Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ο ελληνικός ποιμενικός διώχνει τις αρκούδες

POIMENIKOSΣυμβουλές για να προφυλάξουν τα ζώα τους από τις επιθέσεις της αρκούδας, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν απώλειες στον πληθυσμό της, έδωσαν επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» σε θηροφύλακες και το προσωπικό δασαρχείων στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για τις πρακτικές διαχείρισης και παρακολούθησης της αρκούδας.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Λαμπριάδειο Σχολή, στα Ανω Πεδινά Ζαγορίου και διοργανώνεται από την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιo του προγράμματος LIFE "Πίνδος Γρεβενά".
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο βιολόγος Θάνος Τράγος, «σκοπός των προληπτικών μέτρων είναι να περιορίσουν τις ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και να συντελέσουν στη δημιουργία μεγαλύτερης ανεκτικότητας στις αρκούδες για αρμονικότερη συμβίωση».
Ο κ.Τράγος προτείνει στους κτηνοτρόφους, για τη φύλαξη των κοπαδιών τους, την απόκτηση ελληνικού ποιμενικού σκύλου ο οποίος χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι πολύ αποτελεσματικός στην προστασία κοπαδιών.
«Πρόσφατες όμως κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές έχουν συντελέσει στη μείωση της χρήσης του ενώ, παράλληλα, κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω υβριδισμού, χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και έλλειψης πιστοποίησης» σημειώνει ο κ.Τράγος, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός ποιμενικός είναι αποδοτικότερος με σωστή εκπαίδευση και την παρουσία του βοσκού στο κοπάδι.
Ως άλλο μέτρο προφύλαξης από επιθέσεις άγριων ζώων, προτείνει τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές με μπαταρία ή ηλιακό συλλέκτη.
«Πρόκειται για αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο προφύλαξης, με δυνατότητα επανατοποθέτησης σε άλλη περιοχή και ευελιξία εγκατάστασης ανάλογα με την απειλή» διευκρινίζει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου