Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Τα περιστέρια αναγνωρίζουν τα γνωστά πρόσωπα


 


Εντυπωσιακά τα ευρήματα ενός πειράματος με τα πτηνά

Εξυπνότερα απ’ ό,τι νομίζαμε είναι τα περιστέρια, σύμφωνα με νέα έρευνα που συμπεραίνει ότι τα παρεξηγημένα αυτά πτηνά αναγνωρίζουν τα γνωστά από τα άγνωστα πρόσωπα.
Ειδικότερα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Avian Biology Research», υποστηρίζει ότι τα περιστέρια αναγνωρίζουν και κατηγοριοποιούν τους γνωστούς ανθρώπους μόνο και μόνο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Σε δηλώσεις της η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Άννα Γίλκινσον, τόνισε: «Σπάνια είχαν παρατηρηθεί στα περιστέρια τόσο προηγμένες διαγνωστικές διαδικασίες και εκτιμούμε ότι τα πουλιά αυτά δεν αναγνωρίζουν απλώς μεμονωμένα άτομα αλλά ξέρουν ποια είναι τα άτομα που γνωρίζουν, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους. Το γεγονός ότι αναγνωρίζουν άτομα και συμπεριφέρονται αναλόγως είναι μεγάλο πλεονέκτημα».

Στο συμπέρασμα ότι τα περιστέρια έχουν υψηλή νοημοσύνη καταλήγει και παλαιότερη έρευνα που υποστηρίζει ότι τα πτηνά αυτά μπορούν να κατανοήσουν αφηρημένους μαθηματικούς κανόνες. Στο πλαίσιο της μελέτης ο ερευνητής Ντέμιαν Σκαρφ, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, διενήργησε ένα πολύ σημαντικό πείραμα: έβαλε τα πτηνά να κοιτάξουν ομάδες αντικειμένων σε μια οθόνη και να τις κατατάξουν με αύξουσα σειρά, από αυτή με το μικρότερο αριθμό σε εκείνη με το μεγαλύτερο.
Τα περιστέρια ανταπεξήλθαν στο πείραμα καθώς -μετά από πολύμηνη εξάσκηση- κατέταξαν ομάδες του ενός, δύο και τριών αντικειμένων ανάλογα με το μέγεθός τους, δείχνοντας ότι κατανοούν ότι το ένα είναι μικρότερο του δύο και το δύο μικρότερο του τρία. Μπόρεσαν μάλιστα να κατατάξουν σωστά ομάδες με μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων.

πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου