Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Σερρών ψάχνει για... μικρούς εθελοντές

 
 
 
Το μουσείο Σερρών διοργανώνει ενδιαφέρουσες δράσεις για τη δημιουργία ενός «πυρήνα» νέων ανθρώπων-πρεσβευτών του
 
 
 
 
Το μουσείο Σερρών διοργανώνει ενδιαφέρουσες δράσεις για τη δημιουργία ενός «πυρήνα» νέων ανθρώπων-πρεσβευτών του


Σε μία πρωτότυπη δράση, ενόψει των καλοκαιρινών μηνών, προβαίνει το Κέντρο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών με στόχο την δημιουργία «Club Νέων», ώστε στην πορεία του χρόνου να γίνουν οι πρεσβευτές του Μουσείου.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας πρόκειται να συμμετέχουν νέοι εθελοντές κυρίως μαθητές λυκείου, που θα αναλάβουν, κατά θεματολογία, την ξενάγηση και την ενημέρωση στους μικρούς επισκέπτες για τη συντήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Το «Καλοκαίρι στο ….Μουσείο», όπως ονομάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ξεκινά στις 1 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ενώ οι θεματικές ενότητες χωρίζονται ανά δεκαπενθήμερα και θα αφορούν τη βιοποικιλότητα στη Γη, χλωρίδα και πανίδα, θηλαστικά, ερπετά και πτηνά, τα νέα από το βυθό, θαλάσσια βιοποικιλότητα, είδη φυτών και ζώων της θάλασσας του Jean-MichelCousteau, το αόρατο σύμπαν, την αστρονομία στη ζωή μας και τα ίχνη των δεινοσαύρων, παλαιοντολογία, χλωρίδα και πανίδα του παρελθόντος, δεινόσαυροι.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών αποτελεί πόλο έλξης μικρών μαθητών από όλη την Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Λειτουργεί από το 2007 κι έκτοτε έχει διαγράψει μία λαμπρή, πρωτοπόρα, πορεία στον τομέα του περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας μια νέα παιδεία για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και εκπαιδεύοντας καθημερινά δεκάδες επισκέπτες, κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας. Βρίσκεται στο 2ο χλμ Σερρών- Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου και συστεγάζεται με τα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών.
Συνεργάζεται με επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη. Σκοπός του είναι η συλλογή και διατήρηση κάθε είδους πανίδας και χλωρίδας, ορυκτού πλούτου και έκθεση αυτών για μελέτη, έρευνα, παιδεία και ψυχαγωγία. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια συντονισμένων προσπαθειών για να ολοκληρωθεί η συλλογή εκθεμάτων του ζωικού και φυτικού βασιλείου, που «στολίζουν» το κέντρο- μουσείο, η επίσκεψη στο οποίο αποτελεί μία πολυδιάστατη εμπειρία. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το βασίλειο των φυτών και των ζώων και «μυείται»- με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο- στη λειτουργία του φυσικού και ζωικού κόσμου και στην αλληλεξάρτηση και ισορροπία των οικοσυστημάτων.
Μπορεί να ενημερωθεί για τη γεωλογία, τα πετρώματα και τα απολιθώματα της περιοχής, τα εντυπωσιακά ζώα- μικρού μεγέθους και συνήθως απαρατήρητα αρθρόποδα- τους αετούς, τα παρυδάτια και τα αγρίμια του δάσους, τη δομή των πιο χαρακτηριστικών οικοσυστημάτων, όπως του δάσους, τις εκβολές του ρυακιού, του θαμνότοπου κ.ά. Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα, με βάση τη συστηματική τους κατάταξη, σε δώδεκα θεματικές ενότητες, στις οποίες- μεταξύ άλλων- παρουσιάζονται συλλογές από ταριχευμένα θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και αμφίβια.
Ο επισκέπτης «περιηγείται»- μέσα από τα εκθέματα του κέντρου- μουσείου σε βουνά, δάση, πεδιάδες, υγροτόπους και θαλάσσιες ακτές. Πόλο έλξης για μικρούς αλλά και μεγαλύτερους φίλους της φύσης αποτελεί η εντομολογική ενότητα του κέντρου- μουσείου, όπου μπορεί να θαυμάσει κάποιος τις πεταλούδες της ημέρα- λιβελούλα, νεχρόπτερο, αλογάκι της Παναγίας- και τις νυχτοπεταλούδες- ακρίδα, χμενόπτερο και ψαλλίδα. Η έκθεση των πετρωμάτων του μουσείου περιλαμβάνει ορυκτά και πετρώματα από την Ελλάδα και τον κόσμο, μεταξύ αυτών ο χαλαζίας (Βραζιλίας), ο σιδηροπερίτης (Χαλκιδικής), ο μαγνητίτης, ο αμέθυστος και ο ασβεστίτης. Το μουσείο εντάχθηκε το 2009 στο πρόγραμμα «Καλλιστώ» και συμμετέχει στο φορέα «Αστροπύλη».
Το θερινό πρωτοπόρο πρόγραμμα του Μουσείου, για κάθε ομάδα συμμετεχόντων, που δεν θα ξεπερνά τους δέκα, είναι διάρκειας περίπου 2 ωρών, ενώ οι συμμετοχή των παιδιών και των συνοδών είναι εντελώς δωρεάν.
Οι δράσεις του υποστηρίζεται από τους εθελοντές φορείς:
τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,
την ομάδα Σέρρες Εθελοντές 2011,
την Αστροπύλη Σερρών,
την PRAXIS με τους εθελοντές,
την Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Mentoring Coaching και
τους Ευρωπαίους εθελοντές της PRAXIS, OlaGrabowska, Kirils Stasevics, Patri Gutierrez, Katia Siebert και Rafael Zygula.
 
 
πηγή: 24h NewsRoom
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου