Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

"Όμορφα και σπάνια αγριολούλουδα της Ηλειακής γης"


merkouri1.jpg
 
Ελένη Παπαδοπούλου

Εξαιρετική και με μεγάλη συμμετοχή η χθεσινή εκδήλωση στο Κτήμα Μερκούρη

Μια πραγματικά εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στα όμορφα και σπάνια αγριολούλουδα της Ηλειακής Γης σε συνεργασία με τον κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, καθηγητή Φυσικής και τις καταγραφές του από εξορμήσεις του στην Ηλειακή γη τα τελευταία 15 χρόνια, διοργάνωσε το Κτήμα Μερκούρη χθες το μεσημέρι, στην κατάμεστη αίθουσα λόγου και τέχνης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των φετινών πολιτιστικών του εκδηλώσεων, που αποτελούν έναν κύκλο με θέμα «Οι ερασιτέχνες παρουσιάζουν» και που όπως εξήγησε ο κ. Χρήστος Κανελλακόπουλος, αφορά οποιαδήποτε δημιουργική ενασχόληση που καθένας την εντάσσει στον ελεύθερο χρόνο του και την αναπτύσσει συστηματικά στην πορεία της αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία που συσσωρεύεται ως πλατύτερη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο.
 
«Είναι κάτι μαγικό- ανέφερε ο κ. Κανελλακόπουλος, γιατί μια τέτοια στάση μας βγάζει από τη ρουτίνα της αμιγούς επαγγελματικής μας απασχόλησης, διευρύνει τους ορίζοντες της ζωής και μας φέρνει πιο κοντά στους συνανθρώπους μας που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και συνέργειες. Οι ερασιτέχνες δημιουργοί, θα έλεγα ότι είναι ένα είδος μοναχικού ή συλλογικού εθελοντισμού και κάποιους από αυτούς φιλοδοξεί να παρουσιάσει ο κύκλος αυτός που διοργανώνουμε στο Κτήμα Μερκούρη».
 
Αναφερόμενος στον κ. Κώστα Γιαννόπουλος, καθηγητή φυσικής στα Λύκεια του Πύργου, ο κ Κανελλακόπουλος τόνισε ότι τον πρωτοσυνάντησε σε ένα από τα οδοιπορικά του για την καταγραφή σπάνιων φυτών της Ηλείας μαζί με τον αξέχαστο φίλο του Αλέκο Σταυρόπουλο – που δυστυχώς έφυγε νωρίς- και μετά κατευθύνθηκαν στις εσχατιές του κτήματος για την φωτογράφηση των φυτών. Σήμερα, 13 χρόνια μετά, ο Κώστας Γιαννόπουλος παρουσιάζει ένα μικρό κομμάτι της θαυμάσιας αυτής δουλειάς του.
 
 
Εντυπωσιακό το φωτογραφικό υλικό

Από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι η Ηλειακή γη διαθέτει μια πλούσια και εξχωριστή χλωρίδα, χωρίς ωστόσο ο πλούτος των φυτών να είναι πάντα φανερός. Για να δούμε αυτά τα υπέροχα και σπάνια λουλούδια, πρέπει να πάρουμε τα λαγκάδια, τα βουνά και τις ακτογραμμές κι έτσι έκανε και ο ίδιος.
 
Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη και η αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας, ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού οικολογικού και πολιτιστικού πλούτου.
 
Ο κ. Γιαννόπουλος έδωσε την ευκαιρία με αυτή τη διάλεξη να γίνει κανείς κοινωνός ενός πλούσιου φωτογραφικού υλικού της άγριας χλωρίδας σε συγκεκριμένα ενδιαιτήματα της στο νομό μας και το οποίο παρουσίασε με προτζέκτορα δίνοντας ταυτόχρονα λεπτομέρειες για την… καταγωγή του, για το σημείο που εντόπισε το κάθε λουλούδι και φυτό, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ηλείας. Η δουλειά του ήταν πράγματι εντυπωσιακή, πολλά από αυτά τα λουλούδια έχει τύχει να τα συναντήσουμε όλοι μας σε κάποιες εξορμήσεις στη φύση και τα προσπερνάμε. Από χθες, μάλλον θα τους δίνουμε περισσότερη… σημασία πλέον και θα γνωρίζουμε ότι η βιοποικιλότητα της Ηλειακής γης είναι μαγική!
 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν χθες μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος και πολύς κόσμος.


Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης
              πηγή: https://www.ilialive.gr/, εφημερίδα Πρωινή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου