής (υψηλών αποδόσεων, 760 κιλ/στρ), η βυνοποιία εξασφάλισε μεγάλες αγορές, επίσης νέες αγορές για τη χειμερινή βρώμη (στις ΗΠΑ), ενώ υπάρχει έλλειψη σπόρου.
-Αυστρία: καλές καιρικές συνθήκες για το σιτάρι, με προσδοκίες για καλή συγκομιδή. Αποθαρρυντική η τιμή κριθής, θα στραφούν στον αραβόσιτο (τον επεξεργάζονται και για παραγωγή υποκατάστατου χυμού λεμονιού).
-Σουηδία: δεν γνωρίζουν τυχόν απώλειες (winter killing)
-Σκωτία: μείωση κατά 15% των σπορών, ακριβοί οι σπόροι, προβλήματα λόγω ψυχρού και υγρού εδάφους.
-Γερμανία: καλές οι τιμές της εσοδείας 2012, σε καλή κατάσταση οι νέες σπορές, ενέσκηψε ξαφνικά ο χειμώνας αλλά έχουν χιόνι και ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες.
-Πολωνία: εκτιμάται μείωση των εκτάσεων αραβοσίτου.
-Λιθουανία: εκτιμούν ότι υπάρχουν κάποιες ζημίες λόγω παγετού.
-Εσθονία: κατά το 2012 είχαν ζημίες, για την παραγωγή του 2013 θα είναι κρίσιμη η επόμενη περίοδος όταν λιώσει το χιόνι οπότε θα υπάρχει κίνδυνος παγετού.
-Ουγγαρία: 10% των καλλιεργειών είναι σε αδύναμη κατάσταση.
-Τσεχία: προβλέπεται συγκομιδή ρεκόρ, δεν υπάρχει όμως αρκετή ζήτηση για ζωοτροφή, επομένως θα πρέπει να εξάγουν, πλην όμως είναι μεσόγεια χώρα (landlocked).
-Ιταλία: πολύ καλή η κατάσταση των καλλιεργειών, αύξηση εκτάσεων μαλακού σίτου, μείωση εκτάσεων σκληρού διότι η βιομηχανία έχει απόθεμα από το 2012, θα αγοράσει λιγότερο και θα εισάγει λιγότερο σ.σ. Σταθερές οι τιμές σ.σ. στην αγορά. Στις εαρινές καλλιέργειες προβλέπεται μείωση εκτάσεων αραβοσίτου και τεύτλων, ενώ οι παραγωγοί θα στραφούν σε ελαιούχες και πρωτεϊνούχες
-Φινλανδία: έλλειψη σπόρων εαρινού σίτου και κριθής.
 
 
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου