Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Δράμα. Ποιοτικότερες πολιτιστικές δράσεις με σεβασμό στο περιβάλλον

 
 
 


Ποιοτικότερες πολιτιστικές δράσεις με σεβασμό στο περιβάλλον μέσα από το πρόγραμμα «ΖΕΝ» στο οποίο μετέχει ο Δήμος μας
Σε πρόταση του προγράμματος Διακρατικής ΣυνεργασίαςINTERREG4C με τίτλο «ZEN: Zero Emission Noise» (ΖΕΝ: Δράσεις με μηδέν Θόρυβο) συμμετέχει ο Δήμος Δράμας.
Στην συγκεκριμένη πρόταση θα γίνει μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο να επικεντρωθούν περισσότερο στην ποιότητα των προτάσεων και δράσεων. Το σημαντικότερο όμως, είναι οι μελέτες και έρευνες που θα ξεκινήσουν για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ονειρούπολη – κι ένα δεύτερο φεστιβάλ του Δήμου – να αποκτήσει οικολογικές ευαισθησίες και να εφαρμοστούν πρακτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.
Έχει υπολογιστεί πως σε ένα φεστιβάλ 40.000 επισκεπτών για μια εβδομάδα εάν αλλάξουμε μόνο τα υλικά συσκευασίας σε πωλητές φαγητού και τροφίμων (πιάτα, πιρούνια, ποτήρια, κλπ) με οικολογικά υλικά συσκευασίας τότε με την ανακύκλωσή τους γλυτώνουμε 30% σε ποσότητα σκουπιδιών που πηγαίνει στις χωματερές. Η Ονειρούπολη δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και κρατάει πάνω από μήνα….
Τα στελέχη του Δήμου Δράμας κατέβαλαν ιδιαίτερες προσπάθειες για να συμπεριληφθεί ο Δήμος Δράμας στο πρόγραμμα αυτό. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Δράμας δεν έχει εκτελέσει έργα ανάλογου χαρακτήρα με αυτό της εν λόγω πρόσκλησης και επομένως δεν διαθέτει την εμπειρία διαχείρισης αυτών, αποτέλεσε μια σημαντική δυσκολία που τελικά προσπελάστηκε και έτσι διασφαλίστηκε η συμμετοχή του στο εταιρικό σχήμα της πρότασης. Ο ανταγωνισμός για τη δημιουργία των δικτύων συνεργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτητικός.
Σημειώνεται ότι από του κανονισμούς της ΕΕ επιβάλλεται κάθε πόλη με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους να έχει ένα χάρτη της ηχορύπανσης της πόλης. Η Δράμα δεν είναι τόσο μεγάλη πόλη κι έτσι γλυτώνει για την ώρα. Όμως το όριο αυτό μπορεί να τεθεί και σε μικρότερους πληθυσμούς. Βεβαια για τη Δράμα ήδη έχει ήδη ξεκινήσει κάτι ανάλογο με την χρηματοδότηση ενός διαφορετικού σημαντικού ευρωπαϊκού προγράμματος που ονομάζεται iscope.
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι στο επόμενο πλαίσιο στήριξης 2014 – 2020 οι χρηματοδοτήσεις θα πηγαίνουν σε πόλεις, σε φορείς, σε εταιρείες, κλπ., που έχουν προσαρμοστεί σε κανόνες και κανονισμούς της οικολογικής – πράσινης ευαισθησίας.


Εταίροι του προγράμματος είναι :


Sviluppumbria –Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία για την Οικονομία και την προβολής της Περιφέρειας της Ούμπρια της Ιταλίας με έδρα την πόλη της Περούτζα.
  • Δήμος της Περούτζια
  • Δήμος Δράμας
  • Δήμος του Σιγκούλτα (Λιθουανία)
  • Πανεπιστήμειο του Ανατολικού Λονδίνου
  • Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων του Γκότσε Ντέλτσεφ
  • Αναπτυξιακό Κέντρο της Μούρσκα Σομποτά (Σλοβενία)
  • Περιφέρεια της Εξτρεμαδούρας ( Ισπανία)
  • Πανεπιστήμιο «Ερασμος» του Ρότερνταμ
  • Αναπτυξιακή Εταιρία Βορειοανατολικής Περιφέρειας – Ρωμανία
  • Περιφέρεια Πόουι – ΗΒ
Ο προϋπολογισμός του προτεινόμενου έργου για το Δήμο Δράμας ανέρχεται σε 150.000€ με 100% χρηματοδότηση όπου το 15% προέρχεται από εθνικούς πόρους και το 85% από την ΕΕ (ΕΤΠΑ). Συνολικός προϋπολογισμός πρότασης 2,3 εκατομμύρια ευρώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου