Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ενισχύει τα μέτρα βιοασφάλειας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη γρίπη των πτηνών

 
 
Σε ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας που ήδη εφαρμόζονται για τη γρίπη των πτηνών με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αφορά στα οικόσιτα πουλερικά και τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς έπειτα από ενημέρωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, «επιβεβαιώθηκε υψηλής παθογονικότητας υπότυπος Η5Ν8 σε νεκρά πτηνά (σε κύκνο και σε αγριόπαπια), που συλλέχθηκαν στη λίμνη Βόλβη».

Η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας των Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει:

«Σας ενημερώνουμε ότι στις 14.02.2017 επιβεβαιώθηκε υψηλής παθογονικότητας υπότυπος Η5Ν8 σε νεκρά πτηνά (σε κύκνο και σε αγριόπαπια ) που συλλέχθηκαν από τη λίμνη Βόλβης.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας που ήδη εφαρμόζονται για τη γρίπη των πτηνών με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αφορά στα οικόσιτα πουλερικά και τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε όλη την επικράτεια της χώρας (ενώ πριν η απαγόρευση αφορούσε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές). Επισημαίνεται ότι τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν θεσπιστεί για τις συστηματικές εκτροφές και για τα οικόσιτα πουλερικά, όπως αναφέρονται στα προηγούμενα σχετικά Δελτία Τύπου, ισχύουν και για τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

Δεδομένου ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών (ζωανθρωπονόσος), υποχρεωτικής δηλώσεως, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες πουλερικών στα μέτρα βιοασφάλειας και τις παραμέτρους παρακολούθησης των πτηνών που εξακολουθούν να ισχύουν και ενισχύονται.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα
».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου