Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Αγωγές αγροτών κατά της Shell για μόλυνση στο Δέλτα του Νίγηρα εξετάζει η Ολλανδική δικαιοσύνη


Αγωγές αγροτών κατά της Shell για μόλυνση στο Δέλτα του Νίγηρα εξετάζει η Ολλανδική δικαιοσύνη Τέσσερις νιγηριανοί αγρότες και ψαράδες, με την υποστήριξη μιας ΜΚΟ που προασπίζεται το περιβάλλον, προσέφυγαν στην ολλανδική δικαιοσύνη το 2008, κατηγορώντας τη Shell ότι ήταν υπεύθυνη το 2005 για τις διαρροές από πετρελαιαγωγούς που κατέστρεψαν τη γη τους και τις λίμνες τους στο Δέλτα του Νίγηρα.

Η ολλανδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ότι είναι αρμόδια για να εξετάσει αγωγές που κατατέθηκαν από τέσσερις νιγηριανούς αγρότες που κατηγορούν τον αγγλο-ολλανδικό πετρελαϊκό γίγαντα Shell για μόλυνση του Δέλτα του Νίγηρα, μια απόφαση που μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο στον τομέα της περιβαλλοντικής ευθύνης.

"Τα ολλανδικά δικαστήρια και το δικαστήριο αυτό εκτιμούν ότι είναι αρμόδια στην υπόθεση εναντίον της Shell και της θυγατρικής της στη Νιγηρία", δήλωσε ο δικαστής Χανς βαν ντερ Κλούστερ στη διάρκεια δημόσιας ακρόασης στο Εφετείο της Χάγης.

Η απόφαση ανατρέπει την ετυμηγορία πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι η μητρική εταιρία δεν μπορεί να είναι υπόλογη.
 
Προερχόμενοι από τρία διαφορετικά χωριά, οι Νιγηριανοί απαιτούσαν από τη Shell να καθαρίσει τα απόβλητα στα χωριά τους Γκο, Ικότ Άντα Ούντο και Ορούμα και να δεσμευθεί ότι θα επιβλέψει και θα εκσυγχρονίσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό της.

Ζητούσαν επίσης από τη Shell να παράσχει έγγραφα τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν την αμέλεια που επέδειξε στη συντήρηση των πετρελαιαγωγών και στην επιτήρησή τους απέναντι σε ενδεχόμενο σαμποτάζ.

H Shell ευχόταν από την πλευρά της ότι η ολλανδική δικαιοσύνη θα δήλωνε αναρμόδια για να κρίνει γεγονότα που συνέβησαν σε μια άλλη χώρα, εν προκειμένω στη Νιγηρία.

Τον Ιανουάριο του 2013, το δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τρεις από τις τέσσερις προσφυγές, δηλώνοντας πως μόνο η θυγατρική της Shell στη Νιγηρία ήταν εν μέρει υπεύθυνη.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η θυγατρική της Shell στη Νιγηρία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις σε μία και μόνο περίπτωση που συνδέεται με τις διαρροές σε έναν πετρελαιαγωγό κοντά στο χωριό Ικότ Άντα Ούντο.



πηγή: http://www.paseges.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου