Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Λέσβος. Ημερίδα με τίτλο: Γεωτουριστικές διαδρομές της Λέσβου

 
 
Τηλεδιάσκεψη με το Γεωπάρκο San’in Kaigan και το Γυμνάσιο Toyooka από την Ιαπωνία
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ: Γεωτουριστικές διαδρομές της Λέσβου» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.
 
Η ημερίδα οργανώθηκε στα πλαίσια της Πράξης «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ-Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε στο κοινό το Γεωπάρκο Λέσβου, οι γεωτουριστικές διαδρομές, oι γεώτοποι και η σήμανση τους, οι δυνατότητες αξιοποίησής τους για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επικοινωνία, μέσω τηλεδιάσκεψης, με το Γεωπάρκο San’in Kaigan από την Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής επίσκεψης και η αξιολόγηση της εκπαιδευτικής εμπειρίας των μαθητών του Γυμνασίου Toyooka στο Γεωπάρκο Λέσβου τον Ιούλιο 2015.

Ο Δήμαρχος της πόλης Toyooka κ. Muneharu Nakagai, Πρόεδρος του Γεωπάρκου San’in Kaigan αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων και στην θετική επίδραση της εκπαιδευτικής επίσκεψης των μαθητών στη Λέσβο, για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών. Εξέφρασε την συμπαράσταση του για την ανθρωπιστική κρίση του βιώνει η Λέσβος τους τελευταίους μήνες, την οποία παρακολουθούν από την τηλεόραση καθημερινά καθώς έχουν επισκεφθεί και γνωρίζουν την φυσική ομορφιά των παράκτιων τοπίων και γεωτόπων της Λέσβου που καθημερινά βλέπουν στις οθόνες της τηλεόρασης. Τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τεράστια προσπάθεια που πραγματοποιείται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων για την ανάδειξη των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς των Γεωπάρκων Λέσβου και Sanin Kaigan και είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη απόφαση της UNESCO για την δημιουργία του νέου Διεθνούς Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Ακολούθως, ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας που προσφέρει η συμμετοχή των δύο περιοχών στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων καθώς έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και φυσικούς πόρους οι οποίοι μπορούν αν στηρίξουν την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού όπως γεωτουρισμός, θερμαλιστικός τουρισμός, οικοτουρισμός, θαλάσσιος, γαστρονομικός και εκπαιδευτικός τουρισμός. Αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια διάσταση του Γεωπάρκου Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και στις δυνατότητες που προσφέρονται για την συμμετοχή σχολείων από το εξωτερικό στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Γεωπάρκο Λέσβου και το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές του Γυμνασίου Toyooka από το Γεωπάρκο San’in Kaigan. Παράλληλα, ευχήθηκε να συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο Γεωπάρκων και απεύθυνε πρόσκληση στους μαθητές και τους γονείς του να επισκεφτούν το Γεωπάρκο Λέσβου.

Στη συνέχεια ο υποδιευθυντής του Γυμνασίου Toyooka κ. Hiroharu Yamamoto, ο οποίος συνόδευε τους μαθητές από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο Γεωπάρκο Λέσβου, αναφέρθηκε στα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έκαναν οι ίδιοι οι μαθητές οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τον φυσικό πλούτο της Λέσβου και την φιλοξενία από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Χρήστος Λεοντής ο οποίος τόνισε τη σημασία επικοινωνίας δύο Γεωπάρκων παρά το γεγονός της μεγάλης απόστασης, τα οποία συναργάζονται χάρη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO έχουν καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να συνεργαστούν και μαθητές να επισκεφτούν τη Λέσβο.

Εκπρόσωπος των μαθητών από την Ιαπωνία που επισκέφτηκαν το Γεωπάρκο Λέσβου κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2015, μετέφερε τις θετικές εντυπώσεις από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και στην ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων που τους εντυπωσίασαν. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην εμπειρία της επίσκεψης στη Νησιώπη με το σκάφος με γυάλινο πυθμένα που τους επέτρεψε να γνωρίσουν την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα αλλά και τα μοναδικά υποθαλάσσια απολιθώματα της Δυτικής Λέσβου. Τόνισε επίσης ότι το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησαν στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, που δημιούργησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τους έδωσε την δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα την γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου η οποία έχει κοινά χαρακτηριστικά με την δική τους περιοχή την παράκτια ζώνη Sanin Kaigan και την θάλασσα της Ιαπωνίας,

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων ολοκληρώθηκε με πρόσκληση από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο προς τους μαθητές, να επισκεφτούν ξανά το Απολιθωμένο Δάσος και να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες σε επόμενη φάση της ζωής τους είτε ως φοιτητές είτε με την οικογένειά τους.



πηγή: http://www.lesvosnews.net/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου