Πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, ζητώντας παράλληλα από τους συμμετέχοντες φορείς και τις δικές τους προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει εξαγγείλει δράσεις για ενίσχυση ανέργων που θ’ απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Στη συνεδρίαση παρέστησαν στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γεωργία Σιμάτου και Χριστίνα Σταυροπούλου παραβρέθηκαν στην συνάντηση και τόνισαν την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα, καθώς με βάση και επίσημα στοιχεία, μπορεί να δώσει διεξόδους απασχόλησης και ν’ αποτελέσει «όχημα» για έξοδο από την κρίση.
Στην απασχόληση του πρωτογενούς τομέα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας τονίζοντας ότι: «Η συνεχής μείωση της απασχόλησης πλήττει όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας ανήκει, μέχρι στιγμής, στη δεύτερη περίπτωση. Πραγματικά, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα κυμαίνεται το 2012 σε μικρό, σχετικά, ποσοστό (-3,8%), έναντι της σημαντικά μεγαλύτερης κάμψης στις κατασκευές (-17,4%), στη μεταποίηση (-14,5%) και στο εμπόριο (-11,4%). Υπενθυμίζω μάλιστα ότι στη διετία 2009-2010 είχαμε και αύξηση της απασχόλησης στη γεωργία (6,4%), ενώ πρόσφατα (2012) ο αγροτικός τομέας καλύπτει, αμέσως μετά το εμπόριο (17,9%), τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων (491 χιλ. και ποσοστό 12,9%), με απόσταση από τον κλάδο της μεταποίησης (9,6%), του τουρισμού (7,2%) και των κατασκευών (5,6%)».
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Βρούτσης, τόνισε πως η ανεργία, έχοντας ανέβει στα υψηλότατα επίπεδα του 27%, είναι "το πιο επώδυνο και επικίνδυνο σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης" και απαιτείται η αναχαίτισή του.
"Κοινή διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε απλές, ούτε εύκολες, ούτε μαγικές λύσεις. Η ανεργία αντιμετωπίζεται με την ανάπτυξη. Μέχρι όμως να έρθει η ανάπτυξη δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα δώσουμε τη μάχη αξιοποιώντας κάθε πόρο που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια χρόνου" τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Και πρόσθεσε: "Συζητήσαμε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης για όλα αυτά τα προγράμματα τα οποία έχουν γίνει εδώ και τρία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, με στόχο να επαναξιολογηθούν, ώστε να διαμορφώσουμε νέες πολιτικές οι οποίες να κάνουν αποτελεσματικότερες τις δράσεις μας και τις προοπτικές για το μέλλον απέναντι στο πρόβλημα της ανεργίας".
Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, κατέθεσε στην Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο για τους νέους και το Εθνικό Πρόγραμμα για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ ζήτησε από τον διοικητή του ΟΑΕΔ σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταρτίσει σχέδιο για τις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.
Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει μία γενναία αναθεώρηση όσον αφορά το ΕΣΠΑ και να μεταφέρει πόρους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τη χρηματοδότηση και εφαρμογή του νέου προγράμματος, ενώ παράλληλα είπε ότι τι υπουργείο απασχολεί το ζήτημα του "de minimis", το οποίο "αποτελεί τροχοπέδη και πρόβλημα για την αξιοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης".
Ο Γιάννης Βρούτσης έθιξε και το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση των κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών απασχόλησης στη χώρα μας, λέγοντας ότι μελετάται η διεθνής εμπειρία προκειμένου να αντιμετωπιστεί.
Για την ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, την ανεργία αλλά και το θέμα που προέκυψε με την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού έχει δεσμευθεί ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο υφυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι η πρώτη ένεση τόνωσης της απασχόλησης θα έρθει μέσα από τον πρωτογενή τομέα και λιγότερο από τα αστικά κομμάτια της χώρας, ενώ όπως ανέφερε «γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία το υπουργείο Απασχόλησης ώστε να δοθούν κάποιες λύσεις με προγράμματα κατάρτισης νέων επιχειρηματιών στον αγροτικό τομέα», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σχεδιάζονται κάποια προγράμματα για επιδότησης της απασχόλησης σε εποχιακά απασχολούμενους στις συγκομιστικές περιόδους.
Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό ώστε να αντιμετωπιστεί η μαύρη εργασία και να ανακουφιστεί η τοπική κοινωνία και ο πρωτογενής τομέας αλλά και να στραφεί και νέος κόσμος προς τους τομείς αυτούς.
Όσον αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο ίδιος ανέφερε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας ενώ όπως υπογράμμισε έχει προβλεφθεί πιλοτική εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για δύο περιοχές της χώρας μια αγροτική και μια αστική με κόστος 20.000.000 ευρώ προκειμένου να κριθεί πως μπορεί να προχωρήσει και σε εθνική εφαρμογή.
Στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης συμμετείχαν, εκτός της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, εκπρόσωποι από τα προεδρία των ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
πηγή: http://www.paseges.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου