Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Χαλβάς με Άποψη και Ιστορία

 
halvas kalo
 
Στα παιδικά μου χρόνια στο Βόλο, ο χαλβάς για μας είχε το δικό του ονοματεπώνυμο: Ι. Παπαγιαννόπουλος, στο τετράγωνο πακετάκι με το μεταλιζέ χαρτί. Στις δεκαετίες που πέρασαν μακριά από τα πάτρια εδάφη, οι νηστείες έχασαν τη γεύση του.
 
Που την ξαναβρήκα εσχάτως στην πρωτεύουσα, καλύτερη από ποτέ. Στο κυλινδρικό ρολό που κόβεται υπέροχα σε στρογγυλές μπουκίτσες, αυτόν τον χαλβά δεν τον ψήνεις, δεν του προσθέτεις λεμόνι και κανέλα, τον απολαμβάνεις ως έχει, σαν σπάνια λιχουδιά: σώμα που λιώνει στο στόμα, χωρίς κόρδα που κολλά στα δόντια, βελούδινος, με έντονο άρωμα αληθινής κουβερτούρας, με κακάο, σταφίδες και ολόκληρα καβουρδισμένα φουντούκια, σε μια κολασμένη συνταγή που αναδεικνύει αλλιώς, μια συνταγή με παράδοση από το 1919. Απλός με βανίλια, με σοκολάτα υγείας και ολόκληρα αμύγδαλα, ολικής με αμύγδαλα, νεωτεριστικός και πλούσιος σε κράνμπερις, τρώγεται μετά μανίας όλο το χρόνο αλλά πραγματικά, αξίζει να ζήσεις το λαϊκό προσκύνημα πριν την Καθαρή Δευτέρα, όταν για μια ολόκληρη εβδομάδα, οι ουρές των πιστών ξεπερνούν το ένα χιλιόμετρο, χιλιάδες κόσμος που υπομονετικά περιμένει τη σειρά του, να μπουν πέντε-πέντε αφού περισσότερους δεν χωρά το μικρό πρατήριο, με την αγωνία στο μάτι μήπως και έχει τελειώσει η δική του καθενός, αγαπημένη γεύση.
 
Αν βρεθείτε στο μικρό εργαστήριο του Βόλου, θα διαπιστώσετε μόνοι σας τη χειροποίητη εργασία και εκτός από τον απλό χαλβά, θα ψωνίσετε τον υγιεινό χωρίς ζάχαρη, βιολογική χαρουπόκρεμα που αντικαθιστά τη ζάχαρη αλλά και το ωραιότερο ταχίνι από αναποφλοίωτο σουσάμι και υπέροχα καβουρδισμένο σουσάμι.

Βόλος /Παπαδιαμάντη και Βασσάνη 2, 2421021340
(Στην Αθήνα τον βρίσκεις στον "Μανδραγόρα" στον Πειραιά και σε μαγαζιά με τοπικά προϊόντα).


πηγή: http://www.pirouni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου