Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Μαγνησία - Κερασιά. Επισκέψεις στο Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου και το Μουσείο Ηλία Λεφούση

 
Aπό το χλωριδικό πλούτο του Βορείου Πηλίου.
Dactyloriza romana σε λευκό άνθος, ένα από τα
πολλά είδη ορχιδέων που φύονται στην περιοχή
Με κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη περίοδο συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στους χώρους περιβάλλοντος και πολιτισμού που έχουν δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου. Το Σάββατο 21-11-2015 και την Πέμπτη 26-11-2015 περιηγητές από την Αθήνα επισκέφτηκαν την όμορφη περιοχή της Κερασιάς και ξεναγήθηκαν από τους ανθρώπους του συλλόγου. Το καλωσόρισμα έγινε από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Παπαδημητροπούλου Ελένη, καθώς και το ενεργό μέλος και υπεύθυνο του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας κ. Οικονομίδη Δημήτριο.
 
Οι επισκέπτες πριν οδηγηθούν στο μουσείο και το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας συνοδεία της προέδρου, περπάτησαν στο χωριό και έμαθαν για την ιστορία του, επισκεπτόμενοι την εκκλησία του Αγ. Νικολάου και το διατηρητέο γεφύρι, κτίσης του 1886. Μετά από την περιήγηση στο χωριό οι επισκέπτες κατευθύνθηκαν στο Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο καθηγητής φυσιογνώστης κ. Οικονομίδης, βάζοντας τους σ' ένα κόσμο ιδιαίτερο, τον κόσμο της αυτοφυούς ορχιδέας. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρμένο από τους βιοτόπους της περιοχής του Βορείου Πηλίου και λόγο κατανοητό  συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα, που έχουν να κάνουν με τη φυσιολογία των ορχιδεών, το βιολογικό τους κύκλο, τον έξυπνο τρόπο της επικονίασης, καθώς και τη σπουδαιότητα που έχει για την περιοχή η συγκεκριμένη χλωρίδα και το ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο στο χωριό και σ' αυτή. 

Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε τη γνωριμία με τη ζωή και το έργο του πεζογράφου Κερασιώτη Ηλία Λεφούση στον παράπλευρο χώρο του "Μουσείου Ηλία Λεφούση". Εκεί τους υποδέχτηκε για ακόμη μια φορά η κ.  Παπαδημητροπούλου Ελένη, όπου και τους μίλησε για τη συγγραφική δράση του Ηλία Λεφούση, καθώς και για την ιδιαίτερη αγάπη που είχε ο συγγραφέας για την πατρίδα του, την Κερασιά. Οι επισκέπτες, αφού είδαν τα εκθέματα και το σύνολο των βιβλίων που παρουσιάζονται στο μουσείο αναχώρησαν  για την προγραμματισμένη πεζοπορία στα τοπία του Βορείου Πηλίου. Οι επισκέπτες μεταφέρθηκαν μέχρις ενός σημείου με αγροτικά αυτοκίνητα και έπειτα κατευθυνθήκαν με το πόδια μέχρι το Βένετο όπου και τους παρέλαβε το λεωφορείο. Προηγουμένως είχαν γευθεί τις τοπικές  Βενετιώτικες λιχουδιές.

Επίσης το Σάββατο 21-11-2015 ο Σύλλογος είχε μια απρόσμενη επίσκεψη από τον κ. Thomas Raus (Τόμας Ράους) ενός πολυπράγμονα επιστήμονα  που συνεργάζεται με το Βοτανικό κήπο και το Βοτανικό Μουσείο του Ντάλεμ του Βερολίνου, ως ανώτερος επιμελητής.  Πέρα από τη συνεργασία αυτή, ο κ. Ράους είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Συστηματικής & Μορφολογίας Φυτών, ενώ τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα έχουν να κάνουν με  τη Βιογεωγραφία και την Οικολογία των  Αγγειόσπερμων φυτών στη Μεσόγειο, τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την περιοχή του Αιγαίου και πολλά άλλα. Ο Τόμας Ράους γνώρισε το χλωριδικό πλούτο του Βορείου Πηλίου, όσον αφορά την οικογένεια των ορχεοειδών, μέσα από την ξενάγηση του κ. Οικονομίδη, ενώ επισκέφθηκε και τον παράπλευρο χώρο του Μουσείου Ηλία Λεφούση.

Για επισκέψεις στο Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου και το Μουσείο Ηλία Λεφούση μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα 24210 70317, 24280 73353 (υπεύθυνος κ. Οικονομίδης Δημ.) και 6973 046632 αντίστοιχα (κ. Παπαδημητροπούλου Ελένη) ή να αποστέλλετε μηνύματα στο email kerasiapiliou@gmail.com.

 

 
 
 
Ο κ. Thomas Raus στο Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της
Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου
με τον κ. Οικονομίδη
Δημήτρη και τον βιολόγο του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας
κ. Βέργο Ιωάννη
Στο χώρο του Μουσείου Ηλία Λεφούση,  με την  πρόεδρο
του Συλλόγου κ. Παπαδημητροπούλου Ελένη, τον κ.
Thomas Raus  και τον κ. Βέργο Ι. 
 
πηγή: naturahellas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου