Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Συστηματική διακίνηση «φέτας μαϊμού» στο Βέλγιο μέσω ευρωπαϊκών χωρών


Συστηματική διακίνηση «φέτας μαϊμού» στο Βέλγιο μέσω ευρωπαϊκών χωρών Στέφανος Παπαπολυμέρου
(papapolimerou@paseges.gr)

Την, σε σχεδόν συστηματική βάση, εμφάνιση τυροκομικών προϊόντων που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία κάνοντας κατάχρηση ελληνικών ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ, με πλέον συνήθη μορφή κατάχρησης το προϊόν «φέτα», το οποίο εμφανίζεται σε μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, αλλά και σε άλλα, μικρότερα σημεία διάθεσης, σημειώνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Βέλγιο.
 
Όπως αναφέρεται σχετικά σε επικαιροποιημένη μελέτη της βελγικής αγοράς τυριών, του τρέχοντος Δεκεμβρίου, το Γραφείο παρεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που έχει διαπιστώσει ή του έχουν καταγγελθεί, ενημερώνοντας τις βελγικές αρχές, οι οποίες ανταποκρίνονται και διενεργούν σχετικούς ελέγχους.
 
Το αποτέλεσμα είναι τα προϊόντα που κάνουν κατάχρηση της ονομασίας «φέτα» να αποσύρονται σε συμμόρφωση με τις επιταγές και υποδείξεις της διοίκησης, ωστόσο αρκετές φορές αργότερα επανεμφανίζονται και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
 
Το Γραφείο μας έχει κατά τα προηγούμενα χρόνια, εκτεταμένη εν θέματι αλληλογραφία με τις βελγικές αρχές και ενημερώνει πλήρως τις ελληνικές υπηρεσίες (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής & Γεωγραφικών Ενδείξεων, Υπ. Εξωτερικών, ΜΑ Ε.Ε.), τις οποίες και συμβουλεύεται αναφορικά με τις ακολουθητέες διαδικασίες εάν υπάρχει ανάγκη.
 
Οι παρεμβάσεις προς τις βελγικές αρχές είναι κατά κανόνα επιτυχημένες, υπό την έννοια ότι αυτές διενεργούν –έστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση- ελέγχους, προς τα αποτελέσματα και τις υποδείξεις των οποίων συμμορφώνονται οι βελγικές επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα με παραπλανητικές ενδείξεις.
 
Ταυτόχρονα, παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση σε όλα τα προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος τουλάχιστον στις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, ενώ αξιοποιεί και πληροφορίες που μας περιέρχονται από ιδιώτες καταγγέλλοντες.
 
 
Ζήτημα η ταξινόμηση της φέτας στα βελγικά στατιστικά
 
Από την επεξεργασία των βελγικών στατιστικών στοιχείων η εν λόγω μελέτη διαπιστώνει ότι αναφέρονται τόσο σε εισαγωγές, αλλά και σε εξαγωγές του Βελγίου υπό δασμολογικό κωδικό 04069032 που αντιστοιχεί στην φέτα.
 
Για το ζήτημα αυτό, το Γραφείο μας απηύθυνε ήδη προ διετίας ερώτημα στη βελγική στατιστική υπηρεσία, η οποία μας διευκρίνισε ότι πρόκειται περί επανεξαγωγών φέτας ελληνικής προέλευσης στις περισσότερες περιπτώσεις.
 
Τούτο ενδεχομένως αληθεύει όσον αφορά τις βελγικές εισαγωγές φέτας ελληνικής προέλευσης από την Γερμανία, τις οποίες διαπιστώνουν και τα στελέχη του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας μας με βάση την παρουσία ελληνικής φέτας στην Βελγική αγορά με γερμανικές ετικέτες.
 
Οι εν λόγω εισαγωγές από Γερμανία μάλλον εξηγούν την ραγδαία αύξηση του μεριδίου αγοράς της Γερμανίας στις συνολικές βελγικές εισαγωγές φέτας.
 
Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό ότι πρόκειται για επανεξαγωγές ελληνικής φέτας στην περίπτωση προϊόντων που προέρχονται από χώρες όπως η Δανία.
 
Το 2014 τα βελγικά στατιστικά εμφανίζουν εξαιρετικά αυξημένες βελγικές εισαγωγές φέτας ύψους 3,33 εκατ. από Γερμανία και 2,43 εκατ. € από Γαλλία, καθώς και μικρότερες αξίες από τις Δανία (761,7 χιλ. €), Ιταλία (116,5 χιλ. €), Ολλανδία (152,2 χιλ. €) και Βρετανία (23,6 χιλ. €).
 
Εμφανίζουν επίσης εξαγωγές του Βελγίου σε φέτα συνολικού ύψους 681,47 χιλ. € (έναντι 254,83 χιλ. € το 2013, 1,19 εκατ. € το 2012, 1,65 εκατ. € το 2011, 2,58 εκατ. € το 2010, 2,56 εκατ. € το 2009 και 1,18 εκατ. € το 2008).
 
Οι εξαγωγές αυτές κατευθύνονται κατά κύριο λόγο προς Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Γαλλία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου