Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Κρήτη. Στο υπουργείο από βδομάδα ο φάκελος για τα απορρίμματα


Στο πιο κρίσιμο στάδιο βρίσκεται ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα στην Κρήτη καθώς την επομενη εβδομάδα κατατίθεται ο πλήρης φάκελος στο ΥΠΕΚΑ. Και χθες το μεσημέρι συγκλήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στην Περιφέρεια με στόχο να ʽκλείσουνʼ όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν τον ΠΕΣΔΑ- ένας σχεδιασμός που εδώ και χρόνια ετοιμάζεται, αλλά μόλις τώρα παίρνει σάρκα και οστά. Πάντως στη συνάντηση που έγινε αναδείχθηκαν μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν και μεταξύ των δημάρχων, ενώ είναι σε εξέλιξη η μελέτη για το σοβαρότερο έργο που είναι η κεντρική μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων στο Ηρακλειο!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ʽΠʼ στο γραφείο του περιφερειάρχη κ.Αρναουτάκη βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Ηρακλείου Γ.Κουράκης, Ρεθύμνου κ.Μαρινάκης, Αμαρίου κ.Σημαντήρας, Σητείας κ.Θ.Πατεράκης , η υπεύθυνη της Αρχής Διαχείρισης κ.Μ.Κασωτάκη, η περιφερειακή σύμβουλος κ.Β. Μανασάκη κ.α. που αναλυτικά αναφέρθηκαν σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τι πρέπει να γίνει για να ωριμάσουν οι μελέτες που θα συμπεριληφθούν στο φάκελο που θα πάει στο υπουργείο, αλλά και στις προτάσεις που θα γίνουν στο ΕΣΠΑ.

Από τη συνάντηση προέκυψε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για τη Σητεία, η μελέτη για το Ηράκλειο που θα γίνει η κεντρική μονάδα εκκρεμεί και θα δείξει πως θα γίνει η αναβάθμιση της- θυμίζουμε ότι στόχος είναι το παραγόμενο προϊόν από την επεξεργασία των απορριμμάτων να εξαχθεί! Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της ʽΠʼ υπάρχει κι ένα θέμα μεταξύ του Αμαρίου και του Ρεθύμνου με τον πρώτο δήμο να έχει το βασικό λόγο αφού θα απορροφήσει ένα μεγάλο βάρος για το νομό και μέσα στη σύσκεψη είχαν μια έντονη στιχομυθία οι κ.Μαρινάκης και Σημαντήρας.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΠΟμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη. Ο φάκελος θα κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ και εκεί η υπηρεσία Περιβάλλοντος θα κρίνει πόσο συμβατός είναι ο σχεδιασμός με την ελληνική νομοθεσία, τις κοινοτικές οδηγίες και τις συνθήκες για το περιβάλλον...
Στη συνέχεια ο ΠΕΣΔΑ θα σταλεί ξανά στην περιφέρεια για δημόσια διαβούλευση και μετά θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την τελική έγκριση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου