Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως


ΦΩΤΟ – Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως
Τι κι αν στην Ελλάδα θεωρούμε ότι ζούμε πραγματικό καύσωνα ακόμα κι όταν ο υδράργυρος πατήσει τους 35 βαθμούς Κελσίου; Υπάρχουν μέρη στον πλανήτη όπου ο υδράργυρος σκαρφαλώνει πολύ πιο πάνω.
Αν σκεφτείς ποτέ να κάνεις κάποιο μακρινό ταξίδι αλλά παράλληλα δεν έχεις και την καλύτερη σχέση με τις υψηλές θερμοκρασίες, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω 8 πόλεις που κερδίζουν… με τον ιδρώτα τους τον τίτλο των πιο θερμών στον κόσμο.

8. Έρημος Καλαχάρι, Νότια Αφρική
Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως (9)Πριν από μερικά εκαντοντάδες χρόνια η έρημος Καλαχάρι είχε αρκετό νερό που σχημάτιζε μικρά ποτάμια, όπου κατά μήκος των οποίων έβρισκαν στέγη πολλά άγρια ζώα. Η κλιματική αλλαγή όμως έφερε τη δραματική μείωση του ζωικού πληθυσμού. Όσο για τις θερμοκρασίες; Οι 45 βαθμούς Κελσίου είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο ενώ οι βροχοπτώσεις φτάνουν πλέον μόλις τα 3 εκατοστά ετησίως!
7. Tirat Zvi, Ισραήλ
Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως (8)Αφόρητη ξηρασία, βραχώδες έδαφος και θερμόμετρο που αγγίζει τους 47 βαθμούς Κελσίου. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί τόπο κατοικίας μιας μερίδας φανατικών πιστών Ισραηλινών, ενώ λόγω της μεγάλης ζέστης οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι. Λογικότατο…
6. Τυνησία, Αφρική
Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως (7)Εδώ ο ήλιος καίει, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από την έρημο Σαχάρα, ενώ το υπόλοιπο από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τροπικά δάση. Βέβαια, οι τρομακτικά υψηλές θερμοκρασίες δεν εμποδίζουν τους τουρίστες από το να την επισκέπτονται, μιας και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ευρωπαίους.
5. Dallol, Αιθιοπία
Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως (6)Η παραμονή στο συγκεκριμένο απομακρυσμένο μέρος είναι σχεδόν αδύνατη καθώς η θερμοκρασία αγγίζει τους 53 βαθμούς Κελσίου! Η παρουσία πολλών θερμών πηγών αλλά και ενός ηφαιστείου στην περιοχή, οι καυτοί ατμοί των οποίων -σε συνδυασμό με τη μυρωδιά από το θειάφι- συντελούν στη άνοδο του θερμόμετρου.
4. Oodnadatta, Αυστραλία
Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως (5)Η τέταρτη πιο “καυτή” περιοχή στον κόσμο με τους 8.000 κατοίκους αντιμετωπίζει καθημερινά θερμοκρασίες της τάξης των 55 βαθμών Κελσίου. Μακρυά από μας…
3. El Azizia, Λιβύη
Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως (4)Η πόλη El Azizia “βλέπει” καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 57 βαθμούς Κελσίου. Συχνά μαλιστα τους ξεπερνά.
2. Έρημος Dasht-e Lut, Ιράν
Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως (3)Η 25η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου έχει φτάσει τους 71 βαθμούς Κελσίου. Ναι καλά διάβασες. Πάντως οι νομάδες που τη διασχίζουν κατευθυνόμενοι προς τα πιο δροσερά μέρη της χώρας σίγουρα αποφεύγουν να μείνουν για πολύ εκεί.
1. Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια & Νεβάδα, ΗΠΑ
Εκεί που ο ήλιος καίει: Οι 8 πιο ζεστές πόλεις παγκοσμίως (2)Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 75 βαθμούς Κελσίου, η Κοιλάδα του Θανάτου (απλώνεται στις πολιτείες της Καλιφόρνια και της Νεβάδα) είναι πραγματικά όνομα και πράγμα. Οι τρομακτικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να γίνει ανεκτή μόνο από μερικά είδη ζώων αλλά και από ελάχιστους ανθρώπους.
Τελικά, δεν περνάμε και τόσο άσχημα εδώ…πηγή: otherside.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου