Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Υπάρχει η δυνατότητα μιας ενιαίας δομής προστασίας του περιβάλλοντος;

 
epitropi_prostasias_perivallontos
 
«Σύστημα εποπτείας, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος: Ποια η κατάσταση σήμερα; Υπάρχει η δυνατότητα μιας ενιαίας δομής προστασίας του περιβάλλοντος; Ποιες οι προϋποθέσεις για αυτό;»
 
Με θέμα «Σύστημα εποπτείας, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος: Ποια η κατάσταση σήμερα; Υπάρχει η δυνατότητα μιας ενιαίας δομής προστασίας του περιβάλλοντος; Ποιες οι προϋποθέσεις για αυτό;» συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 10.12.2015 η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής υπό την προεδρία της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατερίνας Ιγγλέζη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Ιγγλέζη, «ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δίχως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική δομή εποπτείας και φύλαξης δεν μπορεί να υφίσταται». Προοπτική της συζήτησης είναι η ανίχνευση της υφιστάμενης κατάστασης όσο αφορά την εποπτεία και φύλαξη του περιβάλλοντος, ο εντοπισμός πιθανών θεσμικών, διοικητικών και πρακτικών αδυναμιών ή δυσλειτουργιών αλλά και καλών πρακτικών που μπορεί να είναι χρήσιμες και από την επιστημονική θεώρηση και εμπειρία των συμμετεχόντων να δοθεί απάντηση στο ερώτημα εάν θα είχε νόημα μια ενιαία δομή εποπτείας, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος και ποιες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Ώστε στο σχετικό πόρισμα προς τους αρμόδιους να γίνει καταγραφή κατευθύνσεων πολιτικής και προτάσεων προς υλοποίηση.

Την Επιτροπή κλήθηκαν να ενημερώσουν οι κ.κ.: Χριστίνα Μπαριτάκη, Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ιάκωβος Γκανούλης, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αικατερίνη Στυλογιάννη, Συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Δημήτριος Βακάλης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Γεωργία Κοτίνη, Γενική Διευθύντρια του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων και Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου για την Αντιμετώπιση της Περιβαλλοντικής Ζημιάς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, οι κ.κ.: Νικήτας Φραγκισκάκης, ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέως και Λαμπρινή Ρίζου, Γενική Διευθύντρια Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, οι κ.κ.: Νικόλαος Θεοδωρίδης, ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέως και Γενικός Δ/ντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, Αναπλ. Γενικός Δ/ντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Ηλίας Νόκας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι κ.κ.: Αναστάσιος Ιωάννου, ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέως και Γενικός Δ/ντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Μανώλης Μαυράκης, Γενικός Δ/ντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Μαρίνος Κριτσωτάκης, Δ/ντής Υδάτων.
 
Δείτε το βίντεο της σχετικής συζήτησης ΕΔΩ…


Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής με το ίδιο θέμα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16.12.2015 και ώρα 10:30 π.μ.
 
Την Επιτροπή έχουν κληθεί να ενημερώσουν οι κ.κ.: Αλέξανδρος Λαγουρός, Πλοίαρχος του Λ.Σ. (Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), Αθανάσιος Πράπας, Αστυνομικός Διευθυντής (Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος), Γεώργιος Παπαδιάς και Αλέξανδρος Φλώτσιος, Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων αντιστοίχως, Θεόδωρος Κομηνός, Εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Θεοχάρης Ζάγκας, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Γεώργιος Σμπώκος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, Θεοδότα Νάντσου και Γεώργιος Χασιώτης, Επικεφαλής πολιτικής για θέματα Περιβάλλοντος και Νομικός Συντονιστής της WWF Ελλάς αντιστοίχως, Γεώργιος Τριαντάφυλλος, Ιωάννης Ρετζέτης, Αθανάσιος Καρακώστας και Γεώργιος Λάττας, Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και μέλη του Σωματείου Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων αντιστοίχως, και Νικόλαος Μπόκαρης, Αντιπρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, οι κ.κ.: Καλλιόπη Καρδαμίτση, ασκούσα καθήκοντα Γενικής Γραμματέως και Γεώργιος Καρβούνης, Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Υδάτων. Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, οι κ.κ.: Αγορίτσα Παπαρίζου, Γενική Διευθύντρια Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Δέσποινα Κομίλη, Διευθύντρια Δασών Ευβοίας και Ευάγγελος Μπουρλής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας. Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, οι κ.κ.: Βασίλειος Μιχελάκης, ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέως και Προϊστάμενος Γεν. Δ/νσης Χωρ/κης και Περ/κής Πολιτικής, Δημήτριος Γάζης, Προϊστάμενος Δ/νσης Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Σεραφείμ Τσιπέλης, Προϊστάμενος Δ/νσης Υδάτων Ηπείρου και Ελπίδα Γρηγοριάδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Παρακολούθησης και Προστασίας της Δ/νσης Υδάτων. Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ο κ. Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέως.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου