Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνική Δασολογική Εταιρεία. Ανακοίνωση για την ανάρτηση δασικών χαρτών

 
 
Είναι γνωστό, ότι στην περιοχή της Μεσογειακής λεκάνης – το λίκνο του δυτικού πολιτισμού -και ιδιαίτερα στη χώρα μας, οι δασικοί πόροι αποτέλεσαν διαχρονικά τη βάση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, αλλά συχνά συνέβαλλαν αποφασιστικά (και) στην επιβίωση του έθνους!

Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία στις μέρες μας με αφορμή τη σύνταξη και ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, μετά από τις παλινωδίες των τελευταίων δεκαετιών (σχετικοί νόμοι από το έτος 1976), αλλά και τις πρόσφατες αντιδράσεις (πολιτών, πολιτικών κά), εκφράζει την απόλυτη υποστήριξή της στο έργο της χαρτογράφησης των δασών και ταυτόχρονα επισημαίνει την τεράστια σημασία του παραπάνω έργου ως μια ασπίδα προστασίας αλλά και ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Την ώρα λοιπόν που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση, ορθά το κράτος ενεργεί, απογράφοντας τα δάση της χώρας για πρώτη φορά δίνοντας έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θέτει τη βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα και να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, με βάση τη νομιμότητα και γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του δασικού πλούτου της χώρας. Πολιτικό κόστος, μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή έστω προφάσεις για τυχόν αστοχίες της διαδικασίας χαρτογράφησης δεν έχουν θέση μπροστά στη σημασία του έργου. Παράλληλα προτείνεται να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης φορέων και πολιτών για τη διαχρονική προσφορά των δασών, την αναγκαιότητα να τα γνωρίσουμε μέσα από την απογραφή τους, καθώς επίσης και την υποχρέωσή μας να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.

 Για την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γρηγοριάδης
Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο Γενικός Γραμματέας
Μάριος Τρίγκας
Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου