Ο Φίλιππος Μπάρμπας είναι ένας από τους χιλιάδες νέους που ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πήρε το πτυχίο του. 2010 τότε και η κρίση είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται. Τότε ήταν που πήρε την μεγάλη απόφαση.
Επέστρεψε στη Κόνιτσα, την γενέτειρά του και μετά από μεγάλη έρευνα και αναζήτηση, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία καινοτόμα καλλιέργεια.
Επέστρεψε στη Κόνιτσα, την γενέτειρά του και μετά από μεγάλη έρευνα και αναζήτηση, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία καινοτόμα καλλιέργεια.
Ήταν το ιπποφαές ένα πολυδύναμο φυτό που συγκαταλέγεται στις υπερτροφές.
Μια καλλιέργεια καθαρά ελληνική καθώς οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στους αρχαίους συγγραφείς.
Η παράδοση αναφέρει ότι οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου αποκτούσαν μεγάλη αντοχή στις κακουχίες τρώγοντας τους καρπούς του, ενώ τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς τους έδιναν σαν ζωοτροφή στα άλογα για να αποκτήσουν ευρωστία αλλά και για γρήγορη ανάπτυξη, δίνοντας ταυτόχρονα λαμπερό χρώμα στο τρίχωμά τους.
Ο Φίλιππος Μπάρμπας καλλιεργεί σήμερα σε έκταση επτά στρεμμάτων, χίλια περίπου δέντρα!
Η παράδοση αναφέρει ότι οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου αποκτούσαν μεγάλη αντοχή στις κακουχίες τρώγοντας τους καρπούς του, ενώ τα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς τους έδιναν σαν ζωοτροφή στα άλογα για να αποκτήσουν ευρωστία αλλά και για γρήγορη ανάπτυξη, δίνοντας ταυτόχρονα λαμπερό χρώμα στο τρίχωμά τους.
Ο Φίλιππος Μπάρμπας καλλιεργεί σήμερα σε έκταση επτά στρεμμάτων, χίλια περίπου δέντρα!
«Την καλλιέργεια την πίστεψα από την αρχή. Βέβαια είναι απαιτητική και δύσκολη η δουλειά. Ειδικά η συγκομιδή του καρπού», σημειώνει.
Το πιο σημαντικό βήμα όμως που έκανε, είναι η βιοτεχνία που δημιούργησε. Το ιπποφαές οδηγείται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και κει γίνεται η μεταποίηση.
Το ιπποφαές μετατρέπεται σε χυμό, σε χυμό με μέλι, σε μαρμελάδα, σε μείγμα για τσάι, σε έλαιο, ενώ ο καρπός διατίθεται και αποξηραμένος.
Το πιο σημαντικό βήμα όμως που έκανε, είναι η βιοτεχνία που δημιούργησε. Το ιπποφαές οδηγείται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και κει γίνεται η μεταποίηση.
Το ιπποφαές μετατρέπεται σε χυμό, σε χυμό με μέλι, σε μαρμελάδα, σε μείγμα για τσάι, σε έλαιο, ενώ ο καρπός διατίθεται και αποξηραμένος.
Όλα τα προϊόντα διατίθενται ηλεκτρονικά και μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά εδώ..
«Η καλλιέργεια πήγε πολύ καλά κι έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την βιοτεχνία, η οποία λειτουργεί με πολύ υψηλές προδιαγραφές. Εκεί κάνουμε την μεταποίηση των προϊόντων μας, τα οποία διαθέτουμε τόσο ηλεκτρονικά όσο και μέσω διαφόρων καταστημάτων. Η ανταπόκριση του κόσμου σε ένα προϊόν που μέχρι κάποια χρόνια γνώριζαν λίγοι είναι πολύ ικανοποιητική», αναφέρει ο κ. Μπάρμπας.
Μία καλλιέργεια δύσκολη και απαιτητική, αλλά ο Φίλιππος Μπάρμπας βλέπει τους κόπους του να ανταμείβονται! Ο ίδιος μιλάει με ενθουσιασμό όχι μόνο για αυτό που πέτυχε στην Κόνιτσα, αλλά για το ίδιο το ιπποφαές... Την υπερτροφή καθώς σε έναν μικρό καρπό χωράνε 190 ωφέλιμα συστατικά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου