Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Πεζοπορία στο μονοπάτι «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα» απ' τον Φ.Δ.Αίνου






Στο πλαίσιο των δράσεων ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού Αίνου Ν. Κεφαλληνίας, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου εξέδωσε Πρόσκληση, με την οποία καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στην πεζοπορία που θα λάβει χώρα την Κυριακή, 01/07/2012 στο μονοπάτι «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα». Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας, το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών, για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση.

Αναλυτικά η Πρόσκληση του Εθνικού Δρυμού Αίνου Ν. Κεφαλληνίας:







Αργοστόλι, 27.05.2012
Αρ. Πρωτ.: 342

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στο πλαίσιο των δράσεων ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού Αίνου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργανώνει την Κυριακή, 01.07.2012 πεζοπορία στο μονοπάτι "Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα". Κατά την πεζοπορία, το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα θα ενημερώσει τους επισκέπτες για τον Εθνικό Δρυμό, τις υποδομές που πλέον διαθέτει για τους επισκέπτες, την πανίδα και τη χλωρίδα που ενδεχομένως απαντηθούν και θα είναι στη διάθεση τους για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση.

Όσοι ενδιαφέρονται, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, στο τηλέφωνο (26710-29258 ) ή στο E-mail του Φορέα (foreasainou@ath.forthnet.gr). Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν θα μπορέσετε να διαθέσετε όχημα για την μεταφορά επισκεπτών που δεν διαθέτουν δικό τους. Θα συναντηθούμε στις 7:30 το πρωί στο χώρο στάθμευσης του κλειστού γυμναστηρίου Αργοστολίου, από όπου θα μεταβούμε όλοι μαζί οδικώς στο σημείο έναρξης της πεζοπορικής διαδρομής.

Περιγραφή της διαδρομής

Το μονοπάτι "Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα" έχει μήκος 6.184 m. Αποτελεί κυκλική διαδρομή, με σημείο έναρξης και τερματισμού 190 m ανατολικά της διασταύρωσης του κεντρικού Δρόμου με τον παράδρομο του Περιβαλλοντικού κέντρου (υψόμετρο: 1.384 m). Η χρονική διάρκεια της διαδρομής υπολογίζεται σε περίπου 3 ώρες. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός, καθώς κατά το Τμήμα Α είναι η διαδρομή ελαφρώς ανηφορική (κλίση 10-30%) και κατά το τμήμα Β ελαφρώς κατηφορική (κλίση 10-20% επί του κεντρικού οδικού άξονα), συνεπώς η διαδρομή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Το μονοπάτι διαθέτει πλήρη σκίαση σχεδόν στο σύνολό του και το μεγαλύτερο μέρος του, κυρίως στο Τμήμα Α είναι εντός του δάσους της Abies cephalonica (Κεφαλληνιακή Ελάτη). Στο Τμήμα Α επίσης, οι επισκέπτες θα συναντήσουν μερικά ξέφωτα, τα οποία προσφέρουν εξαιρετική θέα προς τις ΝΔ πλευρές της Κεφαλονιάς. Στη θέση 'Χιονίστρα' βρίσκεται περιφραγμένο το πυκνότερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής εξάπλωσης της Viola cephalonica (Κεφαλληνιακής Βιολέτας), στενότοπου ενδημικού του Αίνου. Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής, οι επισκέπτες μπορούν να ξεκουραστούν στο μπαλκόνι του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αίνου, από όπου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη θέα προς το Αργοστόλι και τη Σάμη, αλλά και την Ιθάκη και τη Λευκάδα.

Σας περιμένουμε!

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου

Γεωργία Καμάρη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών


photo1.JPG
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από μία παλαιότερη πεζοπορία

Pinakidamonopatiou.jpg
Πινακίδα πληροφόρησης για το μονοπάτι «Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου-Χιονίστρα»



πηγή: http://forest.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου