Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Κύπρος. Σπάνιες πάπιες στην Λίμνη Ορόκλινης

 
 
Μετά τον πελεκάνο και τους ασπροπελαργούς του περασμένου μήνα, τρεις πάπιες με την ονομασία Κεφαλούδι βρίσκονται από χθες Λίμνη Ορόκλινης, όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου.
 
«Οι πάπιες είναι 3 σε αριθμό και φυσικά δεν μπορούμε να ξέρουμε για πόσο καιρό ακόμα θα βρίσκονται εκεί. Το Κεφαλούδι με το επιστημονικό όνομα Oxyura leucocephala είναι σπάνιο είδος και χαρακτηρίζεται ως κινδυνεύον βάσει της κόκκινης λίστας του IUCN», σύμφωνα με το Σύνδεσμο.
 
Το Κεφαλούδι «διαχειμάζει στην Κύπρο ενώ η παγκόσμια κατανομή του περιορίζεται σε πολύ λίγες περιοχές. Ξεχωρίζει από το μεγάλο, διογκωμένο στη βάση ράμφος. Αυτή η παρατήρηση αποτελεί ακόμη μια πρωτιά για τη Λίμνη Ορόκλινης καθώς είναι η πρώτη καταγραφή του είδους στο συγκεκριμένο υγρότοπο».
 
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «σπάνιες καταγραφές σαν και αυτή αποτελούν υπενθύμιση για τη σημασία της διατήρησης, προστασίας αλλά και διαχείρισης των περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Άλλωστε, η Λίμνη Ορόκλινης επωφελήθηκε από το έργο αποκατάστασης και διαχείρισης που υλοποιήθηκε την περίοδο 2012 - 2014 μέσω χρηματοδότησης από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας αναφέρει ότι η Εταιρεία «έχει πολύ πρόσφατα προμηθευτεί τηλεσκόπια ειδικά για πτηνοπαρατήρηση τα οποία θα παραχωρεί σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και ξεναγούς, με στόχο την ενίσχυση της εμπειρίας πτηνοπαρατήρησης των ξένων επισκεπτών στην περιφέρεια Λάρνακας».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στα πλαίσια των χειμερινών δραστηριοτήτων της ΕΤΑΠ Λ/κας κάθε Δευτέρα στις 10:15, διοργανώνεται, μέχρι και το τέλος Απριλίου, πτηνοπαρατήρηση στη Λίμνη Βορόκληνης σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης».


πηγή: κυπε, http://filoksenos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου