Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Το χαμηλής περιεκτικότητας -αλκοόλ κρασί είναι ακόμα υγιές για την καρδιά, αλλά πως είναι στη γεύση;



Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η μείωση του αλκοόλ δεν επηρεάζει τα καρδιαγγειακά οφέλη, αλλά οι οινοποιοί αμφιβάλλουν γι’ αυτό…
Μια νέα μελέτη από μια ομάδα ερευνητών στη Νότια Αφρική, έχει ανακαλύψει ότι η μείωση του ποσοστού αλκοόλ ενός κόκκινου κρασιού κατά 50 τοις εκατό δεν μειώνει τα οφέλη για την καρδιά. Όμως, αρκετοί οινοποιοί λένε ότι ακόμη και αν το κρασί είναι καλό για σας, κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει καλή γεύση.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται lirisation για να μειώσει το επίπεδο αλκοόλ στο γαλλικό Cabernet Sauvignon από το 12 τοις εκατό σε 6 τοις εκατό αλκοόλη. Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα επίπεδα αντιοξειδωτικών παρέμειναν ίδια, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο South African Medical Journal .
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης δείγματα οίνου σε πειραματόζωα. Μετά την πρόκληση καρδιακών ανακοπών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ροή του αίματος αποκαθίσταται γρηγορότερα στα τρωκτικά που είχαν πιει τόσο 6 τοις εκατό και 12 τοις εκατό κρασιά αλκοόλ, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Η συγγραφέας Sandrine Lecour, μια καρδιαγγειακή ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, ανέφερε ότι ένα χαμηλής αλκοόλης κρασί θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από τους καταναλωτές, ιδίως δεδομένου ότι πολλές μελέτες δείχνουν ότι ενώ το αλκοόλ έχει οφέλη για την υγεία, η υπερβολική κατανάλωση έχει σοβαρές συνέπειες. “Η διαδικασία lirisation χρησιμοποιείται για την αφαίρεση αλκοόλης από το κρασί και εξασφαλίζει ότι το κρασί δεν θα είναι άγευστο και ότι δεν θα τροποποιηθούν οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες», είπε.
Αλλά όταν το Wine Spectator παρουσίασε τα ευρήματα σε πολλούς οινοπαραγωγούς, οι περισσότεροι είχαν σοβαρές αμφιβολίες για την ποιότητα του κρασιού μειωμένης περιεκτικότητας σε οινόπνευμα. “Ενώ η αντιοξειδωτική δράση δεν μπορεί να μεταβληθεί, το σώμα, η αίσθηση στο στόμα, η επίγευση και η ευχαρίστηση πιθανότατα μπορούν”, δήλωσε ο οινοποιός του Richard Langford από την Elderton Wines στη Barossa Valley, στην Αυστραλία. “Το κρασί δεν καταναλώνεται για λόγους υγείας με τον ίδιο τρόπο που το πίτουρο δεν τρώγεται για ευχαρίστηση.”
Ο Paul Pontallier, γενικός διευθυντής του Château Margaux, είπε ότι πιστεύει ότι οι τανίνες, περισσότερο από το αλκοόλ, προσδίδουν



πηγή: krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου