Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Νανόκυκνοι με περιλαίμιο και πομπό

 
Νανόκυκνοι με περιλαίμιο και πομπό
 
Τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε ερευνητική αποστολή, σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου, το Ινστιτούτο Οικολογίας και Εξέλιξης Α.Ν. Servetsov της Ρωσικής Ακαδημίας και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, στη Χερσόνησο Yamal της Σιβηρίας για να πιάσουν και να δακτυλιώσουν Νανόκυκνους και Νανόχηνες, δύο είδη που διαχειμάζουν στη χώρα μας αλλά δεν είναι ακόμη απόλυτα γνωστό από που ακριβώς έρχονται.

Αν και δεν καταφέραν να πιάσουν Νανόχηνες πιάσαν 23 Νανόκυκνους κι έναν Αγριόκυκνο. Όλα τα πουλιά δακτυλιώθηκαν με μεταλικό δακτυλίδι κι ένα πλαστικό, λευκό περιλαίμιο με ένα τετραψήφιο μαύρο κωδικό (δύο γράμματα και δύο αριθμούς). Σε έξι από τα πουλιά βάλαμε πομπό στο περιλαίμιο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ένα από τα πουλιά με πομπό ταξίδεψε δυτικά και βρίσκεται στην Αζοφική. Και τα τελευταία δεδομένα από τον πομπό δείχνουν οτι έχει μετακινηθεί προς την Ελλαδα και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Έβρου, όπου τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των διαχειμαζόντων Νανόκυκνων αυξάνει θεαματικά.
 
Μπορείτε να δείτε τη διαδρομή που ακολούθησαν πέντε από τα πουλιά με πομπό στον παραπάνω χάρτη. (Με πράσινο εμφανίζεται η διαδρομή που ακολούθησε ο Νανόκυκνος που έφτασε στο Δέλτα του Έβρου).
 
Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτή την αποστολη στο: http://odnature.naturalsciences.be/bebirds/en/blog_swans


πηγή: http://www.evros-delta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου