Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Το πρώτο χωριό με σπίτια από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια

 
Το πρώτο χωριό με σπίτια από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια
 
Η «τρελή ιδέα» του Robert Bezea
 
«Είναι μια τρελή ιδέα» λέει ο Robert Bezeau στο True Activist. «Παραδέχομαι ότι είναι μια τρελή ιδέα. Αλλά τι είναι τρελό; Τι είναι σωστό και τι είναι λάθος; Εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς τα πράγματα. Τα βλέπω διαφορετικά».

Ποια είναι η τρελή ιδέα του Bezeau; Μα, το να κατασκευάσει 120 σπίτια, από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια! Ένα ολόκληρο χωριό, ναι;
 
Όταν έφτασε, το 2009, στον Παναμά, ο με περιβαλλοντικές ευαισθησίες Καναδός ακτιβιστής, με έκπληξη είδε στις άκρες των δρόμων και στις παραλίες, γραμμές ατέλειωτες από πεταμένα πλαστικά μπουκάλια. Μαζί με εθελοντές, μέσα σ' ενάμιση χρόνο μάζεψαν πάνω από 1 εκατομμύριο μπουκάλια για ανακύκλωση.
 
b2
 

b3
 
Στάθηκε μπροστά στον λόφο από μπουκάλια και αναρωτήθηκε μήπως και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό. Τότε γεννήθηκε η «τρελή» ιδέα: να δημιουργήσει το Χωριό από Πλαστικά Μπουκάλια!
 
Επινόησε, λοιπόν, μια μέθοδο να «χτίζει» σπίτια με το να φτιάχνει κλούβες από συρματόπλεγμα και χαλύβδινο οπλισμό και να τις παραγεμίζει με πλαστικά μπουκάλια. Κάθε σπίτι μπορεί να περιέχει περίπου 20.000 μπουκάλια, περισσότερα από όσα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μέσα σε 80 χρόνια!

Πλεονεκτήματα; Πολλά! Ένα σπίτι από πλαστικά μπουκάλια μπορεί να είναι έως και κατά 1,7 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερό από την εξωτερική θερμοκρασία στην παναμέζικη ζούγκλα. Η κατασκευή - κλούβα παραγεμισμένη με πλαστικά μπουκάλια - είναι εξόχως αντισεισμική. Επιπλέον, σε περίπτωση πλημμύρας, το σπίτι μπορεί να χρησιμεύσει ως πλωτή κατασκευή.
 
Η φιλοδοξία του Bezeau είναι, σε έκταση 335 τετραγωνικών χιλιομέτρων, να κατασκευάσει 120 σπίτια από πλαστικά μπουκάλια. Προνοεί για τα οικοδομικά υλικά του και λανσάρει πρόγραμμα ανταποδοτικό για κάθε οικογένεια ντόπιων που μαζεύουν μπουκάλια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι η «τρελή ιδέα» του θα επιλύσει την καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον επιχειρηματική δραστηριότητα της παραγωγής πλαστικών μπουκαλιών και της αλόγιστης χρήσης τους από όλους εμάς, σε συνδυασμό με την αδιαφορία μας για τα απορρίμματα. Πιστεύει όμως ότι η πρωτοβουλία του συνεισφέρει στη μετρίαση των επιπτώσεων.


πηγή: http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου