Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Καναδάς: αναθεώρηση της επισήμανσης των αλλεργιογόνων στον αμπελοοινικό τομέα



 
Από τις 4 Αυγούστου 2012, η καναδική νομοθεσία υποχρεώνει τα κρασιά που περιέχουν αλλεργιογόνα να τα αναφέρουν στις ετικέτες τους.
Στην περίπτωση του οίνου, τα αλλεργιογόνα αφορούν τα θειώδη άλατα, τη λακτόζη, τη λευκωματίνη, και τα προϊόντα ψαριού. Οι λέξεις «περιέχει θειώδη» είναι πλέον υποχρεωτική όταν η συνολική συγκέντρωση SO2 υπερβαίνει τα 10 μέρη ανά εκατομμύριο. Όσον αφορά τα άλλα περιεχόμενα, η μνεία στα αλλεργιογόνα απαιτείται μόνον εφόσον οι πρωτεΐνες στην πραγματικότητα υπάρχουν στο τελικό προϊόν. Η χρήση των προϊόντων με βάση το γάλα (καζεΐνη), το αυγό (αλβουμίνη) και τα ψάρια (ιχθυόκολλα) δεν οδηγεί αναγκαστικά σε υποχρέωση αναφοράς.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας του Καναδά διευκρινίζει ότι μετά από πλήρη επανεξέταση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται στον τομέα παράγοντες από πηγές αλλεργιογόνων και εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μικρή υπολειμματική ποσότητα πρωτεΐνης του αλλεργιογόνου στην τροφή ή στο κρασί, όταν εφαρμόζονται οι τρέχουσες πρακτικές κατασκευής, όπως τα βήματα διήθησης δεν απαιτείται αναγραφή. "Μόνο τα αφιλτράριστα κρασιά έτσι θα επηρεαστούν από την παρούσα διάταξη. Οι κανονισμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τα καναδικά κρασιά από το 2012 και αργότερα.
Με ισχύ από 30 Ιουνίου 2012, η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα αλλεργιογόνα του οίνου δεν εφαρμόζεται για την ιχθυόκολλα. Ωστόσο, η νομοθεσία απαιτεί την επισήμανση "των προϊόντων που περιέχουν γάλα / αυγά" Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της μπίρας η καναδική νομοθεσία δεν απαιτεί να αναφέρεται η παρουσία της γλουτένης (βρίσκεται στα σιτάρια). Η καναδική κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη έχουν ήδη συνείδηση αυτού του κινδύνου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου