Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η Θεωρία του χάους στον Ελληνικό Αγροτικό χώρο !



Ο κόσμος αλλάζει και η χώρα μας είναι απούσα από όλα. Δεν είναι μόνο ότι μας λείπει μία οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είναι ότι ζούμε σε μια πλήρη απαξίωση και αδιαφορία ενός συστήματος ατομικού βολέματος & συμφέροντος.
 
 
1. Αυτές τις ημέρες γίνονται συζητήσεις για τον τρόπο αλλαγής των Αγροτικών Επιδοτήσεων, που θα βασίζεται σε Περιβαλλοντικά κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια πόσο έτοιμοι στην Ελλάδα είμαστε να τα εφαρμόσουμε, όταν ακόμα δεν έχουμε συμμορφωθεί στο παλαιό σύστημα για την περίοδο 2007-2013 και πληρώνουμε πρόστιμα; Πόσο κάτω θα πέσουν οι αγροτικές ενισχύσεις ως συνέπεια των παραπάνω και πόσο έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα θα έχουμε;
2. Επίσης αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου. Φυσικά η χώρα μου 4η παγκοσμίως στην παραγωγή, είναι απούσα από τις αποφάσεις.
3. Καταρρέει η Αγροτική Τράπεζα και οδηγείται ολοταχώς σε ανακεφαλαιοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι παγώνουν αγροτικά δάνεια και κανείς δεν ξέρει τις θα γίνει με τα δάνεια και τις υποθήκες.
4. Μένουν απλήρωτες αγροτικές επενδύσεις ύψους 1 δις από προηγούμενες χρονιές, καθώς στην χώρα μου χρειάζονται 3 έως 5 χρόνια για να πληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια (με μίζες ή χωρίς)
5. Η Αγροτική έρευνα έχει πεθάνει και την επικράτεια έχει κατακλύσει σπείρα ''Αλχημιστών Ελπίδας'', που υπόσχονται 10.000 ευρώ / στρέμμα! (Σημειώνουμε ότι όλη αυτή η "σάρα και η μαρα" δεν είναι Γεωτεχνικοί !)
6. Ο Υπηρεσιακός υπουργός λέει ότι σε ένα μήνα είδε ένα ολόκληρο Υπουργείο να δουλεύει με τυχαίο τρόπο, χωρίς σχέδιο. Άρα για τι εκπροσώπηση και προστασία μιλάμε;
7. Οι συνδικαλιστικοί φορείς, ασχολούνται στο 99% των δελτίων τύπων τους με δημόσιες σχέσεις και ευχαριστίες σε πολιτικούς ή με εσωτερικά ζητήματα, μισθών, νόμων και άλλων τραγελαφικών καταστάσεων.
8. Οι Δημόσιοι λειτουργοί (σύμφωνα με τα λόγια των Υπουργών) έχουν αποσυνδεθεί από την παραγωγή και ασχολούνται με το ποιος θα σηκώσει το Pdf στο Διαύγεια ή με την μείωση του μισθού τους.
9. Οι αγρότες αποτελούν τους καλύτερους πελάτες των χρεοκοπημένων συνεταιρισμών και όχι μόνο δεν έχουν μάθει τι τους περιμένει, αλλά γκρινιάζουν γιατί δεν έρχεται κάποιος μεσσίας να τους σώσει. Το Αγροτικό εισόδημα μειώθηκε το 2011 κατά 5.6 % όταν στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 7% ! Χάνονται παραδοσιακές αγορές και ο κόσμος τρέχει πίσω από τις καρότσες των φορτηγών για να ψωνίσει το φαγητό της ημέρας.
10. Το τεχνολογικό ή γραφειοκρατικό κόστος είναι άγνωστες λέξεις για τους αγρότες παραγωγούς, που έχουν μάθει σε ένα κομματικό σύστημα ρουσφετολογικών επιδοτήσεων. Μπορούν να κλείνουν δρόμους με το σύνθημα ''όλα τα λεφτά όλα τα κιλά'', αλλά ποτέ για θέματα επενδύσεων, αγορών και έρευνας. Υπάρχει βέβαια κινητοποίηση από το οργανωμένο κίνημα των αγροτοπατέρων, μόνο για την διεκδίκηση κοινοτικών επιδοτήσεων ή για την ανάληψη του ΟΣΔΕ, γιατί το ''μαγαζί είναι εκκλησία''


Ας μην πούμε άλλα .... Κάποιοι υποστηρίζουμε με απίστευτα πρωτοσέλιδα και τυμπανοκρουσίες, ότι η Αγροτική Οικονομία θα βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα. Δεν μας καίγεται καρφί η προβιομηχανική ανάπτυξη της οικονομίας, λες και όλοι οι Έλληνες πρέπει να γίνουν σύγχρονοι είλωτες στα χωράφια ώστε να παράγουν στην Ελλάδα και να εξάγουν αμεταποίητα και χύμα στο εξωτερικό. Πρέπει όλοι σας να βάλετε από έναν κήπο ενός Ιταλικού υβριδίου τομάτας για να στρώσετε μεσημεριανό τραπέζι.
Αυτή την στιγμή καταρρέει ο απροστάτευτος Αγροτικός τομέας στην χώρα μου και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν. Η Τρόικα βάζει στο χέρι της την Ελληνική Αγροτική παραγωγή, με την Αγροτική Τράπεζα, τους φόρους, και τις εργασιακές σχέσεις. Ξεπουλιούνται τα τελευταία Ελληνικά εργοστάσια και μπαίνουν κανόνες ακόμα και στο νερό, όπου προβλέπεται ότι το κόστος άρδευσης θα είναι αυξημένο στο μέλλον.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά. Η κατάσταση επιδεινώνεται και θα εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό, όσο κυρίως οι νέοι άνθρωποι και οι χιλιάδες άνεργοι επιστήμονες ανέχονται ένα σάπιο σύστημα που δεν δίνει ελπίδα και προοπτική σε κανέναν.
 
πηγή: e-geoponoi.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου