Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Belo Monte: Ένας Αμαζόνιος φράκτης στο «παγκόσμιο μέλλον»



Amazon.jpg


Ο άνθρωπος που απεικονίζεται παρακάτω είναι ο Raoni Txucarramae, επικεφαλής της φυλής των Kayapό, φυλή  η οποία κατάγεται από το βορεινό τμήμα της επαρχίας Parα, στη Βραζιλία.


ChiefRaonioftheCaiapo.jpg


Η πατρίδα τους είναι η Kayapό, στην οποία περιλαμβάνεται το τροπικό δάσος που περιβάλλει τους παραποτάμους του ποταμού «Xingu». Ο ποταμός «Xingu» αποτελεί παραπόταμο του Αμαζόνιου ποταμού, με μήκος σχεδόν τα 2.000 Km.


photo.jpg
photo2.jpg
photo3.jpg
photo4.jpg
photo5.jpg
photo6.jpg
photo7.jpg
photo8.jpg
Φωτογραφίες από τον ποταμό «Xingu» και τις διάφορες τεχνικές εργασίες


Η ζωή όμως των ανθρώπων Kayapό βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή. Η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Vana Rousseff, επέτρεψε την κατασκευή του φράγματος Belo Monte, το οποίο, όταν θα λειτουργήσει, θα κατακλύσει με τα νερά του ολόκληρη την περιοχή των Kayapό, με αποτέλεσμα να κάνει αδύνατη την συνέχεια της ζωής τους σε αυτή την περιοχή (αναμένεται να επιτευχθεί η εκτροπή της ροής των υδάτων του ποταμού «Xingu» κατά 80%).


BeloMontedammap.JPG
belomontedam-map.jpg
                    Χάρτες της ευρύτερης περιοχής του φράγματος Belo Monte


Belo-montedam.jpg
  Ρετουσαρισμένη φωτογραφία του μελλοντικού φράγματος Belo Monte

Το φράγμα Belo Monte θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο (μετά το φράγμα των «Τριών Φαραγγιών» της Κίνας και το φράγμα «Itaipu» της Βραζιλίας-Παραγουάης) και σχεδιάστηκε με σκοπό να παράγει ενέργεια ίση με 11.000 MW. Αναμένεται να πλημμυρίσει 400.000 εκτάρια τροπικού δάσους, από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, εκτοπίζοντας 20.000 έως 40.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης και της φυλής των Kayapό. Επίσης ο οικολογικός αντίκτυπος του συγκεκριμένου έργου θα είναι τεράστιος και συνάμα ανεκτίμητος: η λεκάνη απορροής του ποταμού «Xingu» έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από όλη την Ευρώπη. Η κατάκλιση του τροπικού δάσους θα απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ένα αέριο του θερμοκηπίου πολύ πιο βλαβερό από το διοξείδιο του άνθρακα. Ακόμη η επίδραση στους ντόπιους ανθρώπους θα είναι αδιανόητη.



photo-human&capyba.jpg
Φωτογραφία ενός αυτόχθονου παιδιού μαζί με ένα capybara (Hydrochoerus hydrochaeris) στον ποταμό «Xingu». Το capybara αποτελεί το μεγαλύτερο σωζόμενο τρωκτικό στον κόσμο και συναντάτε στη Νότια Αμερική σε υδάτινα οικοσυστήματα με πυκνά δάση



Αν και το σύνταγμα της Βραζιλίας απαγορεύει ρητά τη μετατόπιση των αυτόχθονων κοινωνιών από τα παραδοσιακά τους εδάφη, παρόλα αυτά στην περίπτωση του φράγματος Belo Monte παρέχεται μία εξαίρεση, όπου το Εθνικό συμβούλιο του Κογκρέσου θεωρεί την κατασκευή του φράγματος και συνάμα την απομάκρυνση των ντόπιων κατοίκων, να βρίσκεται «προς το συμφέρον της εθνικής κυριαρχίας της χώρας». Οι υποστηρικτές του φράγματος τονίζουν ό,τι η κατασκευή του φράγματος είναι προς το συμφέρον του έθνους.
Αξιόλογο είναι το γεγονός ό,τι οι άνθρωποι των Kayapό είχαν μάθει πώς να συμμετάσχουν στην παγκόσμια οικονομία από αρκετά παλιά. Αποτελούν έναν από τους πρώτους αυτόχθονες πληθυσμούς που συμμετέχουν στο διεθνές εμπόριο, με την συνεργασία τους με την εταιρία «The Body Shop» (παροχή λάδι καρύδας) και γνωρίζουν τον τρόπο να αγωνίζονται ενάντια σε έργα που δεν υποστηρίζουν. Το 1989 η πενθήμερη επικέντρωση των ΜΜΕ στο θέμα της κατασκευής του φράγματος Belo Monte δημιούργησε αρκετά διεθνή προσοχή, με αποτέλεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αρνηθεί την χορήγηση δανείου, που απαιτούνταν για την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής. Οι Kayapό έχουν σφυρηλατήσει συμμαχίες με Μη Κερδοσκοπκές Οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα τους, για την υπεράσπιση του σεβασμού των δικαιωμάτων της παραδοσιακής γης.



photo.jpg Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις




1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.JPG
5.jpg
6.jpg
7.JPG
8.jpg
9.jpg
Φωτογραφίες με διαδηλώσεις ενάντια στην κατασκευή του φράγματος Belo Monte. Ανάμεσά τους και διάσημες προσωπικότητες, όπως η Sigourney Weaver

10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
Ποταμός «Xingu», Βραζιλία (15 Ιουνίου 2012) - Τριακόσιοι ιθαγενείς, μικροί αγρότες, ψαράδες και κάτοικοι της περιοχής κατέλαβαν το εργοτάξιο του φράγματος Belo Monte, αφαιρώντας μια λωρίδας γης, με σκοπό την αποκατάσταση της φυσικής ροής τουποταμού «Xingu». Όλοι οι συμμετέχοντες που συγκεντρώθηκαν έκφρασαν την δυσαρέσκειά τους σχηματίζοντας στο χώμα την έκφραση «Pare Belo Monte» που σημαίνει «Σταματήστε το Belo Monte». Με τον τρόπο αυτό προσπάθησαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα, σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις του φράγματος, πριν από το συνέδριο κορυφής του ΟΗΕ, Rio+20. Διεκδικούντην ακύρωση του έργου του συγκεκριμένου φράγματος, δαπάνη ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων




Τον Φεβρουάριο του 2012, ο αρχηγός τους Raoni Txucarramae είχε παραδόσει στη βραζιλιάνικη κυβέρνηση ένα αίτημα με 600.000 υπογραφές και η κατασκευή του φράγματος είχε προσωρινά αποκλειστεί. Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας έδωσε το πράσινο φως για το έργο. Οι Kayapό «παίζουν» ουσιαστικά με τους κανόνες των «αστικών» πληθυσμών. Έμαθαν τους τρόπους μιας ξένης κοινωνίας και η μάχη τους διεξάγεται, σύμφωνα με τους «αστικούς» κανόνες (αναφορές, διαμαρτυρίες, συμμετοχή στα ΜΜΕ κ.τ.λ).


survivalfortribalpeoples-banner.JPG
Amazonwatch-banner.JPG




Διεισδούμενοι στα εγχώρια προβλήματα και τις ιδιάζουσες καταστάσεις, εύκολα μπορεί κάποιος να συνδυάσει την κατάσταση του φράγματος Belo Monte με αυτή που ισχύει στην περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου. α) Παρόμοιοι στόχοι και επιδιώξεις, β) Αντιδράσεις από τους ντόπιους κατοίκους, γ) Αντιδράσεις από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, δ) Επιστημονικοί προβληματισμοί και αμφισβητήσεις για την μελλοντική περιβαλλοντική ποιότητα και ποσότητα, ε) Ανησυχία για την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και γενικά για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν ό,τι οι βιότοποι του Αχελώου και της Νότιας Πίνδου, θα υποστούν μεγάλη καταστροφή από την κατασκευή και την λειτουργία των έργων. Θα εξαφανισθούν σπάνια θηλαστικά και πουλιά που βρίσκουν σήμερα καταφύγιο στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης το φυσικό τοπίο και τα δάση θα υποστούν μεγάλη υποβάθμιση στη κοιλάδα του Αχελώου και στη Νότια Πίνδο, ενώ τα μνημεία λαϊκής παράδοσης, άλλα θα εξαφανισθούν και πολλά θα υποστούν ανεπανόρθωτες καταστροφές. Στον Αχελώο, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ήδη μικρή ροή του ποταμού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και στις αμμοθίνες, που την διαχωρίζουν από την θάλασσα. Η μείωση της παροχής του νερού θα επιφέρει αλλαγές στην αλατότητα στους υγροτόπους του Δέλτα, και θα δημιουργήσει προβλήματα στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής. Επίσης αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ό,τι τα νερά των ποταμών πρέπει να πορεύονται και να καταλήγουν στα δέλτα τους και από εκεί να πέφτουν και να εμπλουτίζουν τη θαλάσσια ζωή.
Βέβαια τα δύο αυτά έργα (φράγμα Belo Monte και εκτροπή του Αχελώου) δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά το μέγεθος του έργου, αλλά η βιοποικιλότητα των οικοτόπων τους έχουν την δικιά τους ιδιαίτερη σημασία. Δεν θα πρέπει όμως να γινόμαστε αιρετικοί και να απορρίπτουμε κάθε μορφή τεχνικών έργων στο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που αυτό όχι μόνο συστήνεται, αλλά επιβάλλεται κιόλας, πάντα με βάση ό,τι το έργα θα σχεδιαστούν σωστά, σεβόμενα τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.


Μία τέτοια περίπτωση είναι η κατασκευή μιας σειράς φραγμάτων στο χειμαρρικό ρεύμα «Γεραμπίνη» της Ζαγοράς Πηλίου




Παρακάτω παρατίθεται το σχετικό άρθρο:
"Οικολογική η προσέγγιση... της κατασκευής φραγμάτων στη Ζαγορά Πηλίου"

 πηγή: www.guardian.co.uk - http://forest.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου