Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Στις δρακόλιμνες Μουτσάλια στον Γράμμο

 
731a6dc4318cf751dad3c115902032ed_L
 
Γράμμος δε σημαίνει μόνο «κατάκτηση» των κορυφών του, υπάρχουν και άλλα πολλά σημεία που μπορείς να επισκεφθείς και να σου χαρίσουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Ένα τέτοιο σημείο είναι οι Δρακόλιμνες Μουτσάλια και η γύρω περιοχή. Ελάτε λοιπόν να τις επισκεφθούμε παρέα…
 
Λίγο πριν ή λίγο μετά το Επταχώρι Καστοριάς, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιωαννίνων, ανάλογα με την αφετηρία σου, ακολουθείς την πορεία προς ΧρυσήΠευκόφυτο. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι δρόμοι προσέγγισης. Ωστόσο, αν κινείσαι μέσω της παλιάς εθνικής οδού, μην παραλείψεις να επισκεφθείς το πέτρινο γεφύρι του Επταχωρίου.
 
DSCN1669

DSCN1697
 
Φαίνεται από το δρόμο, είναι μέσα στο χωριό και είναι λειτουργικό και χρήσιμο για την κυκλοφορία εκεί. Επίσης μη χάσεις την επίσκεψη στο πέτρινο γεφύρι του Κουσιουμπλή που είναι πολύ κοντά, αρκεί να παρακάμψεις για ένα περίπου χιλιόμετρο στη διασταύρωση προς Ζούζουλι.
 
 
Η ομορφιά του και τα πανέμορφα αγριολούλουδα με το πλήθος των πεταλούδων πάνω τους, ειδικά αν είναι πρωινή ώρα και είναι η εποχή κατάλληλη, θα σε αποζημιώσουν με το παραπάνω. Και αφού «φτιαχτείς» ξεκινάς την πορεία προς τις Δρακόλιμνες.
 
DSCN1679

DSCN1693
 
Δάση καταπράσινα, λιβάδια «φορτωμένα» λουλούδια κι αυτά «φορτωμένα» με πεταλούδες, μοναδικές ορχιδέες και νερά… νερά να κατεβαίνουν από τον Γράμμο, όλα με κατεύθυνση τον Σαραντάπορο, σημαντικό παραπόταμο του Αώου με τον οποίο σμίγουν κάτω προς την Κόνιτσα, συνθέτουν υπέροχες εικόνες.
 
DSCN1715
 
DSCN1722
 
Μετά το Πευκόφυτο συναντάς την πινακίδα που οδηγεί προς Αρρένες και Αετομηλίτσα, που μαζί με τη Σαμαρίνα των Γρεβενών συναγωνίζονται για την πρώτη θέση στο βάθρο του πιο ψηλά χτισμένου χωριού στην Ελλάδα. Χωματόδρομος τώρα, σε καλή κατάσταση εκτός από ένα δύο σημεία ψηλά, ανεβαίνεις απολαμβάνοντας μια υπέροχη διαδρομή μέσα σε πεύκα και τεράστιες οξιές. Η πάνω Αρρένα δεξιά και απέναντι όπως ανεβαίνει ο δρόμος φαντάζει μεγαλοπρεπής και λίγο πιο χαμηλά να και η κάτω που την κρύβουν ακόμη τα δένδρα. Ματωβαμένες και οι δυο από τον «αδελφοκτόνο». Στην περιοχή αυτή γυρίστηκε και η ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη.
 
DSCN1737

DSCN1738
 
Ανεβαίνοντας λοιπόν, προχωράς μέσα στο καταπληκτικό δάσος οξιάς. Δεν μπορείς να μη θαυμάσεις τα όμορφα, κεντημένα με πανέμορφα αγριολούλουδα αλπικά λιβαδάκια που σε προκαλούν για φωτογράφιση. Πανέμορφες ορχιδέες ορθώνουν το ανάστημά τους για να σπάσουν την «κυριαρχία» του κίτρινου χρώματος. Η εικόνα σε προετοιμάζει γι' αυτές που θα ακολουθήσουν σε λίγο. Φτάνουμε…
 
DSCN1740
 
DSCN1743
 
Η γαλαζοπράσινη δρακόλιμνη Μουτσάλια απλώνεται μπροστά σου κι εσύ μαγεμένος στέκεσαι και θαυμάζεις… Είναι η κάτω, η πιο μεγάλη, στην «ποδιά» της Κάτω Αρρένας και γύρω γύρω λουλούδια, πολλά λουλούδια… Γεμάτη τρίτωνες. Όλα είναι πανέμορφα. Χώροι για μπάρμπεκιου και ξεκούραση, κρύο νερό, διάθεση και να μην έχεις σου έρχεται, νιώθεις τη γαλήνη του τοπίου, χαλαρώνεις και βγάζεις ατελείωτες φωτογραφίες.
 
DSCN1759

DSCN1778
 
DSCN1848
 
DSCN1849
 
Όμως υπάρχει και η πάνω δρακόλιμνη, η πιο μικρή, ο τροφοδότης της μεγάλης, θα την αφήσουμε παραπονεμένη; Όχι φυσικά. Νάτη λοιπόν κι αυτή, στολισμένη με ακόμη πιο πολλά λουλούδια, σε πιο ανοιχτό μέρος που σου επιτρέπει να βλέπεις και την κάτω Αρρένα. Απολαύστε την.
 
DSCN1814

DSCN1837
 
DSCN1860
 
Μέσα της αντανακλάται το βουνό και τα σύννεφα που αρχίζουν να μαζεύονται. Το έχει η μοίρα μας να μας παιδεύει κάθε τόσο ο καιρός αλλά τι σημασία έχει;
 
DSCN1873
 
Οι εικόνες μας «γεμίζουν» τόσο πολύ! Να και ο πανέμορφος κρόκος του Γράμμου, εδώ κι αυτός…
 
DSCN1799
 
Να και η πηγή απ' την οποία πετιέται κυριολεκτικά το νερό που τροφοδοτεί τις δύο λίμνες.
 
DSCN1828
 
Μια μεγάλη τρύπα που έχει δημιουργηθεί στο κάτω μέρος της μικρής δρακόλιμνης, επιτρέπει στο νερό να φεύγει στην κάτω, με αποτέλεσμα η μικρή να έχει συρρικνωθεί αρκετά. Φοβάμαι μήπως το καλοκαίρι ξεραθεί… Κρίμα. Να κάνουμε κάτι να βουλώσει η τρύπα και όλα να 'ναι όπως παλιά. Η μεγάλη θα τροφοδοτείται απ' την υπερχείλιση της μικρής, έτσι ήταν πριν μερικά χρόνια σύμφωνα με πληροφορίες.
 
DSCN1863
 
Όλα τέλεια λοιπόν εκτός απ' τον καιρό. Πάλι τα ίδια… Έτσι και βλέπεις μαυρίλα και σύννεφα να μαζεύονται, ετοιμάσου για την επιστροφή. Η πιθανότητα μπόρας είναι μεγάλη, οπότε καλό δρόμο… Πλήρης και ενθουσιασμένος απ΄τις όμορφες εικόνες που αντίκρισες, παίρνεις το δρόμο της επιστροφής. Κι αν χρειαστεί, όπου μπορείς, προσφέρεις τη βοήθειά σου. Στο δύσκολο σημείο κοντά στις δρακόλιμνες όπου το συμβατικό «χώθηκε» στη λάσπη, δίνεις ένα χέρι βοήθειας. Εξάλλου στο βουνό «είμαστε όλοι φίλοι». Κι έτσι τέλος καλό, όλα καλά…
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου