Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Η αρχή του τέλους για τα φοινικοειδή στην περιοχή του Βόλου;

Το καταστρεπτικό έντομο για τα φοινικοειδή Rhynchophorus ferrugineus ενδεχομένως έχει κάνει την εμφάνιση του στην πόλη του Βόλου και συγκεκριμένα στην περιοχή των "Αστεριών", λαμβάνοντας υπ' όψιν το χαρακτηριστικό σύμπτωμα ξήρανσης που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα δένδρα φοινίκων (δείτε φωτογραφίες).

Πιθανή επιβεβαίωση της παρουσίας του συγκεκριμένου εντόμου, χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων, θα σημαίνει την αρχή της προοδευτικής καταστροφής όλων των φοινικοειδών που  υπάρχουν στο κέντρο της πόλης και πέριξ αυτής. Για την επιβεβαίωση αλλά και την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να προληφθεί η οποιαδήποτε καταστρεπτική συνέπεια αυτού του εντόμου απαιτείται η ενεργοποίηση των υπευθύνων της πόλης, με πρώτο απ' όλους το Δήμο Βόλου.
 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου Κρήτης το έντομο Rhynchophorus ferrugineus εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2005 στην περιοχή της Χερσονήσσου της Κρήτης και η απουσία, για δυο έτη, μέτρων αντιμετώπισης οδήγησε στην ανεξέλεγκτη διασπορά του σε όλο το νησί και φυσικά στις περιοχές που απαντάται το ενδημικό είδος φοίνικα Phoenix Theophrasti. 

 
Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου έχει 4 στάδια εξέλιξης (αυγό, προνύμφη νύμφη και ακμαίο) και διαρκεί 3-4 μήνες. Όλα τα στάδια αναπτύσσονται μέσα στον κορμό του φοίνικα. Το θηλυκό γεννά ως και 300 αυγά σε σχισμές στην κορυφή  του δένδρου (στη στεφάνη) όπου εκκολάπτονται σε 2-5 μέρες. Η προνύμφη τρώει τους μαλακούς ιστούς και τις ίνες. Αρκεί μόνο μια προνύμφη για να επιφέρει την καταστροφή ενός δέντρου. Στην περιοχή της Κρήτης το έντομο έχει δυο γενιές το χρόνο. Πτήσεις του εντόμου έχουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο, πολλές φορές αναλόγως της θερμοκρασίας έχουμε και τις άλλες εποχές.Τα εξελικτικά στάδια του εντόμου
 

Τα φυτά - ξενιστές  που το έντομο προσβάλλει  είναι τα: Areca catechu, Arenga pinnata, Borassus flabellifer, Caryota maxima, C. cumingii, Cocos nucifera, Corypha gebanga, C. elata, Elaeis guineensis, Livistona decipiens, Metroxylon sagu, Oreodoxa regia, Phoenix canariensis, P. dactylifera, P. sylvestris, P. Theophrasti, Sabal umbraculifera, Trachycarpus fortunei, Washingtonia sp. Agave americana, Saccharum officinarum. Επίσης ανάμεσα στους ξενιστές του, συμπεριλαμβάνονται και η μπανανιά, το ζαχαροκάλαμο και ο αθάνατος.

 
 

Βόλος - περιοχή "Αστέρια". Η πρώτη προσβολή στην
περιοχή μας του καταστρεπτικού εντόμου
Rhynchophorus ferrugineus;
 
 
Για την  αντιμετώπιση του Rhynchophorus ferrugineus, κατά το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, απαιτείται:

1.
Η απαγόρευση εισαγωγής φυτών φοινικοειδών με διάμετρο κορμού μεγαλύτερη των 5 cm από χώρες (ή περιοχές χωρών) στις οποίες έχει καταγραφεί το έντομο αυτό. Τα επιτρεπόμενα προς εισαγωγή φοινικοειδή πρέπει να προέρχονται μόνο από περιοχές όπου δεν έχει εμφανιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
2. η απαγόρευση διακίνησης φυτών φοινικοειδών από τις περιοχές της χώρας μας στις οποίες διαπιστώνεται το έντομο αυτό.
3. η υποχρεωτική καταστροφή όλων των προσβεβλημένων φοινικοειδών (ή φυτοϋγειονομικά ασφαλής αφαίρεση της προσβολής), που θα συνοδεύεται με πλήρη και λεπτομερή καταγραφή των ευρημάτων (τοποθεσία, ξενιστές, σημεία προσβολών επί των φοινικοδένδρων, σύνθεση του ευρισκόμενου πληθυσμού του R. ferrugineus) και ενημέρωση της υπηρεσίας μας.
4. οι επεμβάσεις στα γειτονικά φοινικοειδή με εντομοπαθογόνους νηματώδεις ή άλλα εγκεκριμένα σκευάσματα ή μεθόδους
5. η εγκατάσταση εκτεταμένου και συστηματικού δικτύου παγίδευσης του εντόμου
(μόνο στα σημεία που έχουν παρατηρηθεί προσβολές).Η χαρακτηριστική ομπρελοειδή μορφή μετά την προσβολή του
Rhynchophorus ferrugineus σε κανάριο φοίνικα από την
ιστοσελίδα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου
 

Η ενεργοποίηση όλων των φορέων της περιοχής (Δήμος Βόλου, Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας κλπ), είναι επιβεβλημένη ώστε να προληφθεί άμεσα η οποιαδήποτε περαιτέρω δράση του εντόμου. Οποιαδήποτε αργοπορημένη αντίδραση των φορέων μπορεί να αποβεί μοιραία για τα φοινικοειδή που έχουν παρουσία εντός της πόλης για πολλές δεκαετίες και ορισμένα ίσως και αιώνα. Σημειώνουμε το ιδιαίτερο "χρώμα" που δίνουν οι φοίνικες επί δεκαετίες τώρα στην  παραλία του Βόλου, όπως επίσης και οι μεμονωμένοι φοίνικες - μνημεία της φύσης, που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού. Περίπτωση καταστροφής αυτών των δένδρων θα επιφέρει στην πόλη πλήγμα στην εμφάνιση και την εικόνα της. Η καταστροφή θα είναι και οικονομική και αισθητική.  
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου