Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Ηράκλειο. "Έπεσαν" οι υπογραφές για το "Γύπας"!

 
 
Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα "Γύπας" στο Δήμο Γόρτυνας
 
 
Στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή ενός πρότυπου κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών «Γύπας ο πυρόχρους» (Gyps fulvus), στο φυσικό τους περιβάλλον, προχώρησε ο Δήμος Γόρτυνας.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα –Κύπρος 2007-2013» κι έχει τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ  ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ - ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΓΥΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ», ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 125.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα  προβλέπει μια σειρά από παρεμβάσεις σε διάφορα φυσικά τοπία της Δημοτικής Ενότητας Ρούβα, του δήμου Γόρτυνας, που θα έχουν ως στόχο την προστασία των αρπακτικών αλλά και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή τους καθώς οι συγκεκριμένοι γυπαετοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας που παρατηρείται στους νεοσσούς τους.
 
Πιο συγκεκριμένα θα γίνουν εργασίες όπως η κατασκευή μόνιμης περίφραξης, ταΐστρας και κλωβού άγριων πουλιών, διαμόρφωση μονοπατιού και παρατηρητήριου άγριας ζωής στις θέσεις Σέλια, Λέσκα, Αη-Γιάννης εντός των ορίων των  δασικών εκτάσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ρούβα. Γενικά πρόκειται για επεμβάσεις  ήπιας μορφής που συμβάλλουν στην προστασία της περιοχής. 
Ο πληθυσμός του «Γύπα ο πυρόχρους» δεν ξεπερνάει πλέον τα 400 ζευγάρια στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να ζουν στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί και τον μεγαλύτερο νησιώτικο πληθυσμό του είδους στον κόσμο. Ο «Γύπας ο πυρόχρους» είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό.
 
Το μήκος του είναι 1 έως 1,1 μέτρα ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα. Έχει καφέ φτερά που καλύπτουν το σώμα του, ενώ ο μακρύς λαιμός του καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά για να μη λερώνεται εύκολα καθώς τρώει. Έχει γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλωσούν και οι 2 γονείς επί 52 ημέρες.
Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια.  Η θνησιμότητά του στην Κρήτη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της ζώνης κατανομής του είδους, οφείλονται τόσο σε φυσικά όσο και σε ανθρωπογενή αίτια που στην περίπτωση των νεοσσών που δεν έχουν κλείσει το 1ο έτος ηλικίας, υπερβαίνει το 50%. Με την κατασκευή του κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης γυπών στην Κρήτη και δη στο δήμο Γόρτυνας, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα σύλληψης νεοσσών από τον άγριο πληθυσμό.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου