Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Στην Κρήτη πετάμε τα αγγούρια και οι Τούρκοι τα εξάγουν στη Ρωσία προς 21.50 ευρώ το κιλό!

 
 
 
 
Πόσες και πόσες φορές δεν πονάει η ψυχή μας βλέποντας εκατοντάδες τόνους οπωροκηπευτικών στην Κρήτη να πετιούνται στις χωματερές, ή οι ίδιοι οι αγρότες να αναγκάζονται να ‘σκοτώνουν’ τις τιμές προκειμένου να πουλήσουν κάποιες ποσότητες, αποτελειώνοντας έτσι οικονομικά την ύπαρξη τους.      

Πολλοί επίσης είναι αυτοί που συνεχώς λένε ότι ενώ παράγουμε ‘χρυσάφι’ προϊόντα δεν ξέρουμε να τα προωθήσουμε στην διεθνή αγορά, γιατί μας λείπει το μάρκετιγκ και το ντιζάιν... η συσκευασία δηλαδή, και δεν έχουν άδικο.
Τρανό παράδειγμα η αχανής αγορά της Ρωσίας, όπου τα … Τούρκικα οπωροκηπευτικά πράγματι πωλούνται σε τιμή ‘χρυσάφι’, και κάτω από την μύτη των δικών μας παραγωγών, και των εκπροσώπων τους, που δυστυχώς από ότι φαίνεται κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου…

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα προέρχεται από μεγάλο Μοσχοβίτικο σούπερ μάρκετ και μας έστειλε Κρητικός φοιτητής. Δείχνει στην πράξη πόσο άσχετοι είμαστε στην εμπορία και διακίνηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές, που στην ποιότητα είναι κλάσεις ανώτερα.
 
 

 
Η φωτογραφία … ντοκουμέντο δείχνει το Ρώσο εύπορο καταναλωτή να χρυσοπληρώνει το κιλό τις ντομάτες … Τουρκίας προς 585 ρούβλια το κιλό (!) δηλαδή προς 14,6 ευρώ (!), και τα αγγούρια επίσης Τουρκίας ακόμα ακριβότερα προς 855 ρούβλια το κιλό, δηλαδή προς 21,37 ευρώ το κιλό. Τα ταμπελάκια στα προϊόντα αδιάψευστος μάρτυρας, για τις τιμές των τουρκικών κηπευτικών, που έχουν ‘κατακτήσει’ την Ρώσικη αγορά … και διηγώντας τα κυριολεκτικά να κλαίς!

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ισοτιμία των δύο νομισμάτων είναι   1 ευρω = 39,72 ρούβλια. Πάντως για την παντελή αδιαφορία μας εδώ και δεκαετίες για την μη οργανωμένη προσέγγιση της Κρήτης για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, κάποιοι έχουν ευθύνες και … ονοματεπώνυμο. Και είναι αδιανόητο, την ώρα που οι Κρήτες παραγωγοί ‘μπαίνουν’ οικονομικά μέσα για τα κηπευτικά που παράγουν, και οι λιγοστές εξαγωγές να περιορίζονται στη Γερμανία, να αφήνουμε τους Τούρκους παραγωγούς και εμπόρους να αλωνίζουν και να μονοπωλούν τέτοιες χρυσοφόρες αγορές, καπελώνοντας και μηδενίζοντας τα δικά μας ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα.

Και οι ευθύνες αυτές κάποτε θα πρέπει να αποδοθούν, εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Βέβαια δεν πρέπει να βάζουμε όλους στο ίδιο… ‘τσουβάλι’ καθώς αξίζει να σχολιάσουμε θετικά την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Κρήτης, με το τελευταίο εμπορικό άνοιγμα που κάνει με επιτυχία σε Ρωσία και Ουκρανία, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, και η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη.
Οι πόρτες των αγορών αυτών σίγουρα άνοιξαν, και τώρα όλοι ευχόμαστε την ευκαιρία αυτή να την αξιοποιήσουν τα Επιμελητήρια της Κρήτης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες που θα πρέπει επιτέλους να … ξυπνήσουν και να πιέσουν αυτούς που δεν κάνουν καθόλου καλά την δουλειά τους που δεν είναι άλλοι από τους συνεταιρισμούς τους, αλλά και τους συνδικαλιστές εκπροσώπους τους.
 
Συντάκτης: A.B.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου