Το AGRIC 2012 είναι μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία. Το AGRIC 2012 έχει διεθνή χαρακτήρα, πραγματοποιείται σε δύο γλώσσες, ελληνικά & αγγλικά και συμμετέχουν πολύ σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για πρώτη χρονιά η θεματική του, δεν περιορίζεται στενά στις Κυκλάδες αλλά αφορά στο Φυτογενετικό πλούτο και την Αγροτική Παράδοση όλων των νησιών του Αιγαίου.
Σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι η παρουσίαση και συζήτηση του Φυτογενετικού Πλούτου και της Αγροτικής Παράδοσης των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Αιγαίου. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί στα θέματα που καλύπτουν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν. Παράλληλα έχουν προσκληθεί επιστήμονες, ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων να μοιρασθούν τις γνώσεις και τις απόψεις τους πάνω στο θέμα.
Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανοιχτή σ’ όλους, πανηγυρική εκδήλωση για 750 άτομα, η οποία θα περιλαμβάνει:
-ομιλία γενικού ενδιαφέροντος σε θέμα διατροφής/υγείας
/αγροτικής παραγωγής,
-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Γαστρονομία & Τουρισμός σε εποχή κρίσης»,
-τιμητική βράβευση (στο περσινό συνέδριο τιμήθηκε ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης),
-τον ετήσιο διαγωνισμό του καλύτερου τοματοκεφτέ από ντόπιες νοικοκυρές & -προσφορά τοπικών εδεσμάτων και μουσική
Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση προϊόντων των νησιών του Αιγαίου, με γευσιγνωσία προϊόντων και προσωπική γνωριμία με τους παραγωγούς τους. Αναλυτικά για το συνέδριο: http://agric2012.conferences.gr
Οι Θεματικές ενότητες του AGRIC 2012 είναι:
Βιοποικιλότητα Χλωριδική Ποικιλότητα,
Αγροβιοποικιλότητα (Τοπικές ποικιλίες, άγριοι συγγενείς), Θεραπευτικές ιδιότητες φυτών,
Αρχαιοβοτανική-Ιστορία,
Λαογραφία-Παραδοσιακή ιατρική,
Αγροτικό τοπίο (αμπελώνες, ελαιώνες, κ.α.),
Επιχειρηματική διάσταση (Επιτυχή επιχειρηματικά σχέδια) και βέβαια Γαστρονομία-Τουρισμός.
Μαζί με το 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βοτανικών Κήπων-EUROGARD VI (28/5-1/6/2012, Χίος, www.eurogardvi.gr) το Αιγαίο φαίνεται ότι μπορεί να αξιοποιήσει την ταυτοποίηση της σημαντικής βιοποικιλότητάς του και να δημιουργήσει πόλους προώθησης τόσο της επιστήμης, όσο και του κόσμου των επιχειρήσεων, με την ανάπτυξη των καλλιεργειών ενδημικών φυτών, της γαστρονομίας και του τουρισμού.
Σήμερα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, η ανάδειξη της διαφορετικότητας του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου μέσα από την συνειδητοποίηση της ιστορίας του, η ανάπτυξη μιας βιώσιμης αγροτικής παραγωγής και μιας νέας επιχειρηματικότητας που θα στηρίζεται σε τοπικούς πόρους, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία της χλωρίδας του, είναι θεμελιώδη θέματα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου