Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης απειλούμενων ειδών (γόνος χελιού Αnguilla anguilla)

 
european-eels-swimming-www-arkive-org
 
του Στέφανου Βογιατζή
(Δασοπόνος, MSc. in International Environmental Conventions)
 
Στις 26/1/2017 αναρτήθηκε άρθρο μου στο Ιστολόγιο «Δασαρχείο» με τίτλο «περί ζώων και φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση». Στόχος, η επιβολή των διατάξεων που προβλέπονται από τη διεθνή σύμβαση CITES στην Ελλάδα. Μάλιστα αναφερόταν στο γεγονός ότι η Ελλάδα, παρότι θεσμικά έχει θωρακιστεί για τον έλεγχο του εμπορίου των απειλούμενων ειδών, στην πράξη παρουσιάζονται προβλήματα στην επιβολή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Η επισήμανση αυτή συνοδευόταν από την εξής πρόταση «Εθνική επιδίωξη είναι να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην επιβολή των διατάξεων της υπόψη Διεθνούς Σύμβασης στις πύλες εισόδου (τελωνεία), με την αναβάθμιση και εξειδίκευση των επιβαλλόμενων ελέγχων».

Σήμερα, λίγες μέρες μετά έρχεται στο φως της δημοσιότητας και γίνεται σημαντική είδηση στα ΜΜΕ μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση παράνομου εμπορίου απειλουμένων ειδών, που σύμφωνα με το «ρεπορτάζ» είχε τεράστιο οικονομικό όφελος για τους εμπλεκομένους, στους οποίους απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση μεταξύ των Αρχών πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδος, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας) και υπό την εποπτεία της Eurojust. Πρόκειται για τα μέλη κυκλώματος παράνομης διακίνησης του χελιού Αnguilla anguilla. Κατηγορούνται για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αναφορικά με παράνομο εμπόριο του συγκεκριμένου προστατευόμενου είδους.

Το είδος αυτό του χελιού, επονομαζόμενο ευρωπαϊκό χέλι, προστατεύεται, καθόσον απειλείται με εξαφάνιση λόγω υπεραλίευσης του γόνου, με συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού κατά 90%. Προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός του έχει απαγορευτεί το εμπόριο σε εφαρμογή των διατάξεων της Διεθνούς Σύμβασης CITES, αλλά και του σχετικού Ευρωπαϊκού και Εθνικού νομοθετικού πλαισίου. Στην προκειμένη υπόθεση, ψαράδες των πιο πάνω κρατών – μελών της Ε.Ε. αλίευαν και διέθεταν παράνομα το γόνο (glass eels) σε ισπανική εταιρία στη τιμή των 500 ευρώ περίπου ανά κιλό. Από εκεί μεταφερόταν στις εγκαταστάσεις ελληνικής επιχείρησης στην Ελλάδα, προκειμένου να ανασυσκευαστούν και να ετοιμαστούν για το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ. Το φορτίο ταξίδευε αεροπορικώς από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ. Η τιμή πώλησης του γόνου στην Κίνα ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ περίπου ανά κιλό.

Η συνεργασία μεταξύ των Αρχών των Ευρωπαϊκών αυτών κρατών λειτούργησε και έφερε σημαντικά αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στην προστασία της βιοποικιλότητας. Οφείλω όμως να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι οι έλεγχοι στα τελωνεία πρέπει να αναβαθμιστούν και να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό των Ελληνικών Αρχών επιβολής της Διεθνούς Σύμβασης.



πηγή: https://dasarxeio.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου